Klaipėdos uoste bus sumušti visų laikų greičio rekordai

Paprastai Klaipėdos uoste laivai gali judėti iki 8 mazgų greičiu, kuris prilygsta beveik 15 kilometrų per valandą greičiui, tačiau rugpjūčio 12–13 dienomis varžybų trasoje, kuri driekiasi uosto laivybos kanalu, čia bus sumušti visų laikų greičio rekordai. 19 vandens formulių vandenį skros beveik 200 kilometrų per valandą greičiu. Klaipėdos uoste bus atidarytas 2023 metų vandens formulių pasaulio čempionatas.

„Bet kokios varžybos, kad ir ėjimo, vykstančios ne specialiai sportui skirtose trasose, reikalauja kruopštaus pasirengimo. F2 vandens formulių lenktynės – techninė sporto šaka, reikli ne tik trasos parinkimui dėl sportinės intrigos, bet ir šimtaprocentinei žiūrovų ar kitų objektų apsaugai. Juo labiau, kad tai pasaulio čempionatas, kuriame varžomasi ant žmogaus ir techninių galimybių ribos, tad stabdžiams čia vietos nėra. Varžybų organizavimo komerciniuose uostuose, kaip ir Klaipėdos, pasaulinė patirtis labai maža, todėl direkcijos Laivų eismo valdymo tarnybos darbuotojams teks ne mažesnis krūvis nei varžybų dalyviams, ir tikiu, kad eismo valdymo patalpose bus taip pat karšta kaip ir lenktyninio laivo kabinoje. Tikiu, kad darbuotojai padarys viską, kad akvatorijoje vyksiančios varžybos būtų sklandžios ir saugios, lenktynininkai pasiektų puikių rezultatų, žiūrovai – nepamirštamų akimirkų, o Klaipėdos uostas – naujų rekordų“, – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Varžybų trasa Klaipėdos uosto akvatorijoje – iššūkis ne tik uostininkams, bet ir sportininkams. Vienas pagrindinių – vos 500 metrų pločio laivybos kanale su betoninėmis krantinėmis susidarančios grįžtamosios bangos.

„Jei atvykus į trasą pamatome, kad aplink yra betonas, iškart suprantame, kad mums, sportininkams, sąlygos varžytis bus sunkesnės. Formulių sujudintas vanduo neišsisklaido, atsimuša į betonines krantines ir grįžta atgal į mus. Lyginant visus keturis šių metų pasaulio čempionato etapus, kurie vyks Lietuvoje, Italijoje ir du kartus Portugalijoje, Klaipėdos trasa sportininkams bus pati sunkiausia, bet žiūrovams ji bus pati įdomiausia. Formulės yra labai lengvos, mes skrendame vandens paviršiumi, tad tas banguotumas mums labai jaučiasi“, – sakė vandens formulių F2 lenktynininkas Edgaras Riabko.

Klaipėdos uosto kapitono tarnyboms prieš priimant vandens formules į uosto laivybos kanalą teko nemenkas uždavinys, kaip sustyguoti kiaurą parą nepertraukiamą laivų judėjimą ir sporto varžybas. Rengiantis čempionatui, Klaipėdos uosto kapitono tarnyboms varžybų datą teko derinti ir su kariškiais, kurie naudojasi Kruizinių laivų terminalu, ir atsižvelgti į kruizinių laivų apsilankymų uoste grafiką. Taip pat derintas treniruočių, kvalifikacinių ir pagrindinių čempionato varžybų laikas, trasos, plūdurų išdėstymas, diskutuota dėl užkardų, kurios draustų patekimą į trasą, poreikio. Uosto žemės naudotojams, laivus agentuojančioms įmonėms ir laivų kapitonams išsiųstas pranešimas, kad rugpjūčio 12–13 dienomis uoste vyks varžybos ir dėl to tam tikru laiku gali būti ribojama laivyba.

„Teko derintis vieniems prie kitų, ieškoti kompromisų. Su renginio organizatoriais sutarta, kad treniruotės ir kvalifikacinės varžybos, esant poreikiui, galėtų būti stabdomos, kol trasa praplauks laivas. Tačiau pagrindinių varžybų metu, kurios, planuojama, truks pusantros valandos, laivybą mes stabdysime. Sutarėme su „DFDS“ ir „TT-line“ kompanijomis, kad jie tomis dienomis atitinkamai pakoreguotų ir savo keltų grafikus“, – teigė Klaipėdos uosto kapitonas V. Motiejūnas.

F2 vandens formulių pasaulio čempionate, kuris vyks rugpjūčio 12–13 dienomis, ketina dalyvauti 19 sportininkų iš Latvijos, Estijos, Monako, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Slovakijos, Portugalijos, Jungtinių Arabų Emyratų. Taip pat laukiama sportininko iš Australijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:(

:( portretas
Skaudžiai mušė?

na ir zargonas

na ir zargonas portretas
Anksčiau būdavo gerinami rekordai, dabar mušami? Goole translate išvertė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių