„Meridianas“ tradiciškai pakėlė bures: šiemet – ypatinga proga

Tradiciškai pažymint vasaros sezono pradžią, Klaipėdos simbolis „Meridianas“ penktadienio vakarą pakėlė bures. Istorinio jūrinio paveldo eksponatas po atviru dangumi savo burėmis Klaipėdą šiemet puoš jau dešimtą vasarą iš eilės.

Nuo sunykimo išgelbėtos ir atstatytos istorinės berkentinos burės pirmą kartą šventiškai buvo pakeltos 2014-aisiais.

Tad žymint šią progą burlaivis pasipuošė naujai pasiūtomis burėmis, tai – jau trečiasis burių komplektas per dešimt metų.

Naujų įstrižųjų burių dizainas nesiskirs nuo ankstesniojo komplekto, taip pat atkartos istorinį 1751-ųjų metų Baltijos jūros regiono žemėlapį.

Tiesiosios burės išskleistos ant priekinio stiebo, vadinamo fokstiebiu. Šiemet jos – unikalios.

Indrės Kiseliovaitės nuotr.

Kadangi šie metai uostamiestyje dedikuoti švyturiams, ant tiesiųjų „Meridiano“ burių – įspūdingo dydžio Baltasis švyturys, atkartotas iš istorinio Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos archyve saugomo fotoatviruko, kurio autorius – žinomas Rytų Prūsijos fotografas Fricas Krauskopfas.

Be to, šiemet minimos 140-osios Baltojo švyturio, stovėjusio Šiaurinio molo gale, įžiebimo metinės.

Su vasaros atidarymo pradžia ne tik pakeliant bures, bet ir pasitinkant aibę šventinių renginių tiek šį savaitgalį, tiek šią vasarą susirinkusiuosius pasveikino Klaipėdos savivaldybės meras Arvydas Vaitkus.

Indrės Kiseliovaitės nuotr.

Jis taip pat padėkojo klaipėdiečiams, miesto svečiams ir „Meridiano“ puoselėtojui Aloyzui Kuzmarskiui bei jo šeimai.

„Turbūt niekam nekyla abejonių, kad pagal šį simbolį mūsų miestą atpažįsta ne tik Lietuva, Europa, bet ir visas pasaulis. Noriu palinkėti geros šventinio maratono pradžios, geros nuotaikos klaipėdiečiams ir atvykusiems svečiams“, – sakė meras.

A. Kuzmarskis taip pat neslėpė džiugesio dėl gausiai susirinkusių klaipėdiečių į tradicinę ir šiemet jubiliejų švenčiančią ceremoniją.

„Dėkodamas jums visiems noriu palinkėti gražios vasaros, gražių renginių, Jūros šventės, tegul šie metai būna kaip ir laive, tegul būna gera, įspūdinga, jubiliejinė nuotaika visai Klaipėdos bendruomenei“, – palinkėjo A. Kuzmarskis.

Savo pasirodymais džiugino Klaipėdos baleto mokykla, choreografė – Airisė Gudonytė, taip pat „Meridiano“ denyje skambėjo Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ atliekamas Lino Adomaičio kūrinys „Vandenynai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių