Kapinėms siūlo Kretingos rajono žemes

Kur klaipėdiečiai laidos savo mirusius artimuosius, kai po poros metų Lėbartų kapinėse neliks vietos? Į šį klausimą bando atsakyti prieš beveik penkerius metus nebaigtos rengti galimybių studijos ėmęsi kūrėjai. Pasak jų siūlymų, miesto kapinės galėtų atsirasti ir už kelių dešimčių kilometrų nuo Klaipėdos.

Lėbartų kapinių plėsti nebegalima. Kapinės gali būti ne didesnės nei 40 ha, o Lėbartuose jos jau išaugo iki 60 ha ir dar daugiau.

Pirmadienį su galimybių studijos rengėjais antrą kartą susitiko mero pavaduotojas Arūnas Barbšys, savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Apie žemės sklypų ir kapinių įrengimo kainas dar nekalbame.

Galimybių studija dėl kapinių plėtros buvo atlikta 2017 m. Tačiau tada nepavyko suderinti siūlomų kapinių vietų, arčiausiai gyvenantys Klaipėdos rajono žmonės nesutiko turėti tokios kaimynystės. Viena tokių vietų buvo numatyta šalia Kretingalės.

"Po pirmojo studijos atlikimo etapo buvo pristatyta galimų kapinių vietų analizė. Tokių vietų galėtų būti bene aštuonios. Aptarti kiekvienos jų pliusai ir minusai. Vienos jų būtų už 10 kilometrų nuo miesto, kitos būtų nutolusios ir daugiau nei 30 kilometrų. Minėtos vietos Klaipėdos ir Kretingos rajonuose. Iš šių siūlymų kaip realiausi paminėti trys ar keturi sklypai. Apie žemės sklypų ir kapinių įrengimo kainas dar nekalbame", – teigė Klaipėdos mero pavaduotojas A.Barbšys.

Arūnas Barbšys: minėtos vietos Klaipėdos ir Kretingos rajonuose.

Viena galimų vietų – šalia kelio į Priekulę, kita – pakeliui į Dovilus, dar kelios vietos nurodomos netoli Plikių. Vienas pagrindinių argumentų, renkantis kitą sklypą, – kad šalia nebūtų gyventojų, galinčių pasipriešinti ketinimams.

Esama planų susitikti su Klaipėdos rajono vadovais, nes, renkantis naujų kapinių vietą, reikės ir šio rajono tarybos sprendimo.

Nenorėtume sulaukti laiko, kai klaipėdiečiai būtų priversti laidoti savo artimuosius kitų rajonų kapinėse.

Aktualus ir žemės savininkų klausimas. Kai kur numatomos žemės savininkas yra vienas, kitose jų yra keli. Ar jie bus patenkinti, jei valstybė norės pirkti jų žemę, dar nežinia, paprastai savininkai tikisi gauti daugiau pinigų, nei valdžia gali sumokėti.

Netrukus netoli Klaipėdos pradės veikti krematoriumas. Tikimasi, kad tai turės įtakos renkantis velionių laidojimo būdus. Galbūt tada kapinių užteks ilgesniam nei 25 metų laikui.

Galutinį galimybių studijos variantą tikimasi turėti šių metų vasaros pabaigoje. Naujosios kapinės turėtų pradėti veikti ne vėliau nei po poros metų.

"Nenorėtume sulaukti laiko, kai klaipėdiečiai būtų priversti laidoti savo artimuosius kitų rajonų kapinėse. Teisiškai tai įmanoma. O ir naujosiose kapinėse bus laidojami ne tik klaipėdiečiai, bet ir uostamiesčio priemiesčių žmonės", – kalbėjo A.Barbšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi

Chi portretas
Tikri vėjai su tomis kapinėmis.., kiekvienai šeimai yra skiriamas plotas, kuriame laidojame artimą. Bet kiek tokių vietų, kur dideliame jau seniausiai apleistame kapelyje guli vienintelis palaidotas.. Sutvarkykite apleistas kapavietes, sumažinkite "gėlynų sodus" ir puikiausiai išspręsite laidojimo vietas artimiausiam šimtmečiui į priekį.

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Manau ,kad kapinių parinkimo vieta turi spręsti klaipėdiečiai ,o ne 3 susirinkę veikejai

,,,,

,,,, portretas
Butu neblogai giruliuose arba karklej,laukai laisvi
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių