Dėl Kuršių nerijoje gyvenančių ukrainiečių Neringos meras kreipėsi į Lietuvos vadovus

  • Teksto dydis:

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis teigia, kad čia gyvenantiems ukrainiečiams iškilo grėsmė likti be namų, tad kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę.

Anot Neringos vadovo, Turto bankas planuoja parduoti poilsio namus „Medikas“, kuriuose ir gyvena karo pabėgėliai ukrainiečiai.

Aukščiausių šalies vadovų jis prašo tarpininkauti užtikrinant galimybę Ukrainos piliečiams poilsio namuose apsistoti tol, kol vyks karas Ukrainoje. Taip pat inicijuoti, kad šis nekilnojamasis turtas būtų perduotas savivaldybės nuosavybėn arba mainomas į kitą valdomą turtą.

Anot savivaldybės, į parduodamų objektų sąrašą šis nekilnojamasis turtas, esantis Nidoje, G. D. Kuverto gatvėje, įtrauktas ir Turto bankui perduotas praėjusių metų pavasarį.

Toks sprendimas priimtas nepaisant aiškios Neringos bendruomenės pozicijos, kad šie pastatai Neringai reikalingi ir svarbūs jos strateginių tikslų įgyvendinimui.

2022 metų vasario 24 dieną Neringos bendruomenė organizavo viešą protesto akciją, kurios vienas iš tikslų buvo išsaugoti planuojamus parduoti poilsio namus – atvirą laišką šalies institucijoms tuomet pasirašė daugiau nei pusantro tūkstančio žmonių.

Ši akcija sutapo su karo Ukrainoje pradžia ir vos po kelių mėnesių poilsio namai „Medikas“ tapo namais ukrainiečiams.

Kompleksą nori parduoti

Tarp Neringos savivaldybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos 2022 metais galiausiai buvo sudaryta poilsio namų panaudos sutartis. Pastatai savivaldybei laikinai perduoti būtent neatlygintinam Ukrainos piliečių apgyvendinimui.

Sausį Turto bankas savivaldybei nurodė, kad ši sutartis daugiau nebus pratęsta – poilsio namų kompleksas bus parduotas, o už jį gautos lėšos panaudotos viešosios įstaigos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pediatrijos korpuso Vilniuje atnaujinimo darbams.

„Suprantame, kad pardavus poilsio namus „Medikas“, gautos lėšos bus skirtos jautraus objekto vystymui, tačiau šiandien kalbame apie karo negandas ir namų netektį kartą jau išgyvenusias šeimas“, – kreipimesi pabrėžia meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybės administracija buvo sudariusi 82 sutartis dėl patalpų nuomos poilsio namuose „Medikas“. Poilsio namuose daugiausia gyvena moterys su vaikais, 15 vaikų mokosi vietinėje gimnazijoje, aštuoni lanko darželį, daugelis dalyvauja neformaliojo švietimo ugdymo veiklose. Dauguma darbingo amžiaus žmonių dirba vietos įstaigose.

Vienas seniausių mūrinių namų Nidoje

Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Karolis Vaitkevičius BNS sakė, kad bankas planuoja parduoti poilsio namus. Anot atstovo, jeigu pastatą prireiks parduoti anksčiau, ukrainiečiams bus pasiūlytos kitos vietos.

Pasak K. Vaitkevičiaus, bankas šiuo metu laikiną apgyvendinimą visoje Lietuvoje yra suteikęs maždaug šimtui ukrainiečių.

Tuo metu meras tvirtina, kad tokie pasisakymai reiškia, jog ukrainiečiai bus priversti vėl iš naujo kurti savo gyvenimą kituose Lietuvos miestuose.

Kreipimesi meras kviečia atkreipti dėmesį, kad Neringos savivaldybė ne kartą prašė šalies institucijų dėl minimo valstybės turto perdavimo jos nuosavybėn. Šį savivaldybės siekį palaikymo raštais išreiškė keliolika šalies organizacijų. Taip pat siūlyta šį nekilnojamąjį turtą keisti į kitą savivaldybės valdomą turtą.

Pabrėžiama, kad poilsio namų „Medikas“ kompleksą sudaro vienas seniausių mūrinių namų Nidoje – Kultūros vertybių registrui priklausantis kopų prižiūrėtojo namas, todėl Valstybės sprendimas parduoti šį pastatų kompleksą yra dar mažiau suprantamas.

„Pastatų kompleksą Valstybei perdavus į privačias rankas, žvelgiant į dabartines tendencijas galima daryti prielaidą, kad jis tiesiog taps dar vienu apartamentų kompleksu. Perdavus į Savivaldybės rankas, objektas tarnautų visuomenės reikmėms ir spręstų kurortui labai svarbias problemas. Visuomenei liktų atviras ir prieinamas vertingas nekilnojamojo kultūros paveldo objektas“ – teigia meras D. Jasaitis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Ir as noriu tai pagyventi kaip gyvena chochioai all inclusive..Jiems tik I nauda tas karas, pagaliau galejo pabegti is Ukrainos...Ir dar kur vyksta karas zmones is ten negali pabegti...Isvaziavo tie kur nera jokio karo..As ukrainieciams pasakiau-Pasakykite aciu Putinui,kad galite dabar gyventi ES,UK,Kanadoje...Nes daugumos buvo tokia svajone ...tik nebuvo galimybiu

Kodel?

Kodel? portretas
Bet, taciau kazkas prisikviete i si kurorta , tai ir atsakingas, kur nukreipe, ten ir vaziavo sie nelaimeliai, butu i koki raj, butu vaziave, o dabar, kas dejo paraselius, tas teatsako, kyla klausimu, kodel i Neringa?

Aš portretas
Visa žinesklaida rašo kad haholai laimi. Na tai lai neždinas iš lietuvėlės namo. Su tais Amerikanskais džipais kuriu prisipirko varkšeliai.
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių