Kam skirta šeimos vieta?

Prekybos centrų aikštelėse pažymėtos vietos ne tik neįgaliesiems, bet ir šeimoms. Šeimos sąvoką kiekvienas supranta savaip, tad formaliai automobilius čia palikti galėtų ir save šeima laikančios tos pačios lyties poros. Tačiau pagal Konstituciją šeimą sudaro susituokę vyras ir moteris, todėl kyla klausimas, kam visgi skirta šeimos vieta?

Apeliuoja į „antrą pusę“

Konstitucijos 38 straipsnyje teigiama, kad šeimą žymi santuoka, kuri sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Prekybos centrų aikštelėse tenka pastebėti šeimos vietose automobilius, kurių savininkai atvažiuoja be mažų vaikų. Į pastabas jie atsako replikomis, esą jų antrosios pusės ir yra jų šeima.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentas Vaidotas Vaičaitis, teigė, kad toks stovėjimo vietos žymėjimas yra atsiradęs prekybos centrų iniciatyva ir šio ženklo laikymosi taisykles nustato privačios įmonės.

„Ženklas „Šeimos vieta“ nėra numatytas Kelių eismo taisyklėse ar teisės aktuose, todėl šio ženklo laikymosi taisykles turi teisę nustatyti ne valstybės institucijos ar teisės mokslininkai, o būtent tie privatūs subjektai, kurie ir inicijavo tokio ženklo atsiradimą“, – paaiškino V. Vaičaitis.

Atsakomybės nėra

Kelių eismo taisyklių 8 punkte nustatyta, kad eismą Lietuvos keliuose gali apriboti tik kelio ženklai, taip pat šviesoforai ir reguliuotojo signalai.

Sąmoningai šeimos vietos turėtų būti paliktos tiems, kurie į prekybos ir pramogų centrą atvyksta su mažamečiais vaikais.

„Ženklas „Šeimos vieta“ nėra reglamentuotas, todėl ir atsakomybės už šios papildomos lentelės reikalavimų nevykdymą negali būti. Ženklas mums tik primena, kad yra šeimų su mažais vaikais, kurioms sudėtingiau išsilaipinti, reikia išsikelti vežimėlius, todėl tokios, platesnės vietos tiesiog supratingai ir draugiškai paliekamos laisvos“, – pabrėžė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė.

Tėvams su mažamečiais

Pasak bendrovės „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovo Dominyko Mertino, uostamiestyje šalia didžiausio prekybos centro yra 16 vietų, kurios pažymėtos ženklu „Šeimos vieta“.

Tokios parkavimo vietos yra arti įėjimo į prekybos centrą, taip pat jos platesnės nei įprastos, kad atvykusiems lankytojams su mažamečiais vaikais būtų patogiau išlipti ir įlipti į automobilį.

„Šių stovėjimo vietų naudojimas teisiškai nėra apibrėžtas, bet sąmoningai šeimos vietos turėtų būti paliktos tiems, kurie į prekybos ir pramogų centrą atvyksta su mažamečiais vaikais“, – pabrėžė D. Mertinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Tai gan reta vieta, kur pakankomai vietos kad palikus masina ne rasi visus sonus aptrankytos kitu masinu durelem. Turiu nauja masina, tai po keliu menesiu jau keli ibrezimai ir duobutes.

Suprantama

Suprantama portretas
Butu toks ženklas prie poliklinikų , ligoninių. Prekybcentris nėra pirmi būtinumo vieta, kur reikia važiuoti su vaikais ir vežimėliais. Tada turėtų būti ženklai kad vietos skirtos pensininkams, juk jiems irgi sunku judėti, ne visi invalidumą turi .

S.S.S

S.S.S portretas
Nxnd, tai kas turi skirti tą baudą jeigu kelių eismo taisyklėse tokio ženklo nėra? Čia prekybos centrai susigalvojo šį ženklą, o kadangi nėra kelių eismo taisyklėse jis kaip ir negaliojantis. Tad kam vienodai šviečia tas ir stato, negalvodamas apie šeimas su vaikais, nes atsakomybės tai nėra.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių