Klaipėdos politikai atidėjo sovietinių ženklų nuėmimą

Paskutiniame pernykščiame Klaipėdos tarybos posėdyje miesto politikai atidėjo klausimo svarstymą dėl sovietinio veikėjo Liudo Giros gatvės pavadinimo pakeitimo. Atidėti siekiama ir atminimo lentos Antanui Venclovai nuėmimą nuo pastato fasado Vilties gatvėje, nors šių sovietinių ženklų Klaipėdoje turėjo nelikti dar iki 2023-iųjų pabaigos.

Remiantis 2023 m. rugsėjo 13 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus Arūno Bubnio sprendimu, Klaipėdoje turėjo būti pašalintas L. Giros gatvės pavadinimas bei nuimta atminimo lenta su bareljefu A. Venclovai.

Sprendimas turėjo būti įgyvendintas iki 2023 m. gruodžio 14 d.

Tai padaryti savivaldybė turėjo vadovaujantis Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymu bei vadinamosios Desovietizacijos komisijos išvada.

Tačiau pernai prieš pat Kalėdas posėdžiavusi miesto taryba nusprendė klausimo dėl L. Giros gatvės pavadinimo pakeitimo nesvarstyti ir atidėti kitiems metams.

Motyvas – prieš posėdį gautas gyventojų prašymas, kuriame nurodoma, esą jie nenorėtų, jog L. Giros gatvei, kurioje yra vos septyni namai, būtų sugrąžintas istorinis E. Vicherto vardas.

Iki privalomo termino nepašalinta ir atminimo lenta sovietiniam veikėjui A. Venclovai.

Namo, ant kurio pritvirtinta lenta, gyventojai kreipėsi į savivaldybę, prašydami jos nuėmimą atidėti, nes esą ją pašalinus ant namo sienos liks skylės, o žiemos metu nėra kaip remontuoti fasadą.

Dienraščio žiniomis, gyventojai siūlė ir kitą variantą: lentos nenuimti, o tik nušlifuoti raides.

Tačiau miesto atstovai nusiteikę tos lentos negadinti, nes ketina ją atiduoti muziejui.

Tad tiek gatvės pavadinimas, tiek memorialinė lenta lieka nepašalinti.

„Jei nematysime jokių pastangų iš miesto savivaldybės, turbūt reikės inicijuoti kreipimąsi į Vyriausybės atstovo apskrityje tarnybą, kad pradėtų judinti tą reikalą. O jei ir toliau matysime, kad yra sabotuojamas sprendimo įgyvendinimas, imsimės teisinių priemonių, kad jis būtų įvykdytas“, – pabrėžė A. Bubnys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Nematau jokių sovietinių ženklų, tik atminimo lentos iškiliems tautos asmenims, jei kam vaidenasi, tegu susikala dar pora dozių faizer.

Nebūtum vatinis

Nebūtum vatinis portretas
kad tep nekalbėtum Ka dar gali išspaust iš savo vieno smegenų vingio?

vatinis

vatinis portretas
sovietiniai simboliai šio mero kadencijoj tikrai nebus pašalinti.Jis net savo rinkiminę kompaniją vykdė pasipuošęs ruzzkių vėliava
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių