Klaipėdos moksleiviai skleidžia svarbią žinią: tu – ne vienas, aš galiu tau padėti

Klaipėdos universiteto konferencijų salėje vyko moksleivių konkurso "Aš keičiu pasaulį" nugalėtojų paskelbimas ir apdovanojimų ceremonija. Pasirinkta data – rugsėjo 27-oji – ypatinga – šią dieną kasmet švenčiama Lietuvos socialinių darbuotojų diena.

Skatino reaguoti į problemas

Kūrybiniame vaizdo projektų konkurse "Aš keičiu pasaulį" buvo kviečiami dalyvauti 8–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos.

Konkurso tikslas – socialinės reklamos filmų kūrimas.

Konkurso organizatoriai – universiteto Socialinio darbo katedros dėstytojai ir antro kurso Socialinio darbo programos magistrantė Darja Guobienė.

Socialine reklama buvo siekiama pokyčių visuomenėje, formuojant pozityvų požiūrį į kiekvieną žmogų ir padedant įgyvendinti šalies pažangos strategiją "Lietuva 2030".

Pažangos strategijos esminės nuostatos – visuomenė turi pripažinti socialinę atskirtį turinčių asmenų teises išsaugoti orumą ir būti visaverčiais visuomenės nariais.

Taip pat skatinamas aktyvus socialiai atskirtų žmonių dalyvavimas socialinės įtraukties politikoje ir veikloje, padedant kovoti su stereotipais ir stigmatizacija.

Pasidžiaugė laimėjimais

Nugalėtojų paskelbimas ir apdovanojimų ceremonija vyko Klaipėdos universiteto konferencijų salėje. Negalintieji atvykti buvo kviečiami renginį stebėti internetu.

Moksleiviai gali keisti pasaulį.

Ceremonija prasidėjo sveikinimo kalbomis ir pirmosios vietos nugalėtojų paskelbimu.

Mokinius pasveikinti ir pasidžiaugti jų laimėjimais buvo pakviesta Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacijos steigėja ir prezidentė Elvyra Acienė.

"Šiandien yra neeilinė diena – Lietuvos socialinių darbuotojų diena. Susitinkame kiekvienais metais ir kasmet ši diena priverčia mus susimąstyti. Reklama, kuri šiuo metu girdisi Lietuvoje, – "aš galiu padėti". Mes, socialiniai darbuotojai, atėjome padėti, suprasti, priglausti ir atiduoti savo meilę. Labai džiaugiuosi, kad šiais metais studijuoti mūsų specialybės įstojo dvigubai daugiau studentų nei pernai. Tai reiškia, kad net krizės kartais atveria naujus iššūkius, naujas galimybes. Pasijuntame vertingi ir reikalingi. O ko daugiau žmogui reikia? Sveikinu visus su Lietuvos socialinių darbuotojų diena ir džiaugiuosi, kad mes, socialiniai darbuotojai, esame šeima", – kalbėjo E.Acienė.

Pirmosios vietos nugalėtojai

Pirmąją vietą užėmė Klaipėdos Baltijos gimnazijos moksleivių komanda "1+4", kurią sudarė trys nariai – Šarūnė Vasyliūtė, Simona Milerytė ir Pijus Šiaulys.

Nugalėtojų vaizdo filmas buvo patyčių tema.

Filmavosi patys kūrėjai – Pijus ir Šarūnė. Sukurtų personažų lūpomis buvo kalbama apie skausmą, kurį išgyvena kenčiantieji dėl patyčių.

"Kai mane muša, savo skausmą slepiu giliai savyje. Visa tai mane žudo. Man norisi nuo visų pabėgti, nieko nejausti", – emocijomis dalijosi filmo veikėjai.

Moksleiviai siekė atskleisti, kaip jaučiasi jaunas žmogus, patiriantis psichologinį ir net fizinį smurtą tiek artimiausioje aplinkoje – namuose, tiek mokykloje. Pagrindinė vaizdo filmo žinutė – "Tu – ne vienas".

Tema – aktuali ir šiandien

Patyčias patiria ne tik jauni, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Ši tema – neišsenkanti. Nepaisant siekių užkirsti tam kelią, daugelis patyčias patiria kasdien.

Moksleivių, sukūrusių videoreklamą, tikslas – tapti balsu tų, kurie bijo apie savo skausmą kalbėti garsiai. Taip pat jie siekė paskleisti žinutę, kad savo skausme žmogus nėra vienas.

"Manau, kad tema, apie kurią kūrėme, buvo aktuali visais laikais. Žmonės, kurie patiria patyčias, bijo apie tai garsiai kalbėti ir kažkam pasipasakoti. Mūsų skleidžiama žinutė ir pagrindinė mintis – tu ne vienas ir mes tau galime padėti", – pasakojo kūrėjas P.Šiaulys.

Paklausus, kaip nugalėtojai jaučiasi užėmę pirmą vietą, visi trys šypsojosi ir negalėjo patikėti, kad nugalėjo.

"Užimti pirmąją vietą nesitikėjome. Tai labai malonu. Esame tikrai nustebę", – vienbalsiai teigė komanda.

Pirmosios vietos komandos nugalėtojai laimėjo konkurso rėmėjo "Sigmaris Group" įsteigtą prizą – išmanųjį laikrodį "Garmin Vivoactive".

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos padėkos raštu apdovanotos ne tik trys konkurso komandos, bet ir joms padėję mokytojai.

Dovana – užsiėmimas su delfinais

Antrosios vietos nugalėtojai – "Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro komanda". Kūrėjai – Erika Ramonaitė, Meda Gabrielė Levickytė, Guoda Macijauskaitė, Sofija Skarbaliutė. Merginoms padėjo mokytojas Aidanas Valaitis.

Antrąją vietą užėmę moksleiviai buvo apdovanoti Jūrų muziejaus dovana – trisdešimties minučių užsiėmimu su delfinais "Delfinas mano draugas".

Trečiąją vietą užėmė Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos komanda "Blykstė". Kūrėjai – Laura Zemlauskaitė, Marta Venckutė, Ernestas Jančauskas, Lauryna Januškaitė, Eimantas Naujokas. Idėjomis dalijosi ir talkino mokytojas Gediminas Juška.

Trečiosios vietos nugalėtojams dovana – kvietimas į profesionalaus šiuolaikinio šokio Šeiko teatro spektaklį.

Atrinktos dvi laureatų komandos

Buvo atrinktos dvi laureatų komandos.

Viena jų – Šakių rajono "Žiburio" gimnazijos komanda "Triumph", kurią sudarė trys kūrėjos – Agneta Butkutė, Martyna Chlestovaitė, Meida Slibinskaitė ir joms talkinęs mokytojas Algimantas Vorevičius.

Antroji laureatų grupė – Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos komanda "Pienės pūkas", vaizdo projekto kūrėjos – Viltė Lobinaitė, Ieva Gudaitytė, Agnė Jankauskaitė. Idėją tobulinti padėjo mokytoja Daiva Noreikienė.

Laureatus sveikino ir tvirtybės darbuose linkėjo Klaipėdos krašto socialinių darbuotojų asociacijos pirmininkas Saulius Liekis.

"Mieli kolegos, visiems linkiu tvirtybės darbuose ir ne tik darbuose. Šiuo metu daug kalbama apie socialinį darbą ir apie tai, kad socialinis darbas keičia gyvenimus. Norėčiau visiems palinkėti, kad tų pokyčių mūsų darbe būtų kuo daugiau ir sugebėtume jį parodyti kitiems žmonėms. Tai profesija, kuri daro pokyčius žmonių gyvenimuose. Tai yra labai svarbu", – sveikinimo žodžius tarė S.Liekis.

Konkurso idėjos gimimas

Klaipėdos universiteto Socialinio darbo katedroje virė diskusijos, kaip sudominti jaunus žmones socialinėmis problemomis ir kaip juos įtraukti į šių problemų sprendimą.

Pasak Socialinio darbo katedros vedėjos profesorės Ingridos Baranauskienės, socialinė reklama yra puikus būdas siekiant įtraukti į savanorystę.

"Sumąstėme, kad socialinė reklama – puikus būdas skatinti ir populiarinti savanorystę, įsitraukti į savanoriškas veiklas, taip įtraukiant moksleivius į gražesnės, teisingesnės Lietuvos kūrimą", – teigė I.Baranauskienė.

Konkurso pavadinimas atspindi, kad neužtenka vien kalbėti apie problemas – jas reikia spręsti.

"Pavadinimas taip pat gimė diskusijose, nes neužtenka vien kalbėti, kas yra blogai ar kas yra gerai. Reikia keisti supančią aplinką. Manau, pavadinime ir atsispindi ši idėja", – kalbėjo I.Baranauskienė.

Buvo tikimasi, kad konkursas sulauks didesnio mokinių susidomėjimo. Konkurso paskelbimo pradžioje Socialinio darbo katedra sulaukė daug skambučių ir laiškų. Nors laikui bėgant situacija keitėsi, atsiųsti darbai tikrai nenuvylė.

"Darbų tikėjomės sulaukti daugiau, bet kai išvydome socialines reklamas, supratome, kad bus sunku išrinkti nugalėtojus ir laureatus, nes visi darbai buvo labai brandūs, pilietiški", – pasakojo profesorė.

Atrinkti geriausius nelengva

Mokiniai noriai įsitraukė į socialinės reklamos kūrimą. Moksleivių gebėjimas pastebėti ir reaguoti į visuomenėje vyraujančias problemas nustebino ir komisijos narius.

"Labai nustebino visų darbų branda ir atsakingas požiūris į socialines reklamas. Be abejonės, atrinkti geriausius darbus buvo nelengva, todėl priėmėme nutarimą, kad balsuosime slaptai. Kita vertus, toks balsavimas labai aiškiai parodė, kurios reklamos, konkurso komisijos nuomone, yra vertos apdovanojimų", – tikino I.Baranauskienė.

Visų trijų komandų vaizdo filmai iškėlė aktualias problemas. Pirmoji kalbėjo apie jauno žmogaus skausmą, sukeltą patyčių. Antroji siekė parodyti, kad prieš skundžiantis gyvenimu reikėtų atkreipti dėmesį į likimo nuskriaustus žmones ir pradėti vertinti savo gyvenimą. Trečioji iškėlė negalią turinčių žmonių įsidarbinimo problemą.

Konkursas vyks ir ateityje

Konkursas parodė, kad mokiniai nėra abejingi visuomenės problemoms.

Socialinio darbo katedros dėstytojai viliasi, kad ateityje konkursu susidomės vis daugiau moksleivių.

"Būtinai tęsime šį konkursą. Jis parodė, kad tai tikrai geras būdas bendradarbiauti su moksleiviais ir mokyklomis, kad moksleiviai gali keisti pasaulį. Dėkojame visiems dalyviams, konkurso rėmėjams, tikimės kad konkursas augs ir plėsis, ne tik skatins jaunų žmonių pilietiškumą, bet ir prisidės prie Lietuvos pažangos visomis prasmėmis", – padėkos žodžius išreiškė profesorė I.Baranauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Gerbiamas suerzintas komentatorius, o ka konkretaus padarėtė Jūs?

Aha aha

Aha aha portretas
Tegu pasiekia kad vadoveliai butu knygos ne sasiuviniai

Studentam

Studentam portretas
Geriau už savo teisę laisvai mokytis kovotumėt, o ne pezalais užsiiminėt.....įpratę kad tėvai viską daro, patys jokios iniciatyvos nesiimat tik verkiat ir akademines imat. Gėda dėl tokios ateities kartos!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių