Gyvūnas – ne kalėdinė dovana

Per šventes kai kurie žmonės nusprendžia nustebinti savo atžalas ir dovanoja ne žaislus, o gyvą šuniuką, kačiuką ar kitą naminį gyvūną. Tačiau norint tinkamai pasirūpinti augintiniais, reikia ne tik žinių ar pinigų, bet ir daug laiko, todėl naujo šeimos nario įsigijimas turi būti itin gerai apgalvotas.

Atveža atgal ir grąžina

Uostamiesčio veislynai prieššventiniu laikotarpiu šuniukų linkę neatiduoti, kadangi pastebi, kad žmonės į gyvūnų priežiūrą žvelgia neatsakingai ir po kurio laiko augintinį atveža atgal.

„Mes nelinkę atiduoti šuniukų prieš šventes, žmonės atvažiuoja, išrenka vaikui, o paskui grąžina, nes, pasirodo, jie net nežinojo, kad juo reikia rūpintis, į lauką vedžioti, jog namie nepridergtų. Taip pat neapskaičiuoja išlaidų ir stebisi, kodėl veterinarų paslaugos tokios brangios. Reikia nepamiršti, kad dažnai keisdamas aplinką šuo patiria didelį stresą ir yra traumuojamas, geriausiu atveju šuniukai grįžta pas mus arba į prieglaudas, bet būna ir dar kitaip“, – pasakojo vieno veislyno darbuotoja.

Išlaidos – per tūkstantį eurų

Kasmet prieš šventes aplinkosaugininkai primena nedovanoti gyvūnų.

Nors šuniukai ar kiti gyvūnėliai pradžiugina vaikus ir suaugusiuosius, tai yra ir didelė atsakomybė, reikalaujanti daug laiko bei resursų.

Gyvūnai neturėtų būti dovanojami, nes jie nėra gyvi žaisliukai.

„Gyvūnai neturėtų būti dovanojami, nes jie nėra gyvi žaisliukai. Svarbu įvertinti, ar tokią dovaną gaunantis asmuo yra susipažinęs su būsimo augintinio biologija, elgsena, laikymo sąlygomis, kurios turi atitikti jo poreikius“, – teigė Aplinkos ministerijos (AM) Gamtos apsaugos politikos grupės vyresnioji patarėja Laura Janulaitienė.

Skaičiuojama, kad vidutinės šuns išlaikymo išlaidos – 1 tūkst. eurų ar daugiau per metus.

Augintiniui reikia ne tik maisto, bet taip pat guolio ar žaislų, svarbu nepamiršti, kad gyvūnams būtina profilaktinė sveikatos priežiūra kiekvienais metais, o tai – nemenkos išlaidos.

Prieglaudos – perpildytos

„Prieš įsigydami gyvūną turime aiškiai suprasti, kaip atrodys mūsų kasdienybė jam atsiradus. Ar galėsime juo rūpintis, kasdien skirti daug laiko, energijos, kas pasirūpins gyvūnu, kai išvyksime atostogų? Taip pat reikia nepamiršti papildomų išlaidų“, – atkreipė dėmesį AM Gamtos apsaugos politikos grupės patarėja Aleksandra Voicechovska.

Pasak A. Voicechovskos, per gražiausias metų šventes liūdna kalbėti apie beglobių gyvūnų perteklių ir perpildytas gyvūnų prieglaudas bei problemas, su kuriomis susiduria šios įstaigos.

Prieš įsigyjant augintinį reikia pagalvoti apie beglobius gyvūnus, apsilankyti gyvūnų prieglaudoje, bent kurį laiką ten pabūti savanoriu ir susipažinti su augintiniais, jų poreikiais.

Tai padėtų nuspręsti, ar žmogus yra pasiruošęs įsipareigoti ir prisiimti atsakomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,, Bet,,

,, Bet,,  portretas
Kažkoks kvailas tavo juokelis.

Bet,

Bet, portretas
gali buti labai neblogas kaledinis patiekalas!

komentaras

komentaras portretas
Negasdinkit žmonių, na, kur jau 1000 eurų, nebent auksinėm grandinėlėm šunį puošiat ir guolį kas mėnesį keičiat. Skiepai į metus vieną kartą apie 50 eur; maistas per metus apie 300 eur. Jei šuo sveikas ir nereikia veterinaro pagalbos, tai ir viskas. Na gal dar koks žaislas naujas. Pavadėlį, petnešas, paltuką žiemai naudoju tuos pačius jau treti metai. taigi šuo su katinu per metus man kainuoja iki 450-500 eur. Aišku ,tai irgi nemenka suma, suprantu, kad ne visi gali sau tai leisti, tokiu atveju ir gyvūno laikyti nereikėtų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių