Mamografija – tyrimas, gelbstintis moterų gyvybes

  • Teksto dydis:

Moksliškai įrodyta, kad krūtų savityra, kaip ir krūtų apčiuopa, atliekama gydytojo, nesispecializuojančio krūtų patologijos srityje, yra neveiksmingi. Apčiuopos metu pastebėtas darinys įprastai jau būna didesnis nei dviejų centimetrų dydžio. Diagnozei pasitvirtinus, tai – mažiausiai antros stadijos liga.

„Nors savityra nemažina mirtingumo nuo krūties vėžio skaičiaus, vis dėlto skatina moteris savimi rūpintis ir dalyvauti atrankinėje mamografinės patikros programoje“, – sakė medicinos centro „Northway“ krūtų onkochirurgė dr. Agnė Čižauskaitė.

Šeimos gydytoja, echoskopuotoja Vida Uzelienė pabrėžia, kad onkologinį krūtų susirgimą diagnozavus ankstyvojoje stadijoje, daugiau kaip 90 procentų moterų pasveiksta. Todėl labai svarbus moterų sąmoningumas ir išugdytas poreikis reguliariai tirtis profilaktiškai.

„Northway“ medicinos centro Klaipėdoje Šeimos gydytoja, echoskopuotoja Vida Uzelienė. Įmonės nuotr.

Medicinos centruose „Northway“ Klaipėdoje dirba profesionalūs, patyrę medikai, kurie specializuojasi krūtų ligų diagnostikoje, tyrimai atliekami moderniu, naujos kartos mamografu „Mammomat“. Tik šiame aparate įdiegta tomosintezės funkcija, leidžianti atlikti itin mažų, vos kelių milimetrų dydžio įtartinų darinių vertinimą.

„Žaliasis koridorius“ pacientėms – greitam diagnozės patikslinimui

Medicinos centre „Northway“ Klaipėdoje pacientėms yra atvertas „žaliasis koridorius“. Jis galioja įtarus onkologinį susirgimą po krūtų ultragarsinio tyrimo, mamografijos ar gydytojo specialisto apčiuopos metu. Tokiu atveju pacientės turi galimybę skubos tvarka užsiregistruoti gyd. krūtų onkochirurgės A. Čižauskaitės konsultacijai diagnozei patikslinti: ligai patvirtinti ar atmesti.

„Northway“ medicinos centro krūtų onkochirurgė dr. Agnė Čižauskaitė. Įmonės nuotr.

Sveikomis krūtimis būtina rūpintis

Pasak gydytojos V. Uzelienės, vėžys – viena sunkiausiai suvaldomų ligų, nes jos atsiradimą lemia daug nuo mūsų valios nepriklausančių faktorių: genetika, senėjimas, reprodukcinio laikotarpio ypatumai, aplinkos užterštumas.

Ką kiekviena moteris gali padaryti dėl savęs, – pasirūpinti savo fiziniu aktyvumu, emocine pusiausvyra ir profilaktiškai atlikti tyrimus.

Ankstyvoji diagnostika ypač svarbi, jei šeimoje būta vėžio atvejų. Jei pagal atrankinę mamografinės patikros programą moterys nemokamai tiriamos nuo 50 iki 69 metų, turint šeimos istorijoje vėžio atvejų diagnostiką verta pradėti dešimtmečiu anksčiau.

Reikėtų sunerimti, jei pastebite krūties formos, kontūro ar dydžio, spalvos pakitimą, odos paburkimą, įdubimą, negyjančią žaizdą, kraujingas ar tamsios spalvos išskyras iš spenelio, spenelio įtraukimą.

„Reikėtų sunerimti, jei pastebite krūties formos, kontūro ar dydžio, spalvos pakitimą, odos paburkimą, įdubimą, negyjančią žaizdą, kraujingas ar tamsios spalvos išskyras iš spenelio, spenelio įtraukimą. Jei čiuopiant užčiuopėte guzelį ar kelis darinius krūtyje ar pažastyje – nedelsiant kreipkitės į krūtis tiriantį specialistą“, – sakė dr. A. Čižauskaitė.

Skausmas, gydytojos teigimu, įprastai nėra onkologinės krūties ligos požymis, tačiau būna atvejų, kai liga perauga nervines skaidulas, moteris gali jausti skausmą.

Visais įvardintais atvejais būtina skubi gydytojo specialisto konsultacija, nepaisant moters amžiaus. Kas penkta moteris, serganti krūtų vėžiu, yra jaunesnė nei penkiasdešimties.

Krūtų patikros prasmę būtina teisingai suvokti

Europos ir JAV mokslininkų rekomendacijos skiriasi, tačiau bendrai sutariama, jog sveikai moteriai, neturinčiai nustatytų rizikos veiksnių, rekomenduojama krūtis pradėti tikrintis sulaukus 35–40 metų amžiaus. Nenustačius pakitimų ar nustačius gerybinius pokyčius (pvz., nekomplikuotas cistas), tyrimus kartoti kas 1–2 metus.

Dažnai moterys mano, kad išvengti ligos pavyks, kai periodiškai atliekami tyrimai ultragarsu ir mamografija. Tikrasis nuolatinės kartotinos patikros tikslas – nustatyti ligą ankstyvoje stadijoje, kad pacientė gydymo metu visiškai pasveiktų.

Šiuolaikinės onkologijos tikslas – pirmoji ligos stadija ar dar geriau – ikivėžinė būklė, ją dažnai galima nustatyti tik instrumentinio tyrimo metu. Pagrindiniai yra trys: mamografija ar 3D mamografija (tomosintezė), ultragarsinis tyrimas bei magnetinio krūtų rezonanso tomografija.

Kurį tyrimą atlikti, sprendžia krūtis tiriantis gydytojas, įvertinęs krūties dydį, vyraujantį audinį (riebalinį, liaukinį arba mišrų) bei kitus pakitimus. Juos aptikus, būtinas histologinis įvertinimas – atliekama pakitusio audinio biopsija.

Visos šios paslaugos po vienu stogu teikiamos medicinos centre „Northway“ Klaipėdoje: Naujoji Uosto g. 9, registracija tel. +370 633 30 303.


Šiame straipsnyje: NorthwayKlaipėdamomografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

realybė

realybė portretas
Jau vien nelietuviškas pavadinima atbaido, o kainos kosminės, Pats centras juk gauba už kiekvieną rbacientą iš Ligonių kasų pinigus, bet įkainiai- kaip Šveicarijoje. Dirba e patys gydytojai, kuriuos sutinki valstybinėse įstogose. Tik ten jie pikti, skubantys, neatidūs.... Valdiški

Priesingai

Priesingai portretas
Po mamografijos proceduros, vos kruties netekau, taip spaudzia ir sadistiskai sypsosi medike, kad net baugu, ar tik nepapuoliau i sadistes rankas.

Kainos

Kainos portretas
Nerasta, kaip ir " apmoka ligonių kasos " nes dabar jos pinigai taškomi be tikslo .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių