Klaipėdos zoologijos sode gimė baltosios tigriukės

Malonus netikėtumas Klaipėdos zoologijos sode. Čia gyvenanti itin retos rūšies baltoji tigrė Jūratė atsivedė penkias baltąsias tigriukes. Jos dar tik trijų savaičių amžiaus.

 

Malonus netikėtumas Klaipėdos zoologijos sode. Čia gyvenanti itin retos rūšies baltoji tigrė Jūratė atsivedė penkias baltąsias tigriukes. Jos dar tik trijų savaičių amžiaus.

Unikalus atvejis

Mažiau nei prieš mėnesį Klaipėdos rajone, Jonušų kaime įsikūrusiame gamtininkų centre “Mini Zoo” baltoji tigrė nustebino palikuonių gausa. Net penkios vienu metu gimusios patelės šokiravo ir parko darbuotojus.

Sodo vadovas Edvardas Legeckas tikino, kad tokie atvejai pasaulyje – vienetiniai. “Trijų tigrų gimimas yra labai retas dalykas, o penkių – juo labiau”, – pažymėjo jis.

Jauniausios zoologijos sodo gyventojos, šeimininko teigimu, svėrė apie kelis šimtus gramų.

Prie savęs nieko neprisileidžianti baltoji tigrė nuožmiai saugo savo palikuones. Kol kas jos minta mamos pienu ir, E. Legecko teigimu, nuo mamos bus atskirtos maždaug po mėnesio ar pusantro.

“Laukiame, kol tigriukės truputį paaugs, pradės daugiau vaikščioti, bus paskiepytos. O kol kas motina labai akylai jas stebi”, – šypsojosi pašnekovas.

Įdomu tai, kad Baltasis tigras yra Bengalijos tigrų, gyvenančių Pietryčių Azijoje, porūšis. Jis – labai retas, todėl yra įtrauktas į Raudonąją knygą. Netoli Klaipėdos gimę tigriukai yra vieni pirmųjų  Baltijos šalyse.

Pavojus nebegresia

Moteriškos kompanijos šeimininkas džiaugėsi, kad visos jauniklės išgyveno ir yra sveikos. Mat, gimus daugiau nei keliems tigriukams, kyla nemenkas pavojus jų gyvybei.

“Nenorėjome skelbti šios naujienos ir pradėti džiaugtis per anksti, nes tik pasakai ir, žiūrėk, nudvesia. Gana dažnai tigriukus užspaudžia pati motina, nes auginti penkis vaikus jai yra per sunku”, – komentavo “Mini Zoo” vadovas.

Paklaustas, ar tigriukės pasiliks Klaipėdoje, šeimininkas sakė dar nežinantis. Tik užsiminė apie ketinimus prieš septynis mėnesius pasaulį išvydusius ir jau ūgtelėjusius baltuosius tigrus šį savaitgalį išvežti į Kalvarijuose esantį zoologijos parką.

“Kaip bus su šiomis tigriukėmis, dar neaišku. Riekia palaukti bent pusę metų. Ekspozicijai pravartu tai, kad visos jos – mergaitės, todėl galima laikyti viename garde”, – dėstė pašnekovas.

Tiesa, Klaipėdos zoologijos parko šeimininko artimiausiu metu laukia nauji rūpesčiai. Teks gerai pasukti galvą, kur apgyvendinti tik ką gimusius mažylius.

“Darome didesnius voljerus tigrams ir, kol jie užaugs, tikimės užbaigti darbus. Žodžiu, nėra kada ilsėtis, dabar pats darbymetis”, – kalbėjo “Mini Zoo” vadovas.

Apžiūrėti bus galima vėliau

Baltųjų tigrų gimimas Klaipėdos zoologijos sode nėra pirmas. Prieš daugiau nei pusę metų dar viena “Mini Zoo” tigrė atsivedė tris baltuosius tigriukus – patiną ir dvi pateles.

Žmonės plūdo į sodą apžiūrėti mažylių ir su jais nusifotografuoti. Dabar jie paūgėję ir taip paprastai žmonių neprisileidžia. Itin retais gyvūnais be galo džiaugėsi mažieji uostamiesčio gyventojai.

Dešimt kilometrų nuo uostamiesčio nutolusiame sode lankytojų netrūksta net ir darbo dienomis. “Žmonės naudojasi proga, nes prieiti arti prie 4–5 mėnesių laiko tigrų jau nebeleidžiame”, – tikino E. Legeckas.

Pašnekovas pabrėžė, kad nors norinčiųjų – labai daug, tačiau paglostyti mažus tigrus šeimininkas leidžia maždaug kas antrą dieną. “Juk gyvūnai pavargsta, todėl atsižvelgiame į jų pačių sveikatą”, – sakė šeimininkas.

Kita vertus, jo žodžiais, tai ne tik savotiška edukacinė programa lankytojams, bet ir itin retų pasaulyje tigrų jaukinimo būdas.

“Mums žymiai lengviau auginti gyvūnus, kai jie yra pripratę prie žmonių srautų. Tuomet jie nebūna nervingi, ramiau reaguoja į aplinką“, – užbaigė Klaipėdos zoologijos sodo vadovas E. Legeckas.

Norintieji pamatyti ir savomis rankomis paglostyti tigriukus tai padaryti galės tik vėliau, kai mažyliai paūgės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai

Tikrai portretas
maloni naujiena. Su gimimo diena!

grazu

grazu portretas
koks stebuklas

Gaila...

Gaila... portretas
Balti tigrai ne Bengalijos tigro porusis, o Bengalijos tigrai. Jiems truksta pigmento, uztad balti (ne albinosai). Visi balti tigrai pasaulyje yra giminingi, isveisti is vienos rastos pateles 1958 metais. Sia spalva galima isgauti tik taikant kraujomaisa. Jiems buna ir kitu anomaliju: jie tampa zvairus, regejimas prastas, turi per trumpas sausgysles, pasireiskia daznos inkstu patologijos ir keistai/neprognozojamai reaguoja i narkoze. Sie tigrai neturi jokios gamtosaugines reiksmes ar vertes. Europos zoosodu asociacija savo nariams nerekomenduoja juos toliau veisti, o JAV zoosodu asociacija net draudzia savo nariams juos veisti. Uztenka is genetiniu anomaliju daryti cirkus. Balti tigrai veisiami nes jie atrodo isskirtinai, kas pritraukia daugiau zoosodu lankytoju, kas pritraukia daugiau babkiu... Jokio 'pasiekimo' cia nera. Cia niekuom nesiskiria nuo anomaliniu baltu varnu, aligatoriu, stirnu, elniu, ir kitu gyvunu propogavimu. Cia monki biznis ir tiek.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Klaipėdos licėjus statys naują darželį su vaiko sveikatos centru
    Klaipėdos licėjus statys naują darželį su vaiko sveikatos centru

    VšĮ „Klaipėdos licėjus“ dar šiemet pradės naujojo darželio pastato statybas, kuriame veiks ir modernus vaiko sveikatos centras. Pasak licėjaus atstovų, naujojo sveikatos centro paslaugos bus plačiai prieinamos ne tik licėjaus...

  • Uostamiesčio mokyklose rusų kalbą renkasi mažiau moksleivių
    Uostamiesčio mokyklose rusų kalbą renkasi mažiau moksleivių

    Uostamiesčio mokyklose vis mažiau moksleivių kaip antrą užsienio kalbą renkasi rusų. Dėl to populiarėja kitos – vokiečių ir prancūzų kalbos. Taip pat pastebima, kad dalis rusų kalbos specialistų persikvalifikuoja. ...

    4
  • Priedangos – ir uostamiesčio požeminėse perėjose
    Priedangos – ir uostamiesčio požeminėse perėjose

    Dalis uostamiesčio požeminių perėjų tapo priedangomis. Jose pavojaus atveju galėtų pasislėpti daugiau nei 400 miestiečių. Visiškai saugu šiose perėjose nebūtų, tačiau manoma, kad jos apsaugotų nuo tiesioginio kontakto su sprogmenim...

  • Klaipėdoje paminklo A. Brazauskui nereikėtų?
    Klaipėdoje paminklo A. Brazauskui nereikėtų?

    Šiandien, minint jau keturioliktąsias buvusio šalies prezidento Algirdo Brazausko mirties metines, aštrėja priešprieša tarp paminklu jį įamžinti siekiančių šalininkų ir tų, kurie Desovietizacijos komisijos pra...

    40
  • Raganų eglę žudo kenkėjai
    Raganų eglę žudo kenkėjai

    Turistų dažnai lankoma Raganų eglė, auganti Rambyno regioniniame parke, neatsigina kenkėjų. Specialistai ėmėsi gydymo, kad būtų prailgintas eglės gyvavimas. ...

    5
  • Plungės teismą nutarta prijungti prie Klaipėdos apylinkės teismo
    Plungės teismą nutarta prijungti prie Klaipėdos apylinkės teismo

    Seimas antradienį pritarė Plungės apylinkės teismo reorganizavimui prijungimo būdu, šio teismo teises ir pareigas perduodant Klaipėdos apylinkės teismui. ...

  • Uostamiesčio požeminei perėjai – remontas
    Uostamiesčio požeminei perėjai – remontas

    Baltijos ir Taikos pr. žiedinėje sankryžoje esančios požeminės perėjos nuovažos – pavojingos dviratininkams, neįgaliesiems ir šeimoms, vežančioms savo atžalas vežimėliuose. Esą jomis neįmanoma važiuoti. Dėl to klaipėdiečiai arb...

    2
  • Klaipėdos savivaldybės administracijoje specialistų trūksta nuolat
    Klaipėdos savivaldybės administracijoje specialistų trūksta nuolat

    Šiuo metu Klaipėdos savivaldybės administracijoje yra per 30 laisvų etatų. Dalis jų yra naujų, valstybei delegavus miestui naujas funkcijas, dalis jų atsilaisvina darbuotojams gavus kitą darbo pasiūlymą arba sulaukus pensinio amžiaus. ...

    16
  • Dėl gyvūnų kapinių Klaipėdoje – svarstymai
    Dėl gyvūnų kapinių Klaipėdoje – svarstymai

    Klaipėdoje svarstoma įrengti nedideles augintinių kapines. Apie tai imta galvoti dėl to, kad daugelis savo keturkojus laidoja neleistinose vietose. Kur galėtų būti tokių kapinių vieta, dar nenuspręsta. Viliamasi, kad tikslesnė informacija paai&scaro...

    6
  • Kada ir kaip atgims Atgimimo aikštė?
    Kada ir kaip atgims Atgimimo aikštė?

    Jau šį rudenį Atgimimo aikštėje turėtų prasidėti pirmojo rekonstrukcijos etapo darbai – archeologiniai kasinėjimai. Jeigu jų metu neatsiras kokių nors trukdžių, pamažu startuos ir šios aikštės, ir požeminės auto...

    32
Daugiau straipsnių