Per dvi dienas Nerijos forte rado 72 sprogmenis

  • Teksto dydis:

2014 m. pabaigoje prasidėję Nerijos forto, kuriame yra įsikūręs Lietuvos Jūrų muziejus, rekonstrukcijos darbai yra iššūkis tiek darbus atliekantiems darbininkams, tiek kariams.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai nuo darbų pradžios ne vieną kartą vyko į darbų vietą pagal gautus iškvietimus apie rastus karo laikų sprogmenis, rašoma KAM pranešime spaudai.

Gausiausias radinys buvo aptiktas š. m. spalio 17 d. kai įmonė, vykdydama kasimo darbus, rado iš žemės kyšančius daiktus panašius į sprogmenis. Į įvykio vietą iškviesti Inžinerijos bataliono išminuotojai nustatė, kad tai Antrojo pasaulinio karo 150 mm artilerijos sviediniai. Išminavimo operacija truko dvi dienas. Buvo surasti 72 vnt. artilerijos sviediniai, kurie saugiai išgabenti į karinį poligoną ir sunaikinti. Spėjama, kad Nerijos fortas Antrojo pasaulinio karo metais buvo naudojamas kaip vokiečių ginklų sandėlis. Besitraukdami vokiečių kariai specialiai nuskandino artilerijos sviedinius į gynybinį griovį, kad neatitektų sovietų armijai.

Daugiausia sprogmenų randama Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų mūšių vietose. Inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopa yra vienintelis padalinys Lietuvoje atliekantis karo laikų sprogmenų neutralizavimą. Kasmet kuopos kariai vyksta į daugiau nei 800 iškvietimų.

Lietuvos teritorijoje yra identifikuota per dešimt vietovių, kurios įvardijamos kaip ypač užterštos ir jose pagal patvirtintas procedūras yra nuolat vykdoma planinė standartinių sprogmenų paieška bei jų neutralizavimas. Visos planinės standartinių sprogmenų paieškos operacijos yra vykdomos vadovaujantis Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministrų įsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių