Klaipėdoje atsirado Karaliaus Vilhelmo kanalas

Klaipėdos mieste oficialiai pakeisti Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimo užrašai.

Sugrįžo istorinis pavadinimas

Tai padarė Klaipėdos miesto savivaldybės Transporto skyrius. Impulsą tokiam pakeitimui pernai davė Jūrinės kultūros koordinacinėje taryboje vykusi diskusija ir kreipimasis į įvairias institucijas dėl Karaliaus Vilhelmo kanalo naudojimo turizmui ir krašto ekonominiam patrauklumui didinti.

Vienas iš prašymų buvo oficialiai sutvarkyti, kad teisingai būtų vartojamas Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimas. Jis dar nuo sovietmečio laikų buvo vadinamas Klaipėdos kanalu.

Šiuo metu oficialus pavadinimas – Karaliaus Vilhelmo kanalas. Toks pavadinimas jau yra nurodomas virtualiose žemėlapių platformose "maps.lt", "geoportal.lt", "regia.lt" ir kitose.

Vyksta krašto vokietinimas?

Panašiai kaip su Dange, taip ir su Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimu – yra dalis kategoriškai nusistačiusių žmonių.

Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimas turi panašumo su pagrindine Klaipėdos miesto upe. Yra žmonių, kurie ją nori vadinti istoriniu prūsišku pavadinimu Dangė. Nors oficialiai upės pavadinimas Danė yra likęs tas, kuris atkeliavo iš sovietmečio.

Panašiai kaip su Dange, taip ir su Karaliaus Vilhelmo kanalo pavadinimu – yra dalis kategoriškai nusistačiusių žmonių. Kai kurie laikosi nuostatos, kad taip Klaipėdos kraštas yra vokietinamas, iškeliamos prielaidos, kad tokiais tempais ir Klaipėda gali būti pervadinta į Mėmelį.

Dabar, kai Lietuvoje įteisintos "X", "W" ir "Q" raidės žmonių varduose ir pavardėse, kai kas siūlo ir kanalo pavadinimą rašyti su "W" – Karaliaus Wilhelmo kanalas.

Praeitis: nuo sovietmečio laikų kanalas prie Malkų įlankos oficialiai vadintas Klaipėdos kanalu. Vidmanto Matučio nuotr.

Kliūtis – III vandenvietė

Svarbu yra tai, kaip toliau bus atkuriamas didžiulę istorinę reikšmę Klaipėdos kraštui ir visai Lietuvos kultūrai turintis Karaliaus Vilhelmo kanalas.

Ar jis ir toliau merdės, ar bus bandoma jį, kaip itin unikalų objektą, pritaikyti vandens turizmo reikmėms? Viskas priklauso nuo to, ar valstybėje bus rasta pinigų Klaipėdos miesto III vandenvietei iškeldinti. Prieš kelerius metus buvo įvardyta preliminari tokio iškėlimo kaina – apie 50 mln. eurų.

Manoma, kad ateityje, iškeldinus III vandenvietę, kanalas galėtų būti pritaikytas ne tik pramoginei, bet ir nedidelei krovininei laivybai. Apie tai, jog Klaipėdos miestas yra suinteresuotas, kad Karaliaus Vilhelmo kanalas atgimtų, prieš kurį laiką užsiminė meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos rajono savivaldybės administratorius Justas Ruškys tvirtino, kad jie esantys suinteresuoti, jog kanalas būtų atvertas laivybai. Klaipėdos rajonas yra pasirengęs koreguoti planavimo dokumentus, kad juose būtų numatyta vieta Klaipėdos miesto III vandenvietės iškeldinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andriui AK

 Andriui AK portretas
Taip jai ne Memelio lietuviai nematytu miestas Tramvaju, gatviu apšvietimo, radio:)

X

X portretas
O straipsnio pavadinimą nemokat normalų parašyti, būtinai reikia išsidirbinėt, neatsirado tas kanalas, jis senai iškastas.

Andrius AK

Andrius AK portretas
Bet kiek istorija byloja, Klaipėda visada vadinosi Memel , nuo pat įkūrimo. Na o tiems, kurie sako kad čia vokiečių ar prūsų kraštas, Memelyje didžioji dalis gyventojų buvo lietuviai. Na o kita gyventojų dalis miksas iš vokiečių, anglų, prancūzų, žydų ir tt. Juk ,kad po karo privažiavo rusų, ukrainiečių, baltarusų, Klaipėda netapo rusų kraštas, jis visada buvo lietuvių.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių