Klaipėda drąsiai žengė į naujus 2024-uosius

Uostamiestyje 2024-ieji sutikti ramiai ir džiaugsmingai, nors incidentų būta. Į Teatro aikštę Naujųjų metų išvakarėse susirinkusi tūkstantinė žmonių minia atšventė linksmai nusiteikusi – su šokiais, dainomis, šampano taurėmis ir bengališkosiomis ugnelėmis.

Lazeriai – mažiau įdomu?

Naujametį vidurnaktį Teatro aikštėje prasidėjo lazerių bei šviesų šou. Susirinkusieji tuoj pat iš kišenių traukė telefonus, kad užfiksuotų pirmąsias Naujųjų metų akimirkas ir jas nusiųstų savo artimiesiems.

Tačiau dalies žmonių dėmesį patraukė ne lazeriai. Kadangi Teatro aikštėje pirotechnika – griežtai draudžiama, minia, dar nespėjus pasibaigti lazerių šou, patraukė link Karlskronos aikštės, kuri trumpam buvo tapusi tikru fejerverkų leidimo centru.

Miestiečiai čia surengė tikrą šou – žiūrovai galvas užvertę į dangų reginiu mėgavosi beveik pusvalandį. Kai kurie net atsinešė savo muzikos kolonėlę, tad vyko ir šokiai, skambėjo dainos.

Centras: Karlskronos aikštė per Naujuosius buvo tapusi fejerverkų šaudymo vieta. I. Kiseliovaitės nuotr.

Maždaug per 40 minučių Teatro aikštė ištuštėjo. Likusieji džiaugėsi DJ John-B diskoteka „Sveiki atvykę 2024-ieji“. Vieni gėrė alkoholinius gėrimus ir šoko, kiti mėgavosi pustušte ledo čiuožykla, treti fotografavosi prie pagrindinės miesto žaliaskarės ir kalėdinio namelio.

Pirmąją Naujųjų metų naktį į Teatro aikštę suvažiavę trys policijos pareigūnų ekipažai stovėjo nuošalyje ir šnekučiavosi.

Naujųjų sutiktuvės Teatro aikštėje praėjo ramiai, be incidentų ar muštynių.

Išlydėjo: į Naujųjų metų sutiktuves Teatro aikštėje atvyko tūkstančiai klaipėdiečių ir miesto svečių. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Liepsnojo šiukšliadėžės

Tačiau pirmosiomis metų minutėmis ugniagesiams prasidėjo intensyvaus darbo metas. Vienas po kito pasipylė pranešimai apie liepsnojančius šiukšlių konteinerius.

Per paskutinę praėjusių ir pirmą šių metų dieną Klaipėdoje degė 14 atliekų konteinerių. Kol kas nežinia, ar čia galėjo veikti padegėjas, labiau tikėtina, kad gaisrus sukėlė į atliekų konteinerius įmestos panaudotų šventinių pirotechnikos priemonių pakuotės.

Instrukcijose rašoma, kad jas po panaudojimo reikia apipilti vandeniu ar bent jau apkasti sniegu, bet šiemet naujametę naktį nelijo ir sniego nebuvo, todėl dar karštos pakuotės galėjo suliepsnoti šiukšlių dėžėse.

Šventė: klaipėdiečiai Teatro aikštėje degino bengališkąsias ugneles. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Klaipėdoje Kretingos gatvėje esančio daugiabučio namo laiptinėje kibirkščiavo laidai elektros skydinėje, teko padėti atrakinti kelių ligotų žmonių buto duris ir įleisti medikus, būta ir nepasitvirtinusių pranešimų apie avariją bei suveikusį dūmų detektorių.

Sausio 1-osios naktį, apie 1 val., Baltijos prospekte buvo pastebėta liepsnojanti fejerverkų dėžė, kurią kažkas paliko ant šaligatvio. Liepsną užgesino pro šalį ėję klaipėdiečiai.

Fejerverkų dėžė buvo palikta atokiau nuo gyvenamųjų namų ir automobilių stovėjimo aikštelės, arčiau Turistų stotelės.

Ugniagesiams buvo pranešta apie panašius atvejus Pilies gatvėje, Lietuvininkų aikštėje, tačiau atvykus ugnis jau buvo užgesinta.

Dėmesys: dalis šventės dalyvių buvo pasipuošę išskirtiniais akcentais. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Mėtė petardas į praeivius

Dėl neatsargaus elgesio su pirotechnikos priemonėmis klaipėdiečiai skundėsi socialiniuose tinkluose.

„Vienybės gatvėje trys berniukai (aukščiausias buvo žalia striuke) svaidė petardas. Vieną metė ir į mano praeinančią dukrą. Laimei, ji atsipirko išgąsčiu ir sudirginta veido oda. Tėvai, prižiūrėkite savo paauglius, kad nenutiktų didesnių nelaimių!“ – rašė moteris „Facebook“ paskyroje „Melnragės bendruomenė“.

Kitas klaipėdietis teigė, kad šie paaugliai jau pridarė žalos kaimyno namo sienai – dėl į ją mestos petardos liko dėmė.

Kita moteris pasakojo, kad šie vaikinai dažnai gąsdina praeivius petardomis, neseniai taip pasielgė ir su jos dukterimis.

Dėl šių incidentų gyventojai nori kreiptis pirmiausia į vaikų tėvus, o jei tai nepadės – į pareigūnus.

Beje, vienas vyriškis Kretingos rajone esančiame Raguviškių kaime dėl neatsargaus elgesio su fejerverkais skaudžiai susižalojo. Apie tai Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai pranešimą gavo prabėgus devynioms Naujųjų metų minutėms.

Darbai: Naujųjų metų naktį ne tik ugniagesiai, bet ir praeiviai gesino liepsnojančias fejerverkų dėžes. „Klaipėdos“ skaitytojos nuotr.

Gulėjo be kelnių

Vos prasidėjus 2024-iesiems, I. Simonaitytės gatvės daugiabučio namo penktojo aukšto gyventojai kvietė pagalbą, nes laiptų aikštelėje rado gulintį vyrą.

Buvo neaišku, kokios pagalbos jam reikia: medikų ar policininkų. Vyras gulėjo ir nereagavo į aplinką, be to, jis buvo be kelnių.

Medikai nustatė, kad žmogus yra paprasčiausiai padauginęs alkoholio, o policininkai išvežė jį į komisariatą. Naujametę naktį jis praleido švarioje, bet kietoje areštinės lovoje. Šis vyras nubaustas administracine teisena.

Nuo paskutinės metų dienos 20 val. iki pirmosios šių metų dienos 6.30 val. klaipėdiečiai į policiją dėl įvairiausių problemų skambino 91 kartą, Klaipėdos apskrityje užfiksuota 30 konfliktų šeimose, pusė jų įvyko Klaipėdoje.

Pareigūnai išrašė 11 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių, tai yra išprašė iš namų smurtautojus.

Areštinėje ilsėjosi 14 asmenų, bet ne visi jie buvo klaipėdiečiai, mat čia gabenami asmenys ne tik iš Klaipėdos apskrities. Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas neturi savo areštinės, tik laikino sulaikymo kameras, todėl sulaikytuosius tauragiškiai taip pat gabena į Klaipėdą.

Žuvo dvi moterys

Šventinį savaitgalį neapsieita ir be tragiškų įvykių – žuvo dvi moterys, vieną partrenkė automobilis, kita sudegė savo namuose.

Pirmoji tragedija įvyko gruodžio 29-osios vakarą Klaipėdos rajone. Kelyje Klaipėda–Liepoja automobilis „BMW 225XE“, kurį vairavo 21-erių jaunuolis, partrenkė staiga į važiuojamąją kelio dalį išėjusią 62 m. pėsčiąją. Ją jau parkritusią pervažiavo iš paskos važiavęs automobilis „Mercedes Benz C220“, kurį vairavo 23 m. vaikinas.

Dėl šio įvykio jau pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 281 straipsnio penktą dalį.

Klaipėdiečiai svarstė, galbūt moteris nesegėjo atšvaito ar nevilkėjo liemenės su šviesą atspindinčiais elementais, dėl to vairuotojai jos veikiausiai nepastebėjo.

Prieš pat Naujuosius, gruodžio 31 d., apie 23 val. į Klaipėdoje Birutės gatvėje esantį daugiabutį skubėjo net trys ugniagesių automobiliai. Jiems atvykus degė pirmajame aukšte esantis butas.

„Žmonių evakuoti nereikėjo, nes pirmas aukštas. Gaisras buvo tik prasidėjęs, į butą ugniagesiai pateko kopėčiomis per langą. Viduje rado žuvusį žmogų“, – informavo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovas.

Pareigūnų suvestinės duomenimis, buvo rastas 1953 m. gimusios moters apdegęs kūnas. Tiriamos kelios šio gaisro versijos.

Paspruko iš įvykio vietos

Per šventes būta ir mėginusių pabėgti iš įvykio vietos. Vienas tokių incidentų įvyko gruodžio 29-ąją Pajūrio ir Debesų gatvių sankryžoje, degant raudonam šviesoforo signalui.

Automobilis „Volkswagen“ atsitrenkė į priekyje jo stovėjusį automobilį „Porsche“, kurį vairavo 36-erių moteris, ir staigiai pasišalino iš eismo įvykio vietos.

Apie 20 val. pareigūnams pavyko rasti „Volkswagen“ vairavusį 53 m. vyrą. Anot pareigūnų, nuo jo sklido alkoholio kvapas, kalba buvo nerišli, bet tikrintis blaivumą atsisakė. Buvo nustatyta, kad vyras neturi teisės vairuoti.

Dar vienas panašus incidentas įvyko sausio 1 d. Pajūrio ir Klaipėdos gatvių žiedinėje sankryžoje. Nuotraukomis, kuriose matyti apgadinti atitvarai, nuverstas pėsčiųjų perėjos ženklas, pasidalinta socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Reidas TV“.

Paaiškėjo, kad automobilis „KIA“ nuvažiavo nuo kelio, atsitrenkė į apšvietimo stulpą, kelio ženklą, atitvarus, juos apgadino. Vairuotojas iš eismo įvykio vietos pasišalino.

Vėliau minėtas automobilis buvo sustabdytas Klaipėdoje, Klaipėdos gatvėje, jo vairuotojui, gimusiam 1954 m., nustatytas 1,64 prom. neblaivumas.

Nelaimė: Pajūrio ir Klaipėdos g. žiedinėje sankryžoje į kelio atitvarus atsitrenkė sunkvežimis, jo vairuotojui buvo nustatytas 1,64 prom. neblaivumas. „Facebook“ paskyros „Reidas TV“ nuotr.

Dėl konfliktų – į ligoninę

Kai kurie uostamiesčio gyventojai Naujuosius metus sutiko konfliktuodami ir mušdamiesi. Sužalojimus patyrusiems asmenims prireikė medikų pagalbos. Veikiausiai šiems kivirčams didelę įtaką turėjo alkoholis.

Gruodžio 30-osios rytą pareigūnai gavo pranešimą apie paryčiais įvykusias muštynes Vingio g. prie naktinio baro – nepažįstamasis sumušė 46-erių vyrą, jis dėl sužalojimų atsidūrė ligoninėje.

Paskutinės praėjusių metų dienos rytą bute Taikos prospekte kilo žodinis konfliktas. Nesutarimus du vaikinai aiškinosi smūgiais. Abu įvykio metu buvo neblaivūs. 26-erių jaunuolis, kuriam buvo nustatytas 2,21 prom. neblaivumas, kelis kartus sudavė 31 m. vyrui. Šiam taip pat nustatytas 1,88 prom. neblaivumas. Smurtautojas buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Sausio 1-osios naktį bute Ryšininkų g. kilo žodinis konfliktas tarp 40 m. vyro ir 40 m. moters. Santykius išsiaiškinti vyras nusprendė kumščiais. Abu asmenys buvo neblaivūs – vyras, kuris vėliau uždarytas į areštinę, į alkotesterį pripūtė 2,16 prom., moteris – 1,61 prom.

Sausio 1-ąją paryčiais Panevėžio gatvėje automobilyje „Mercedes Benz“ tarp pavėžėju dirbančio 51-erių vyro ir jo kliento įvyko žodinis kivirčas. Klientas kelis kartus sudavė pareiškėjui, buvo apgadintas automobilio variklio dangtis ir priekinis sparnas.

Visais šiais atvejais pradėti tyrimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Vyko tradiciniai renginiai

Naujieji buvo paminėti ir prisimenant kasmet vykstančius, jau tradicija tapusius renginius. Vienas jų – Kalėdinių giesmių festivalis – vyko gruodžio 30 d. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje, kitas – sausio 1-ąją K. Donelaičio aikštėje.

Bažnyčioje koncertavo chorai iš Klaipėdos, Kauno, Šilutės, Skuodo, Plungės, Kalvarijos, Barstyčių.

Pasiklausyti giesmių susirinko daugybė žmonių, visi suolai buvo užimti, tad kai kurie klausytojai neturėjo kur atsisėsti.

Kalėdinių giesmių festivalio pradžioje susirinkusiuosius pasveikino šios bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas. Jis palinkėjo, kad užklupus sunkumams žmonės nebijotų vieni kitiems nešti šviesą ir gėrį.

Dalis koncerto klausytojų, veikiausiai atpažinę girdėtas giesmes, ėmė fotografuoti ir filmuoti atlikėjus. Kita dalis į bažnyčią atvyko pasimelsti, uždegti žvakutę už mirusius artimuosius. Dar kiti – tiesiog ramiai ir šventiškai praleisti laiką, gyvai klausantis malonių muzikos garsų.

Veikla: uostamiesčio gyventojai į Marijos Taikos Karalienės bažnyčią atvyko pasiklausyti kalėdinių giesmių. I. Kiseliovaitės nuotr.

Pagerbė K. Donelaitį

Pirmąją Naujųjų metų dieną, vidurdienį, klaipėdiečiai susirinko į K. Donelaičio aikštę tradiciškai paminėti 310-ąjį šią dieną gimusio lietuvių literatūros klasiko gimtadienį.

Gražių 2024-ųjų.

Per šimtas uostamiesčio gyventojų sveikino vieni kitus ir linkėjo įsimintinų 2024-ųjų, priminė K. Donelaičio kūrybos svarbą ir įtaką lietuvių kalbai, kultūrai ir kiekvienam prie jo kūrinių prisilietusiam žmogui.

Tradicija susirinkti prie K. Donelaičio paminklo Klaipėdoje puoselėjama jau daugiau negu 30 metų.

Šiame minėjime netrūko sveikinimų, kuriuos vainikavo K. Donelaičio eilės. Susirinkusiuosius pasveikinti atvyko ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus su žmona Ilona.

„Gražių 2024-ųjų. Visiems – sveikatos, stiprybės, daug svajonių, kad jos pildytųsi, šilumos jūsų širdims ir taikos jūsų namams“, – palinkėjo meras.

Po jo sveikinimus išsakė kiti klaipėdiečiai. Minėjimo pabaigoje visi susirinkusieji buvo kviečiami bendrai nuotraukai.

Arvydas Vaitkus. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Nori grąžinti laimingą bilietą

Šventinį savaitgalį pajūrio krašto žmonės internete dalijosi rūpestingumu. Socialiniuose tinkluose Vingio gatvės mikrorajone gyvenantis geradarys intensyviai ieškojo žmogaus, palikusio parduotuvėje laimingą loterijos bilietą.

„Ieškau žmogaus, pirkusio loterijos momentinį bilietą Vingio gatvės „Iki“ parduotuvėje gruodžio 29 d. Bilietas buvo nutrintas ir paliktas ten, kur parduotuvėje yra kavos aparatas, ant spintelių. Yra laimėta nedidelė suma, norėčiau atiduoti bilietą. Žmogus žinos, kokį bilietą pirko“, – į gyventojus kreipėsi loterijos bilietą radęs žmogus.

Po šurmulingo siautimo miestų gatvėse daug kas socialiniais tinklais ieškojo pamestų piniginių ar rankinių. Buvo tokių, kurie skelbė radę piniginę su pinigais ir sąžiningai ieškojo jų šeimininkų.

Paieškos: per šventinį savaitgalį netrūko ir kurioziškų situacijų – žmogus pametė dantų protezą. „Klaipėdos“ skaitytojo nuotr.

Šuo pavogė dantis?

Visą savaitgalį internete kretingiškė Laima ieškojo žmogaus, pametusio dantų protezą.

„Galbūt kažkam bus juokinga, bet kažkam tai gali būti didelis praradimas, vertas kelių šimtų eurų ar ilgų metų eilėse pas specialistus. Rasti dantų protezai. Gal kas iš feisbuko naudotojų, vyresnių ar artimųjų pametė? Pasidalinkite, gal įvyks stebuklas ir pametęs žmogus juos galės atgauti“, – į vietinius kreipėsi Laima.

Netrukus su moterimi susisiekė net du gyventojai.

„Viena senyvo amžiaus miestietė papasakojo, kad ji buvo svečiuose. Ant spintelės buvo pasidėjusi dantų protezą. Neįtikėtina, tačiau šeimininkų šuo jį pavogė ir kažkokiu būdu išsprūdo į lauką“, – pasakojo protezą radusi Laima.

Moteris sulaukė ir dar vieno skambučio.

„Skambino vieno kaimynystėje gyvenančio žmogaus sesuo. Jos brolis buvo užpultas gatvėje ir sumuštas, vyras pateko į ligoninę ištiktas komos. Lankyti jo kol kas negalima. Sesuo rūpinosi, gal gatvėje jam iškrito protezas? Tad turėsiu dabar išsiaiškinti, kam iš tiesų jis priklauso“, – tikino moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia aš taip dainavau

Čia aš taip dainavau portretas
kad pamečiau savo dantų protezus. Ačiū, kad radot!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių