Kunigas R. Doveika: šiandieną mes esame tie, kurie neturime jokios nuomonės apie nieką

Žiemišką antradienio vakarą šimtai klaipėdiečių skubėjo į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Koncertų salę, kurioje vyko Klaipėdos etnokultūros centro organizuotas renginys – Advento pašnekesiai su kunigais – dr. Sauliumi Stumbra ir Ričardu Doveika.

Salė – sausakimša

Dar neprasidėjus renginiui, Koncertų salė buvo sausakimša, visos sėdimos vietos – užimtos, tad dalis atvykusiųjų, nebeturėdami kur atsisėsti, stovėjo.

Vakaro metu aptarta daug temų – išmintis ir išsilavinimas, iškreiptas savęs matymas, socialinių tinklų pavojai, skirtumai tarp religingumo ir tikrojo tikėjimo, kasmet besikeičiančių Kalėdų tradicijų ir tuščių madų vaikymasis.

„Skaityti mokame, rašyti mokame, keliauti keliaujame, civilizacijos produktais naudojamės, esame išsilavinę, bet susikūrė labai keistas reiškinys – šiandieną mes esame tie, kurie neturime jokios nuomonės apie nieką. Pati populiariausia specialybė, kuri turbūt labiausiai neša pelną, – influenceriai, nuomonių formuotojai, kažkada buvo „pletkininkai“, kažkada – gandų nešėjai. Dabar laikai pasikeitė, mes sumokame pinigus, kad mums suformuotų nuomonę“, – sakė R. Doveika.

Gyvename tiesioginiame eteryje.

Dėl šios priežasties žmonės pastato save į pavojų – atsisako būti savimi ir tampa socialinių tinklų „preke“.

Kyla poreikis nustebinti

„Socialinė erdvė tapo erdve, kurioje mes gyvename lyg tiesioginiame eteryje. Ryte atsikėlę, pasidarę kavos ar arbatos puodelį, galime tiesiogiai dalyvauti įkaitų išlaisvinimo ar bombardavimo dramoje, stichinių nelaimių įvykiuose. Gyvename tiesioginiame eteryje ir tiek apsipratome, kad su kiekviena diena kyla didesnis poreikis – nustebinkite mane“, – samprotavo kunigas.

Vakaras: šimtai klaipėdiečių atvyko pasiklausyti pokalbio su kunigu R. Doveika. Indrės Kiseliovaitės nuotr.

Anot R. Doveikos, širdies ramybė kyla tada, kai žmogus žino, kas jis yra, dėl ko ir kam gyvena. Tačiau ramybę trikdo daugybė visuomenės suformuotų reikalavimų – kalėdinių dovanų paieškos, stresas dėl nuolatinio pinigų stygiaus.

„Tolstame nuo savęs, nuo kito, ir susiformuoja keistas vakuumas – atsiranda atotrūkis tarp išminties ir išsilavinimo. Širdies ramybė bando šitas dvi sritis sujungti. Tad šiandien turime labai daug išsilavinusių idiotų ir labai nedaug protingų žmonių“, – tikino R. Doveika.

Dėl Kalėdų virs diskusijos

Šiemet Kūčios bus sekmadienį, o tai, pasak R. Doveikos, sukels nemažai diskusijų tarp tikinčiųjų.

„Šiemet didžiulė problema, brangieji, Kalėdas švęsime Kūčių dieną. Nesuvokiami dalykai. Praėjo septyneri metai – vėl tas pats. Gruodžio 24 d. bus sekmadienis, tad iki pietų – adventas, po pietų – Kalėdos. Teks du kartus eiti į bažnyčią – už adventą ir už Kalėdas“, – šaržavo kunigas.

Jis taip pat priminė įsisenėjusį mąstymą apie tai, kad per Kūčių vakarienę privaloma pasigaminti 12 patiekalų, nors užtektų tik po vieną, kadangi po švenčių tonos maisto tiesiog išmetamos.

„Dovanos, Viešpatie Dieve, kartelė užkelta tokia, kad esame įsitempę, pervargę. Visą mėnesį mašinoje arba rankinuke reikia turėti nereikalingų daiktų, nes gali bet kada už kampo pasveikinti, o kuo „atmuši“, jeigu nieko neturėsi?“ – ironizavo R. Doveika.

Tačiau tikrosios dovanos, anot jo, tai tos, kurių niekur negalima nusipirkti – geras žodis, laikas drauge, malda.

Liturginiais giedojimais vakarą praturtino Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos liaudiškojo giedojimo ansamblis, vadovaujamas Vidmanto Budreckio.

R. Doveiką pasveikino ir dovaną įteikė Etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjorė

Senjorė portretas
Kas tas kunigėlis?Prisiplakėlis prie seimo lovio ir tiek,juokingas.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Taip! Vien pasiklausius ir pastebėjus seimo, vyriausybės, savivaldybės tarybų narius matomi vien idiotai! Jokios išminties juose nepastebėta! Tol bus visi idiotai valdžioje, kol mes, rinkėjai, patys netapsime išmintingesni!

Turintis nuomone

Turintis nuomone portretas
Pasakyta absoliuti tiesa apie siuolaikinius "issilavinusius"liumpenus.Nesu aklai tikintis tuo kas brukama berasciu nuomones "formuotoju" ir neseku to viso meslo.Civilizacija ritasi i dugna...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių