Klaipėdoje – filmo apie Lietuvos laisvės kovotoją A. Lukšą peržiūra

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universiteto konferencijų salėje vyko dokumentinio filmo ,,Antanas Lukša. Brolio pažadas“ peržiūra.

Renginyje dalyvavo filmo autorė ir režisierė Rūta Sinkevičienė. Filme pasakojama apie Lukšų šeimos kovos kelią, kurį nuėjo Antanas Lukša su savo broliais.

R. Sinkevičienė pristatydama filmą sakė, kad, pasitelkus archyvus ir susitikimus su amžininkais, dienos šviesą išvydo kino juosta, kurioje susitinkame su A. Lukša. Žmogumi, kuris, kaip ir jo studentai broliai Jurgis, Juozas ir Stasys, palaiminti gerosios motulės, pasirinko Laisvės kovotojo kelią. Kai Tėvynę Lietuvą trėmė, kankino ir žudė tokie patys, kurie šiuo metu griauna Ukrainos valstybę.

Filmas skirtas Laisvės kovotojui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiam vadovui ir Garbės pirmininkui, kuris ilgą laiką buvo gyvų ir žuvusių partizanų balsas, Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, 100-ųjų gimimo metinių proga.

Šis kuklus, rūpestingas, gilų humoro jausmą turėjęs žmogus savo įtaigiu žodžiu ir giesme kvietė pasaulio lietuvius nepamiršti savųjų šaknų, nuolat kvietė jaunimą – Lietuvos karius, jaunuosius šaulius, gimnazijų moksleivius – suvokti ne tik valstybingumo prasmę, bet ir kainą. Ir paliko, tikėkime, šimtmečiams, įrašytą priesaką: „Lietuvos jaunime, garbingai ir sąžiningai nešk Laisvės vėliavą. Laikom frontą!“.

„Šiandien mums visiems labai svarbu žinoti, kiek vienas žmogus gali duoti tautai ir valstybei. Ir šiandien, matydami, kas vyksta Ukrainoje, matome, kad negalime būti ramūs. Iš Antano Lukšos turime pasimokyti valios priešintis okupantams ir likti ištikimiems savo idealams, pasiaukoti kovoje už tėvynės laisvę. Turėkime viltį, kad, reikalui esant, kiekvienas iš mūsų turėtume valią priešintis ir laimėti“, – renginyje kalbėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė.

„Atkuriant Lietuvos kariuomenę, buvo labai svarbus susitikimas su Antanu Lukša. Juk jis ir jo bičiuliai atnešė laisvės dvasią. Kaip tik ta laisvės ir tiesos siekimo dvasia buvo labai reikalinga besikuriančiai Lietuvos kariuomenei“, – prisiminimais dalijosi Lietuvos Respublikos Seimo narys Arvydas Pocius.

Renginyje dalyvavęs Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas akcentavo, kaip svarbu perduoti jaunimui partizaninio pasipriešinimo dvasią. Jis linkėjo, kad šis dokumentinis filmas „Antanas Lukša.Brolio pažadas‘‘ mokyklose būtų kaip istorijos pamoka.

Okupantai ilgam dešimtmečiui, kaip ir tūkstančius kitų lietuvių, buvo pavergę šio žmogaus kūną, tačiau niekada, net ir gūdžiausiais okupacijos laikais, nepavergė jo sielos, ideologinių nuostatų – Lietuvos laisvės troškimo. Netekęs savų kraujo brolių, A. Lukša visa savo esybe atsidavė tolimesnei Laisvės kovai, pasitelkęs likimo brolius – buvusius politinius kalinius, tremtinius, Laisvės kovų dalyvius. Ir vykdė pažadą – bendradarbiaudamas su LGGRTC kvietė liudyti, ieškoti ir pažymėti vykusių kovų vietas, muziejuose, paminkluose ir prisiminimų knygose įamžinti sovietų režimo genocido aukas. Apie visa tai pasakoja dokumentinis filmas „Antanas Lukša. Brolio pažadas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klp

Klp portretas
Kur ta tiesa? O kas darosi Ukrainoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių