Korepetitorių verslui – galas

Švietimo ir mokslo ministerija užsimojo iš mokyklų išguiti korepetitorių verslą. Tačiau geri ketinimai tik iš pažiūros atrodo pagirtini.

Išguis šešėlinį švietimą

Nori įstoti į prestižinę specialybę ar universitetą – samdyk korepetitorių. Tą žino ir moksleiviai, ir tėvai.

Už papildomą mokestį korepetitorių paslaugas teikia nemažai mokytojų. Tačiau dažnai nelegaliai. Klaipėdoje vos keletas šias paslaugas teikia oficialiai. Apie papildomas pamokas už atitinkamą mokestį dažniausiai sužinoma iš lūpų į lūpas.

Šiais mokslo metais mokyklose įvesta naujovė – papildomos konsultacijos. Po pamokų nustatytomis dienomis ir valandomis įvairių dalykų mokytojai nemokamai konsultuoja mokinius.

Taip siekiama sudaryti galimybę užlopyti žinių spragas, pasivyti bendraklasius, pavyzdžiui, dėl ligos praleidus daugiau pamokų. Moksleiviai gali rinktis konsultacijas net tų mokytojų, kurie jiems nedėsto.

Konsultacijos skiriamos ir gerai besimokantiems mokiniams, susiruošusiems dalyvauti dalykinėse olimpiadose.

Tokią alternatyvą pasiūlė Švietimo ir mokslo ministerija, tikėdamasi užkirsti kelią nelegaliems papildomiems užsiėmimams už pinigus bei išguiti vadinamąjį šešėlinį švietimą.

Nori užbėgti už akių

"Pavyks išguiti korepetitorius ar ne, bet tokia galimybė pagal ugdymo planą suteikiama, – apie konsultacijas atsiliepė Klaipėdos švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė. – Daugelis mokyklų skyrė papildomas valandas konsultacijoms."

Pasak vedėjos, mokytojas ne visada spėja per pamoką išdėstyti medžiagą, dalis mokinių praleidžia pamokas, ypač įsisiautėjus gripo epidemijai.

"Jei istoriją gali pasiskaityti vadovėlyje, tai matematikos savarankiškai pats nelabai pasimokysi, o mokytojas su atsilikusiu mokiniu dirbti individualiai nelabai gali, kai klasėje sėdi 30 mokinių", – aiškino L.Prižgintienė.

Viena praleista pamoka, kita, ir taip atsiranda žinių spragos. Konsultacijos padeda ne tik jas užpildyti, bet ir labiau pasigilinti į tuo metu dėstomą medžiagą.

Signalus siunčia statistika

"Aukuro" vidurinės mokyklos direktorė Lygija Virkšienė teigė, kad konsultacijų valandas suteikė pagrindinių dalykų mokytojams: lituanistams, matematikams, fizikams, chemikams.

"Iš statistikos žinome, kad nemaža dalis mokinių eina pas korepetitorius. Tad konsultacinės valandos – galimybė teikti individualią, diferencijuotą pagalbą mokiniui", – tikino direktorė.

L.Virkšienės nuomone, konsultacijos palengvina ir mokytojų krūvį, nes nereikia rašyti papildomų programų, planų – mokiniai konsultuojami iš dėstomos medžiagos.

Pedagogams leidžiama varijuoti laiku, tik prašoma paskelbti konkretų konsultacijų laiką.

Direktorė teigė, kad dar anksti sakyti, kokie mokiniai dažniau lanko konsultacijas – gabieji ar silpnieji. Tačiau jei mokytojas pagal darbo krūvį gali turėti dvi konsultacines valandas, tai viena jų skiriama gabesniems, kita – spragoms lopyti", – paaiškino L.Virkšienė.

Per pirmąjį mokslo metų mėnesį pastebėta, kad konsultacijas noriai lanko nemažai mokinių. Tad mokyklos vadovė nusiteikusi optimistiškai – naudos bus.

Jei sumoka, nesigiria

"Konsultacijos – oficialus dalykas, o korepetitoriai skirti tiems, kurie nenori dirbti per pamokas", – mano Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba.

Pats fizikos konsultacijas teikiantis direktorius per papildomas užsiėmimų valandas sulaukia įvairiai besimokančių gimnazistų.

"Koks nepasitenkinimas, jei tai apmoka valstybė?" – stebėjosi S.Ruiba, pasiteiravus, ar papildomas krūvis nesukėlė mokytojų nepasitenkinimo. Mat konsultacijos dažnai vyksta nuo 15 valandos.

Gimnazijos vadovas teigė, kad korepetitorių paslaugomis naudojasi nedaug gimnazistų. O jei ir lanko papildomas pamokas už pinigus, tai nesigiria.

"Aukuro" mokyklos vadovė pastebi, jog korepetitorių paslaugos praranda populiarumą. Tą pastebi ir mokytojai. Manoma, kad tam įtakos turi ir sunki ekonominė situacija.

Dažniausiai moksleiviai lanko istorijos konsultacijas pas žinomą mokytoją Vaidą Pamparą, naudojasi anglų kalbos ir matematikos korepetitorių paslaugomis.

Tėvai apie naujovę nežino

Tačiau retas mokyklinio amžiaus vaikus auginantis tėvas žino apie mokykloje atsiradusią naujovę.

Kai kurių tėvų manymu, net gera mokykla neužtikrina, kad mokinys gaus pakankamą žinių bagažą. O kai kurių mokytojų komentarai per pamoką, kai teiraujamasi daugiau informacijos apie nesuprantamą medžiagą, kelia abejonių, ar konsultacijos bus veiksmingos.

Geriau mokėti pinigus ir gauti garantuotą rezultatą – tokia logika vadovaujasi tėvai. Korepetitoriaus paslaugos priklausomai nuo dalyko svyruoja nuo 15 iki 40 litų už akademinę valandą.

Nenorėjusi minėti savo pavardės vaikus už atlygį ruošianti matematikė pasakojo, kad papildomos pamokos vakarais – galimybė prisidurti prie algos. Ji viena augina sūnų studentą. Per savaitę taip galima užsidirbti iki kelių šimtų.

Išsigando mitingų

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Laima Juknienė neslepia skepticizmo dėl konsultacinių valandų.

"Jos galėjo atsirasti ir anksčiau. Bet atsirado tada, kai pradėtos stambinti mobilios grupės, didinamas mokinių skaičius klasėse. Tada liko rezervinių valandų ir, kai nebuvo kur jų dėti, sugalvota skirti konsultacijoms", – teigė L.Juknienė.

Anot profsąjungos atstovės, šiuo atveju ypač tinka posakis "viena ranka muša, kita glosto". Panašiai elgiasi ir ministerija.

Korepetitorius išguiti iš mokyklų esą sugalvota, kai prabilta apie mokytojų mitingus dėl mokymosi sąlygų bloginimo. Pasak pirmininkės, tada ministerija kaip kozirį išmetė konsultacines valandas.

L.Juknienė nesutinka, kad jos kompensuoja klasių stambinimą. Atvirkščiai, ši neva mokymosi sąlygų pabloginimą turėjusi kompensuoti priemonė yra prastesnė, nei galimybė mokytis mažesniame būryje.

Gali negauti pinigų

"Kaip dvyliktokui spėti į visas konsultacijas? Arba kaip mokytojui susidėlioti tvarkaraštį? Abejoju, ar krūvis nuo to nepadidėja. Pati tą konsultacinę valandą padaliju į kelis kartus, kad ateitų visi norintys. Be to, mūsų vaikai nėra tokie sąmoningi, kad rinktųsi neprivalomą dalyką", – pasakojo L.Juknienė.

Ji abejoja, ar konsultacinės valandos pasiteisins.

Profsąjungos atstovė neslepia, kad iš pradžių mokytojai palankiai įvertino ministerijos užmojus. Kol nepradėjo gilintis.

Pasak L.Juknienės, mokytojui už konsultacinę valandą sumokama tik tuo atveju, jei ateina ne mažiau nei 12 vaikų.

"Mokytojai priversti galvoti ne apie konsultacijų kokybę, o kaip surinkti reikiamą mokinių skaičių. Priešingu atveju negaus pinigų. Ar apie tai mes turime galvoti? Tos konsultacinės valandos – nesąmonė, marazmas ir dar kažkas", – įvertino uostamiesčio mokytojų profsąjungos vadovė.


Šiame straipsnyje: korepetitoriaikorepetitorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet

Bet portretas
Mūsų gimnazijoje papildomam ugdymui valandų nebėra, tai iš kur iškas dar ir konsultacijoms?

Labai gerai

Labai gerai portretas
Labai gerai , kad taip padarė, nes mokytojai nemokamai nebebuvo suinteresuoti dirbti. Nori mokėti matematiką fiziką chemiją-mokėk. Šaunu kad taip sugalvota. O apmokestinti jų pajamas seniai reikėjo, juk niekam ne paslaptis, kad uždirba didesnę pajamų dalį nei dirbdami mokykloje. Gal tai paskatins dėstyti normaliai pamokose o ne kurortauti namie.

to Labai gerai

to Labai gerai portretas
jei galvojate, kad per pamokas yra galimybe gerai ar bent labai gerai pasiruosti valstybiniams egzaminams - LABAI KLYSTATE. Yra mokytoju, kurie sekmadieniais susitinka ir ruosiasi su vaikais egzaminams be jokio atlygio...............
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių