Klaipėdos pavyzdį perima rajonas

Stebėdama Klaipėdos miesto savivaldybės iniciatyvą atnaujinti uostamiesčio senamiesčio pastatų būklę, Klaipėdos rajono savivaldybė ėmėsi panašios iniciatyvos – skyrė 120 tūkst. eurų Priekulės kultūros paveldo objektų tvarkymui.

Klaipėdoje tokia iniciatyva sulaukė didelio populiarumo, teko gerokai padidinti jai numatytą pinigų sumą. Gyventojai noriai rengė paraiškas ir ryžosi dalyvauti pastatų fasadų atnaujinimo programoje.

Klaipėdos rajone analogiška iniciatyva siūloma pasinaudoti Priekulės miesto istorinėje dalyje gyvenantiems žmonėms.

Paraiškas gali teikti kultūros paveldo objekto ar kultūros paveldo statinio savininkas ar kitas fizinis arba juridinis asmuo nuosavybės, patikėjimo, nuomos, panaudos ar kitokiu teisėtu pagrindu valdantis kultūros paveldo objektą ar kultūros paveldo statinį.

Kultūros paveldo objekto taikomiesiems tyrimams (tarp jų ir archeologiniams) numatyta skirti 100 proc. reikiamos sumos, bet ne daugiau negu 5 tūkst. eurų.

Taip pat galima bus pasinaudoti projekto lėšomis rengiant kultūros paveldo objekto tvarkybos ir (ar) apsaugos techninių priemonių įrengimo darbų projektą. Tam numatyta skirti iki 70 proc. reikiamos sumos, bet ne daugiau negu 10 tūkst. eurų.

Bronius Markauskas / Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Kultūros paveldo objekto tvarkybos ir (ar) apsaugos techninių priemonių įrengimo ir (ar) tvarkomiesiems statybos darbams arba kultūros paveldo statinio tvarkomiesiems statybos darbams numatyta skirti iki 80 proc., bet ne daugiau negu 50 tūkst. eurų.

Paraiškos priimamos iki kovo 24 d.

Norėtųsi, kad miestas dar labiau gražėtų.

Priekulės miesto istorinė dalis formavosi XVI–XIX ir XX a. pirmojoje pusėje.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas tikino, kad Priekulės miestelis žavus savo unikaliu, vokišku statinių stiliumi, todėl norėtų, kad miesto centras dar gražėtų.

„Skirtume ir daugiau lėšų. Bet didžiausia bėda – gyventojų iniciatyvos stoka. Reikia pripažinti, kad daugiabučiuose daugiausia gyvena pagyvenę žmonės su nedidelėmis pajamomis. Jie tiesiog nenori pokyčių, o už juos padaryti mes negalime“, – kalbėjo B. Markauskas.

Vis tik ledai jau yra pajudėję, pernai savivaldybė finansavo du projektus.

„Vienam namui numatyta 50 tūkst. eurų suma nėra maži pinigai. Tiek gali užtekti pakeisti šiferinį stogą. O tai jau rimta investicija. Į Priekulę yra daug investuota – sutvarkytas kelias, įrengtos viešosios erdvės. Norėtųsi, kad miestas dar labiau gražėtų“, – miestiečius ragino B. Markauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių