Jaunos šeimos Klaipėdos rajone liks be paramos pirmajam būstui?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai parengus įstatymo pataisas dėl finansinės paskatos jaunoms šeimoms, norinčioms įsigyti pirmąjį būstą, be paramos liko žiedinių savivaldybių gyventojai.

Atsidūrė už borto

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, kuris yra Lietuvos savivaldybių asociacijos vienas viceprezidentų, tokį ministerijos žingsnį pavadino nesuprantamu.

„Prieš porą savaičių rašiau apie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užmojus mūsų rajono jaunas šeimas palikti be valstybės paramos pirmajam būstui. Kaip jau tuomet sakiau, tai visiškai nesuprantamas žingsnis, kurį ministerija žengė nesitarusi ir nepateikusi jokių rimtų argumentų“, – stebėjosi B. Markauskas.

Pasak Klaipėdos rajono mero, į šią taupymo karuselę pateko ir kitos žiedinės savivaldybės – Alytaus, Panevėžio, Vilniaus, Kauno, Šiaulių rajonai.

„Todėl praėjusią savaitę, pasitarus su šių savivaldybių merais, gimė mūsų inicijuota rezoliucija, kurią išsiuntėme ne tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, bet ir Vyriausybei, Seimui, Savivaldybių asociacijai. Rezoliucijoje mes, žiedinės savivaldybės, pabrėžėme, kad nesutinkame su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymais išbraukti žiedines savivaldybes, ir pateikėme savo pastabas, kaip būtų galima tobulinti jau esamą tvarką, kad paskata būtų tikslinė, o ją galėtų gauti ir jaunos šeimos žiedinėse savivaldybėse“, – tikino B. Markauskas.

Šešių savivaldybių merai akcentavo, kad rajonų jaunų šeimų lūkesčiai yra paminami.

„Taip neturi ir negali būti“, – patikino B. Markauskas.

Taip neturi ir negali būti.

Remia turčius?

Žiedinių savivaldybių merai siūlo nustatyti nulinę turimo turto toleranciją, nes dabar teisės aktuose nėra aptarta situacija dėl turimų žemės sklypų, dirbtuvių, poilsio pastatų, sodo sklypų, viešbučių, jachtų ir pan.

„Jei jauna šeima turi tik vieną žemės sklypą, kuriame planuoja statyti sau pirmąjį gyvenamąjį namą ar prašo paskatos statybai, vieninteliam nuosavybės teise turimo gyvenamojo namo užbaigimui, tada jie turėtų turėti galimybę gauti finansinę paskatą, bet jei jauna šeima turi kito nekilnojamojo turto, nors ir nusidėvėjimas daugiau nei 60 proc., neturėtų būti duodama paskata, nes jie gali parduoti turimą turtą ir padengti pirminį įnašą įsigyjant būstą“, – pažymima rezoliucijoje.

Bronius Markauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pateikė siūlymus

Savivaldybių strateginiuose planuose yra numatytas finansavimas ir vaikų darželių, mokyklų plėtrai, centralizuotai nuotekų ir geriamojo vandens komunikacijų plėtrai, kelių, apšvietimo įrengimui.

Taip pat numatytas jaunų šeimų atleidimas (ar sumažinimas) nuo infrastruktūros mokesčio, įsigyjant pirmąjį būstą regionuose, o tai kur kas svaresnis prisidėjimas jaunoms šeimoms kuriantis regionuose.

Todėl žiedinių savivaldybių merai siūlo laikytis lygiateisiškumo principo, prašymai turi būti nagrinėjami pagal dokumentų pateikimo datą ir laiką.

Taip pat nepritariama siūlymui, kad būtų nustatyta jaunų šeimų pareiga – visiems jaunos šeimos nariams deklaruoti gyvenamąją vietą įsigytame pirmajame būste.

Suprantame, kad tai leistų užtikrinti didesnį savivaldybių biudžetų pajamų surinkimą ir prisidėti prie savivaldybių ekonominės padėties gerinimo, tačiau dažnai bent vienas jaunos šeimos narys, norėdamas laiku mokėti būsto paskolą ir palūkanas, dirba ne Lietuvoje.

Kur laisvė rinktis?

Rezoliucijoje siūloma nustatyti, kad iš valstybės biudžeto finansuojamas subsidijos dydis būtų 100 proc. (ne 50 proc.) būsto kredito pirmajam būstui įsigyti pradinio įnašo.

Tai ypač aktualu jaunoms šeimoms, kadangi finansavimo institucijos (bankai, kredito unijos) pradinį įnašą įsigyjant būstą dažniausiai nustato didesnį nei 15 proc. būsto kredito sumos.

Siūloma vadovautis pasirinkimo, efektyvumo ir veiksmingumo principais, skatinti jaunus žmones kurtis ten, kur jiems norisi gyventi, suteikti galimybę pradėti savarankišką gyvenimą lengvesne finansine našta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių