Mažametes tvirkinęs kunigas toliau skleidžia Dievo žodį (papildyta)

Drąsiaus Kedžio dukros tvirkinimo byla uostamiestyje turėjo analogą. Ši mažamečių tvirkinimo istorija taip pat buvo tiriama vangiai, nors ekspertai patvirtino, kad dvi nukentėjusios mažametės apie skaudžius išgyvenimus nemeluoja.

Vyskupai – už tvirkintoją

Mažamečių anūkių galimu tvirkinimu klaipėdietė kaltina kunigą, kuris už tai jau nubaustas kitoje byloje.

Tačiau už Panevėžio rajono Vadoklių ir Ukmergės rajono Lėno parapijų kleboną Vidmantą Karecką mūru stojo Panevėžio vyskupija. Bažnyčios nuomone, ostija 46-erių tvirkintojo rankose šventumo nepraras.

„Prieš mažamečių tvirkintojus Lietuvoje neįmanoma kariauti – teisėsauga bejėgė, net dvasininkija nuolaidžiauja tokiems išsigimėliams“, – tikino pensininkė Virginija (pavardė neskelbiama remiantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymu).

Moteris sutiko atskleisti itin jautrią savo šeimos tragediją tam, kad panašiose situacijose atsidūrę tėvai žinotų, koks košmaras jų laukia, su kuo teks susigrumti bylinėtis pasiryžusioms šeimoms.

„Pedofilijos skandalas Kaune – tik atgarsis to, kas iš tikrųjų vyksta tokiose seksualinio išnaudojimo bylose. Aš suprantu įpykusį tėvą, pati išgyvenau ir pyktį ir neviltį. Mano dvi mažametės anūkės prisipažino, kad jas tvirkino kunigas. Jis jau nubaustas už vaikų tvirkinimą kitoje byloje, tačiau mūsų bylą prokurorai nutarė nutraukti“, – apmaudo neslėpė moteris.

Graibėsi pamokose

Dar 2007-aisiais V.Karecką už dviejų mažamečių tvirkinimą Taujėnų mokykloje Vilniaus apygardos teismas nubaudė 6 250 litų bauda.

Ukmergės rajono Taujėnų vidurinės mokyklos direktorius Stasys Kaplūnas puikiai prisiminė švietimo įstaigą sukrėtusį tvirkinimo skandalą.

„Nors aš asmeniškai mažai tikiu mergaičių parodymais, tačiau privalėjau kreiptis į teisėsaugą, nes gavau mamų pareiškimus, kad tikybos pamokų metu kunigas V.Kareckas lietė intymias mergaičių vietas, kišo rankas po mažamečių drabužiais. Aš pažįstu kunigą nuo jaunystės, negalėjau patikėti, kad taip galėjo nutikti“, – įvykius prisiminė mokyklos direktorius.

Šios bylos paviešinimas televizijos ekrane turėjo pasekmių. Laidoje išvydusios siužetą, apie galimą tvirkinimą prabilo dar dvi mergaitės. Šįsyk pajūryje.

Pats krikštijo mergaites

„Mano dukra buvo susituokusi su šio kunigo šeimininkės sūnumi, gimė dvi mergaitės. Šis kunigas ir krikštijo mano anūkes. Žento motina šeimininkavo Pasvalio rajono Vaškų ir Kyburių parapijoje, kur tuomet klebonavo V.Kareckas. Klebonas buvo lyg šeimos draugas. Juk vasarai mergaitės važiuodavo pas aną močiutę į Vaškus. Gyvendavo toje pačioje klebonijoje“, – pasakojo klaipėdietė.

Moteris tikino, jog įtarimų, kad šeimos bičiulis galėjo nederamai elgtis su mažametėmis anūkėmis, jai kilo ir anksčiau.

Tačiau rimtų įrodymų klaipėdietė neturėjo. Išvydusi laidos anonsą, moteris net sušuko anūkėms: „Žiūrėkite, jūsų kunigą rodo“.

Po laidos klaipėdietė ėmė atsargiai klausinėti mažamečių, ar to paties neišdarinėjo ganytojas ir su jomis.

„Tik per keletą kartų mergaitės papasakojo, ką krikštytojas su jomis išdarinėjo. Pasisodinęs trindavosi, kišdavo rankas į kelnaites, po rūbais. Esu pati mačiusi, kaip, sugavęs vieną jų, sodinosi ant kelių, stipriai spausdamas sau į klyną“, – kalbėjo moteris.

Apklausa – po metų

Abiejų mažamečių pasakojimas sukrėtė močiutę. Mergaičių motina dirbo ir gyveno Londone, tėvas gyveno atskirai nuo šeimos, užsienyje.

Moteris parašė pareiškimą prokuratūrai. Kol mergaičių motina dirbo užsienyje, jų interesams atstovavo močiutė.

„Tik tuomet supratau, kodėl atvažiavęs į pajūrį kunigas verždavosi nakvoti mūsų bute, kai čia pat, uostamiestyje, gyvena jo brolis. Ko suaugusiam vyrui lįsti pas močiutę su dviem anūkėmis? Perdėtas paslaugumas jau tuomet atrodė įtartinas. Mergaitės prisiminė įvykius, kai joms buvo 7 ir 8 metai, o kas galėjo vykti, kai jos dar buvo visiškai mažos? Anūkės papasakojo, kad svečiuodamosis Vaškuose sykiu su močiute dažnai eidavo žiūrėti televizoriaus pas kunigą. Pažiūrėjusi žinias, močiutė išeidavo iš kambario. Mergaitės likdavo žiūrėti toliau. Tuomet jis pasisodindavo ant kelių ir imdavosi savo darbų. Byloje mergaitės nurodė, kad pas kunigą per kompiuterį žiūrint animacinį filmą "Šrekas" jis sodinosi jas ant kelių ir čiupinėjo“, – kalbėjo moteris.

Jos pareiškimas dėl galimo tvirkinimo buvo tiriamas dvejus metus. Nukentėjusiąja byloje pripažinta anūkes auginusi močiutė prokurorų apklausta buvo tik po metų.

„Klaipėdos prokuratūra persiuntė medžiagą Pasvalio rajono prokuratūrai. Šioji metus jokių veiksmų nesiėmė. Nei mergaičių, nei manęs neskubėjo ieškoti“, – pasakojo moteris.

Ekspertai: mergaitės nemeluoja

Išgirdusi rekomendacijas, kad viešojoje įstaigoje „Vaiko namas“ Vilniuje galima atlikti mažamečių apklausą su psichologais, močiutė pati mergaites nuvežė į sostinę.

Ikiteisminio tyrimo teisėja, dalyvaujant šios įstaigos psichologui, apklausė mergaites.

Tyrimo medžiagoje tebėra parodymai: „Jis taip ir darydavo, visada, kai būdavo dviese. Tai būdavo kunigo kambaryje, jis pasisodindavo ant kelių, įkišdavo į triusikus savo rankas ir liesdavo klyną“.

Artimai bendraujančios seserys apie tokius dalykus net tarpusavyje nekalbėjo. Artimieji stebėjosi, kodėl mergaitės slėpė tai viena nuo kitos. Gal galėjo kas nors pribauginti mažametes?

Psichologai prokurorams pateikė išvadą, kad abi mergaitės tų įvykių metu jau galėjo turėti seksualinio pobūdžio žinių, tačiau nebuvo pajėgios adekvačiai įvertinti su jomis atliekamų veiksmų.

„Kad mergaitės būtų motyvuotos suteikti tikrovės neatitinkančią informaciją, fantazuotų ar meluotų, tyrimo metu nepaaiškėjo“. Ši ekspertų išvada turėjo tapti kertiniu atspirties tašku byloje.

Kunigas puolė neigti kaltinimus, ir pernai liepą Pasvalio rajono apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą.

„Visų požiūris tokiose bylose maždaug toks – ką, tau gaila, nenudils juk vaikas. Man galvoje netelpa toks iškrypėlių išsukinėjimas nuo atsakomybės“, – piktinosi anūkių močiutė.

"Tai melas ir šmeižtas"

Pats V.Kareckas dienraščiui atrėžė atmetantis bet kokius kaltinimus tvirkinimu.

„Atsiriboju absoliučiai. Melas, šmeižtas“, – lyg įstrigusi plokštelė kartojo kunigas V.Kareckas.

Tačiau paklaustas, kodėl tuomet ekspertai patvirtino, kad mergaitės apie išgyvenimus nemelavo, pareiškė, jog šie duomenys neturėtų būti viešinami.

„Tai yra šmeižtas. Jei yra kažkokie tyrimai, manyčiau, duomenys nėra garsinami. Apie ką ten kas galėtų šnekėti, ką sugalvoti“, – kalbėjo V.Kareckas.

Kunigas pripažino, jog jo ausis pasiekė Kauno įvykių detalės, tačiau pareiškė, kad jo byla su ta istorija nesietina.

„Tai tik žmonių teismas, bus Aukščiausiojo teismas ir visiems bus atlyginta pagal nuopelnus“, – kalbėjo V.Kareckas.

Paklaustas, kaip jam sekasi tarnauti Aukščiausiajam, kai teismas pripažino jį tvirkinus mažametes, kunigo V.Karecko akyse pasirodė ašaros.

„Tai klaidos. Aš nenoriu kvestionuoti tų dalykų, nenoriu komentuoti anos močiutės psichologinių dalykų ir charakterio. Tai visiški vėjai“, – tarstelėjo V.Kareckas.

2007-ųjų Vilniaus apygardos teismo tvirkinimo bylos sprendimo V.Kareckas nebeskundė.

Mažamečių anūkių močiutė, pastūmėta Kaune nutikusios D.Kedžio istorijos, susiruošė kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Jau nuteisė 10 asmenų

Už mažamečių tvirkinimą gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų, tai prilyginama nesunkiam nusikaltimui.

Senatis tokiems nusikaltimas – 5 metai. Kauno įvykiai paskatino sugrįžti prie diskusijų, esą reikėtų sugriežtinti tokio pobūdžio nusikaltimo bausmes.

Per 9 šių metų mėnesius Klaipėdos apygardos prokurorai kartu su teritorinėmis prokuratūromis teismams perdavė nagrinėti 10 baudžiamųjų bylų dėl seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius ir mažamečius asmenis. 10 asmenų jau nuteist,a nė vienas neišteisintas. 

Daugeliu atveju valstybinį kaltinimą bylose palaikę prokurorai prašė teismų kaltinamiesiems skirti maksimalias bausmes, numatytas įstatymo. Vidutinė bausmė, kurią teismai skyrė nuteistiesiems už šias nusikalstamas veikas - laisvės atėmimas iki 8,5 metų. Maksimali bausmė, kurią galima skirti už mažamečio asmens išžaginimą - 15 metų nelaisvės. 

Šiemet Klaipėdos apygardos teritorijoje buvo pradėti 33 ikiteisminiai tyrimai, susiję su seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius bei mažamečius asmenis. Nukentėjusiaisiais pripažinti 39 vaikai. 

Pagal teritorines prokuratūras daugiausia šio pobūdžio ikiteisminių tyrimų - 9 - pradėjo Šilutės rajono apylinkės prokurorai, 8 nusikalstamos veikos buvo tiriamos Klaipėdoje, po 3 - Šilalės, Plungės ir Tauragės teritorinėse prokuratūrose. Plungės rajono prokurorai vienu atveju atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Keletas ikiteisminių tyrimų, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę, nutraukta. 

„Viešojoje erdvėje šiuo metu šios kategorijos nusikalstamos veikos minimos itin dažnai, peršama mintis, jog pareigūnai neva yra bejėgiai ar skiria nepakankami dėmesio šiems tyrimams. Tačiau tiek mūsų, tiek kitų prokuratūrų teismams perduodamų bylų bei priimamų apkaltinamųjų nuosprendžių ir skiriamų gana griežtų bausmių statistika rodo, jog pareigūnai suvokia tokių veikų ilgalaikį traumuojantį poveikį nukentėjusiesiems, nevengia kruopštaus ir atidaus darbo. Nėra taip, kad šio pobūdžio tyrimai prisimenami tik pribėgomis, įvykus konkrečiam rezonansiniam įvykiui“, - sakė Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius. 

Per 2008 metais už seksualinius nusikaltimus prieš vaikus Klaipėdos apygardos teritorijoje buvo nuteista 10 asmenų, vienas išteisintas.

Giedrius Danėlius, Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras

Tvirkinimo bylos ne beviltiškos

Tokiose bylose nusikaltimo pobūdžio įrodinėjimas yra sudėtingas. Negaliu komentuoti kolegų darbo, tačiau panašu, kad byloje pagrindu galėjo būti specialistų išvada, kad mažametis nėra linkęs fantazuoti. Tuomet vaiku, kaip įrodymų šaltiniu, reikėtų naudotis. Nors tokios bylos yra labai sudėtingos, tačiau ne beviltiškos. Tvirkintojas visuomet veikia slapta, vienumoje su auka, be liudininkų. Kaip tuomet mažamečių tėvams įrodyti teisėsaugininkams, kas buvo daroma su jų vaikais? Specialisto išvados ir patvirtina įrodymus. Prokurorams yra sudėtinga nustatyti nusikaltimo padarymo laiką, vietą ir būdą. Tai turi lemiamos reikšmės ne tik tvirkinimo bylose, bet būtina tam, kad kaltinamasis galėtų gintis, kitaip teisme tokia byla subliūkš.


Šiame straipsnyje: vidmantas kareckaspedofilija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ta mergaite nuotraukoje

Ta mergaite nuotraukoje portretas
Kaip malonu paskaityti, kai tavo isgyvenimai yra pavadinami 'mociutes kerstu'. Tavo dukrai pasiseke, artimo priejimu gal neturejo. Man ir sesei nepasiseke, jo name atostogaudavom vasku kaime kiekviena vasara, todel kad musu kita, mociute jam padedavo namuose. Juokas ima ir bloga darosi tuo paciu metu kai paskaitai 'bus Auksciausiojo teismas ir visiems bus atlyginta pagal nuopelnus.' Netikiu dievu, ypac religija, man tai susije su zmonemis kaip jisai. Gal ir buciau tikejus, bet zinai sunku kai kunigas vaikystej, I triusikelius rankas ikises, graibydavo. Bandau suprasti jeigu jisai tiki, kaip jis taip gali? Kaip jisai nevemia apie savo pagalvojes. Galiu pasakyti kad sitoje nesekmeje, dar man pasiseke, be giliai pasleptu emocionaliniu traumu, kurios karts nuo karto trukdo bendrauti su zmonem, zinai negali priarteti prie zmoniu, nepasitiki. Tik sienom nori apsistatyti ir nieko neprisileisti. Pasiseke kad pilnai neisprievartavo. O gal kada kokiaj mergaitei nepasiseks, arba jau nepasiseke.

Ta mergaite nuotraukoje

Ta mergaite nuotraukoje portretas
Labai geras zmogus? Net nezinau ka pasakyti...idomu tokius straipsnius apie savo vaikyste uzaugus paskaityti...ypac kai tavo nuotrauka virsuj ideta. Kaip tu ji pazysti? Pasedi jo pamaldose persimeti keliais zodziais? Tokiu pazinojimu ir vilkas avies kailyje galetu buti buves. O as ji...intymiau pazinojau. Ne savo noru, ar netgi supratimu. Bet koks geras zmogus, rankas ikises I mano kelnaites kad glamonedavo, glamonedavo. Ir Kai miegodavau ateidavo dar savo vyriskas dalis I burna kisti, kuriu as net matyti neturejau tokiame amziuje. As neprisimenu daug, toks teismo sprendimas ir buvo.. 'jos daug neprisimine'. Prisimenu kad buvo keista ir nemalonu, bet nesupratau ka jis dare. Jis suauges zmogus vis del to, ir ne bet koks 'Dede' ji vadinom, o vaikai klauso suaugusiuju. Kartais nepasiseka ir tie suaugusieji buna istvirkeliai. As ir sesuo labai artimos, bet tik pries kokius kelis menesius apie tai atvirai pakalbejom. Pries tai savo noru zodzio neuzsimindavom..Slykstu! Todel.

mociute

mociute portretas
Nesuprantama, kodel dabar ieskoma kitu pedofilu. kodel nesiimama priemoniu pries Usa? Kodel jis saugomas? Juk prievartaujamos mergaites tevas pats surinkes visa medziaga, tik reikia vykdyt teisinguma. Usa seniai reikejo paleist, atsirastu teisejas ir nuosprendzio vykdytojas, nes musu teisesauga ir valdzia pedofilu klanas arba ju uztarejai
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių