Darbų nepavyksta padaryti taip greitai: kada išvysime pilies bokšto smailę?

Iki uostamiesčiui reikšmingos datos, rugpjūčio 1-osios, Klaipėdos miesto gimtadienio, buvo planuojama užbaigti pilies bokšto statybos išorinius darbus. Tačiau darbų nepavyksta padaryti taip greitai, kaip tikėtasi. Jau surinktą smailės konstrukciją ant bokšto planuojama užkelti įpusėjus rugpjūčiui.

Pilies bokšto statybų mūrijimo darbus planuota užbaigti iki uostamiesčio gimtadienio, tačiau to padaryti nepavyko. Įmonės „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas tikino, kad darbai užsitęsė, kadangi mūrijimo technika – sudėtinga, reikalaujanti išskirtinio kruopštumo.

„Negalime dirbti tarsi būtume konvejeryje, darbų eiga reikalauja kruopštumo, negalime visą laiką mūryti, turime sustoti, tada betonuoti, vėliau vėl mūryti. Statybos vyksta pagal kitokias technologijas, todėl darbai kartais užsitęsia“, – aiškino A. Kliukas.

Šiuo metu, kaip teigė A. Kliukas, smailės konstrukcija jau paruošta, ją užkelti ant bokšto ketinama rugpjūčio viduryje.

Pasak „Pamario restauratoriaus“ vadovo, sunkumų gali iškilti, kol nebus baigta mūryti ar dengti čerpes. O dirbti viduje, įrengti lifto šachtą ir laiptus jau bus paprasčiau.

Ne kiekvieną dieną statomi tokie bokštai, todėl sunku nuspėti, ar projektas ateityje dar nepabrangs.

„Tikimės, kad iki lapkričio ar gruodžio visus darbus spėsime padaryti, uždengsime bokštą ir toliau darbuosimės jau bokšto viduje“, – teigė vadovas.

Anksčiau po konsultacijų su ekspertais teko koreguoti projektą. Dėl statinio atsparumo ir žmonių saugumo buvo nuspręsta storinti bokšto sienas, tam papildomai reikėjo plytų ir metalo konstrukcijų.

Plytos, panašios į istorines, rankų darbo, gaminamos Latvijoje pagal užsakymą.

Projekto kaina siekia 4,1 mln., nes už 300 tūkst. eurų teko papildomai užsakyti plytas.

A. Kliukas. Interneto nuotr.

Ar ateityje projektas gali pabrangti, pasak A. Kliuko, viskas priklauso nuo darbų eigos.

„Negaliu pasakyti nei taip, nei ne, tačiau visko gali būti, ne kiekvieną dieną statomi tokie bokštai, todėl sunku nuspėti, ar projektas ateityje dar nepabrangs“, – aiškino vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių