„Klaipėdos vanduo“ skatina atsakingai tvarkyti skystąsias atliekas

  • Teksto dydis:

Stipriai įsibėgėjus atostogų sezonui, pajūryje pastebimai padaugėjo poilsiautojų ir miesto svečių. Kadangi aktyviai naudojamasi apgyvendinimo bei maitinimo paslaugomis, išauga ir skystųjų atliekų kiekis. „Klaipėdos vanduo“, skatindama atsakingą požiūrį į šių medžiagų tvarkymą, iš verslo atstovų skystąsias atliekas – riebalus ir aliejų – nuo rugpjūčio 1 d. iki pat metų pabaigos priims nemokamai.

Kiekvienais metais „Klaipėdos vanduo“ sulaukia ne vieno šimto pranešimų apie užsikimšusius buitinių nuotekų tinklus. Vien praėjusiais metais tokio pobūdžio pranešimų užregistruota apie 400. Didžioji dalis jų – dėl į kanalizaciją pilamų riebalų atliekų.

Neatsakingas požiūris kelia problemas

„Tokia situacija kasmet susidaro, kuomet į centralizuotus nuotekų tinklus metamos šiukšlės, pilami skystieji riebalai, aliejus, kurių sankaupos, užpilant šaltu vandeniu, sukietėja ir sudaro kamščius. Dėl to dažnai įvyksta įvairūs kanalizacijos vamzdynų užsikimšimai, avarijos. Riebalus iš kanalizacijos pašalinti nėra paprasta, o ši procedūra gali baigtis vamzdynų pažeidimais, patiriami nuostoliai bei papildomi rūpesčiai. Nors bendrovės eksploatuojami tinklai yra periodiškai plaunami, tačiau tik atsakingas verslo ir gyventojų požiūris į šių medžiagų tvarkymą gali padėti išvengti žalos ir užtikrinti sklandų tinklų veikimą“, – teigė „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Bendrovė primena, kad atsakingai žvelgti į skystųjų atliekų tvarkymą privalo tiek gyventojai, tiek ir verslo atstovai.

Gyventojai neturėtų riebalų ir kitų skystųjų atliekų pilti į kanalizaciją, kadangi netinkamas jų šalinimas ne tik sutrikdo buitinių nuotekų tinklų veiklą, bet taip pat teršia aplinką. Uostamiesčio gyventojai maistinio aliejaus atliekas, supilant jas į sandarius stiklainius ar kitas talpas, nemokamai gali perduoti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro didžiųjų atliekų aikštelėse.

Dėmesys į verslo sąmoningumą

Verslo atstovai taip pat privalo laikytis patvirtintų ir šiuo metu galiojančių taisyklių, reglamentuojančių minėtų atliekų tvarkymą.

Maitinimo ir maisto gaminimo paslaugas teikiančios įstaigos yra įpareigotos tinkamai tvarkyti savo veikloje susidarančias atliekas pagal atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus. Esant poreikiui, įmonės turi įsirengti riebalų gaudykles, kurios atskiria aliejus, taukus ir kitas riebalines medžiagas iš gamybinių nuotekų bei neleidžia šioms patekti į nuotekų tinklus.

Šių įstaigų kontrolę, susijusią su tinkamu skystų atliekų tvarkymu, atlieka ir atsakomybę, nustačius pažeidimus, taiko Aplinkos apsaugos departamentas.

Kasdien iš įvairių įmonių į  AB „Klaipėdos vanduo“ atvežama apie 5 tūkst. litrų riebalų. Visgi, pasitaiko atvejų, kuomet ne visos įmonės sąžiningai laikosi numatytos tvarkos, todėl skatinant sąmoningesnį verslo požiūrį į aplinkos tausojimą, „Klaipėdos vanduo“ skystąsias atliekas – panaudoto maistinio aliejaus ir riebalų mišinį, riebalų ir aliejaus mišinį – tvarkymui iš įmonių nuo rugpjūčio 1 d. iki gruodžio 31 d. priims nemokamai.

Tikimasi, kad akcija paskatins verslo atstovus tinkamai tvarkyti atliekas ir padės sumažinti avarijų skaičių, kylantį dėl netinkamo riebalų šalinimo.

Skystąsias atliekas, kurių sausųjų medžiagų kiekis yra didesnis arba lygus 5 proc., nemokamai tvarkyti galės perduoti klientai, sudarę sutartis su Bendrove.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių