- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugiau nei pusę dešimtmečio populiariame Klaipėdos bare „Kaštonas“ šeimininkavę Martyna Feser ir Raimondas Baublys priėmė „Švyturys B-House“ iššūkį – komanda vadovaus gastrobarui rekonstruotoje „Švyturys Brewery“ alaus darykloje senamiestyje.
Po metus trukusios rekonstrukcijos jau vasarą Klaipėdos senamiestyje atidaroma naujoji alaus darykla „Švyturys Brewery“. Čia veiks modernus gastrobaras „Švyturys B-House“, siekiantis tapti unikaliu ir šiuolaikišku visuomenės susibūrimo centru, tad jo koncepcija buvo kuriama ilgai ir kruopščiai.
Erdvios patalpos uostamiesčio senamiestyje, ką tik subrandinto gėrimo atsargos iš už sienos esančios daryklos, išskirtinis ir šiuolaikiškas interjeras, scena gyviems muzikantų pasirodymams, švieži meniu ingredientai ir talentingas virtuvės šefas – tik dalis projekto kozirių.
Tačiau be visų naujovių, gastrobaro lankytojus pasitiks klaipėdiečiams seniai pažįstama kompanija – šeimininkai Martyna Feser ir Raimondas Baublys. Ši komanda paskutinius šešerius metus laikė vieno populiariausių kultūros barų Klaipėdoje – „Kaštono“ – vairą. Paklausus, kaip vertina naująjį barą, šeimininkų duetas šypsosi – „kaip tikrą bombą“.
– Kaip jaučiatės priėmę šį iššūkį ir pradėdami „iš naujo“? Ar turėjote lemtingų ir praversiančių pamokų?
Raimondas: Tai kažkas visai naujo Klaipėdoje – ambicingas projektas, prie kurio prisidėję ir JAV craft‘inio alaus krikštatėviai „The Brooklyn Brewery“. Tai naujas puslapis ir išbandymas mūsų karjeroje, o kuo daugiau gilinamės į patį alaus gėrimą, tuo jis atrodo įdomesnis, turintis daugiau kultūros ir istorijos, nei įsivaizdavome. Būtų sunku be turimos patirties, bet „Kaštonas“ giliai įsirėžė mūsų smegenyse. Išmokome ir gyvenimiškų pamokų, ką daryti ir ko ne, kaip efektyviai reaguoti į problemas, todėl jaučiamės pasiruošę ir labai laukiame kūrybinio darbo kartu su projekto komanda.
Martyna: Viena iš mano gyvenimo filosofijų – nebijoti naujų pradžių, nes tokie iššūkiai didina geros nuotaikos hormono serotonino kiekį, kuriam jaučiu priklausomybę. Nesijaučiame palikę „Kaštoną“ – atsinešame jame išvystytą kultūrą ir dvasią, sukauptą patirtį ir pažintis, kurios padėjo tapti projekto dalimi ir jaustis saugiai. Labiausiai džiaugiuosi išmokusi ramiai reaguoti į problemas. O buvo visko... esame gavę skundų iš paties Seimo, pririšę agresyvų lankytoją prie tvoros, laukdami kol atvyks policija, sprendę klausimus Nidos savivaldybės tarybos posėdyje. Tuo metu man buvo 18, bet meras sakė – „panele, toli eisit“. Savas verslas – tai priesaika virtinei niekada nesibaigiančių iššūkių, kuriuos galiausiai pamėgsti. O naujose patalpose galimybių puoselėti Klaipėdos renginių kultūrą turėsime dar daugiau.
– Kokių savybių reikia vadovams, ar esate griežti? Kokia turi būti komanda?
R: Tai sunkus, daug jėgų ir asmeninio laiko reikalaujantis darbas. Reikia kruopštumo, darbštumo, pasiaukojimo ir greitos reakcijos. Bet kai visi laikosi tam tikrų taisyklių, griežtam būti netenka.
M: Reikia būti komandos dalimi, kad komanda noriai įsitrauktų ir būtų kaip kumštis, matytų prasmę ir nebijotų atvirumo. Laimingas kolektyvas – svarbiausia grandis. Jis turi būti kaip kapitono Jameso Cooko laivas, ieškantis naujų žemių: jo įguloje yra ir narsių užkariautojų, ir mokslininkų tyrinėtojų, ir gelbėtojų patarėjų. Esmė – kontrastingos asmenybės. Teisingas požiūris svarbiau nei patirtis.
– Kaip atrodo darbo diena? Kaip suvaldote stresą, ieškote įkvėpimo?
R: Dienos tarpusavyje ir panašios, ir skiriasi. Kaip diena – taip naujiena, bet geras rezultatas – pats geriausias vaistas nuo streso.
M: Tokiame darbe atsakomybė ir laisvė gyvena simbiozėje – vieną dieną darbas vyksta pagal grafiką, o kitą – patys tampame kūrėjais. Mintys apie darbą nuolat krebžda pasąmonėje, tad idėjos kyla tinklinio aikštelėje ar prieš užmiegant, įšokus į eketę ar tiesiog gatvėje. Turime visišką laisvę materializuoti idėjas. Svarbiausia būti „išleidus čiuptuvus“ – smalsumas veda toli. O kad atlaikytume krūvį ir išlaikytume koncentraciją, kartais reikia visiškai atsijungti. Tam padeda sportas, grynas oras, knygos.
– Ar nuosekliai dirbote, kad atsirastumėte, kur dabar esate, ir stengėtės kaupti patirtį, kuri praverstų čia? Ar visgi turėjote karjeros vingių?
R: Išbandžiau ne vieną profesiją – vadybininko, konsultanto, mokytojo, ūkininko, animatoriaus ir t.t. Ne kartą teko ir užsienyje padirbėti. Visos profesijos davė naudingos patirties, kurią galiu pritaikyti dabartinėje ir labai mylimoje srityje.
M: Vienas įdomesnių užsiėmimų – kartu Egipte dirbome animatoriais. Didžiuliame viešbutyje linksminome žmones: aš paplūdimyje mokiau pilvo šokių, jogos, ruošėm įvairius pasirodymus. Raimis net vaidino Kalėdų senelį ant kupranugario 35 laipsnių karštyje, o aš buvau snieguolė. Veiklų mūsų gyvenime buvo daug, jos visos įgauna atitinkamą vaidmenį, sudaro pamatinį atspirties tašką – manau, kad niekas nevyksta be reikalo. Pavyzdžiui, vienas iš naujesnių hobių – kokteilių maišymas – nuvedė iki pasaulinio kokteilių plakimo čempionato Meksikoje ir kitų kelionių po pasaulį. Visomis patirtimis džiaugiuosi ir didžiuojuosi, bet gyvenu čia ir dabar.
– Kuo unikali „Švyturys B-House“ koncepcija? Kaip manote, kuo ji išskirtinė?
R: Tai senosios tradicijos, atgijusios naujame apvalkale – pavadinčiau tai „Kaštono“ evoliucija. Tai bus sociali bendruomenės susibūrimų, įvairių renginių vieta, kuriai jau ruošiame ilgą muzikantų, lipsiančių ant naujosios scenos, sąrašą. Tikimės, kad „Švyturys B-House“ taps ir regiono kultūriniu švyturiu, o mes praplėsime savo klaipėdiečių draugų ratą, į kuriuos kreipsimės vardais ir žinosime jų mėgstamiausius užkandžius. Mano nuomone, tai ir bus pagrindinė traukos jėga.
M: Man tai nuostabus naujas pastatas ir, ko gero, stilingiausias interjeras Vakarų Lietuvoje – didžiuliai arkiniai langai, dominuojančios aukštos lubos, šiuolaikinis industrinis stilius. Čia įvyks alaus kultūros inovacijų bei tradicijų puoselėjimo sprogimas. Holistinė perspektyva paremta dėmesiu detalėms, o koncepcijos išpildymui paruošta ne viena staigmena. Būsime lankstūs ir įdomūs, pasaulines tendencijas perteiksime Klaipėdietišku stiliumi. Įvairias maisto kultūras derinsime su alumi, kviesime kulinarus ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio, eksperimentuosime savo maisto rūkykloje. Žmonių laisvalaikis – didžiulė atsakomybė, bet ir idėjų netrūksta.
– Kokią ateitį prognozuojate projektui, ar jis sudrebins Klaipėdos gyvenimą?
R: Negalėtume įsivaizduoti niekaip kitaip, nei kaip tikrą BOMBĄ! Tikiuosi, kad baras greitai įgaus savo charakterį, kuris patiks žmonėms, ir tikrai taps populiariu traukos centru Klaipėdoje.
M: Aš už gyvenimą „iš visos širdies“ ir jei kažko imuosi savo noru, tai pilnai tuo tikiu. Taigi „Švyturys B-House“ tikrai sudrebins Klaipėdą! O mums linkiu neišsenkančio originalumo garsinant Lietuvą kaip alaus tradicijų ir inovacijų šalį.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Išankstiniai Seimo rinkimai: kiek aktyviai balsuoja klaipėdiečiai?
Vakar prasidėjo tris dienas truksiantys išankstiniai Seimo rinkimai. Balsuojama savivaldybių administracijų patalpose. Klaipėdoje pirmąją išankstinio balsavimo dieną per šešias valandas savo pilietinę pareigą atliko 700 rin...
-
Klaipėdos muzikiniam teatrui vadovaus G. Giedraitytė
Kultūros ministerijos organizuotą konkursą vadovauti Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui laimėjo nacionalinių ir europinių kultūros projektų prodiuserė, menotyrininkė, kultūros vadybininkė Goda Giedraitytė. ...
-
Dar vienoje Klaipėdos aikštelėje kemperių nebeliks2
Dar vienoje prie prekybos centro esančioje mašinų stovėjimo aikštelėje automobilius uždrausta statyti nakčiai. ...
-
„Stemma Group“ plečiasi: Klaipėdoje duris atvers geriatrijos paslaugų centras „RD klinika“2
Bendrovė „Stemma Group“ džiaugiasi galėdama pranešti apie sėkmingą naujausio nekilnojamojo turto projekto įgyvendinimą – spalio 10 d. oficialiai duris atvers medicinos paslaugoms skirtas pastatas, orientuotas į vyresnio amžiau...
-
Vaizdelis pribloškė: į prekybos centrą – su pitbuliu47
Gyvūnų mylėtojams vis daugiau erdvių atveria duris, tačiau kai kurių piliečių sąmoningumas – pribloškia. Viena jauna klaipėdiečių pora nusprendė į prekybos centrą atžingsniuoti su pavojingos veislės šunimi. ...
-
Klaipėdos apskrityje – akcija „Švilpukas saugo“5
Antradienį Klaipėdos apskrityje policijos pareigūnai vairuotojams dalijo specialius ultragarso švilpukus, galinčius padėti apsisaugoti nuo susidūrimo su laukiniu gyvūnu. Šiemet Klaipėdos apskrityje ketinama išdalyti 700 tokių &sca...
-
„ESminiai pokyčiai 2024“ Klaipėdoje sklaidė abejones dėl ES investicijų1
Finansų ministerija tęsia informacinę kampaniją „ESminiai pokyčiai 2024“, kuria siekiama pristatyti ES investicijų pažangą, įvykusią pastaraisiais metais ir kur ES investicijos keliaus artimiausiais metais. ...
-
Sezonas įsibėgėja: lapus, žolę, šakas verta rūšiuoti!
Koks ekologiškiausias, sveikiausias ir pigiausias žaliųjų atliekų tvarkymo būdas? Žinoma, kompostuoti savo valdose. Kai jų nereikia niekur vežti – neteršiamas oras, nenaudojamas kuras. Per metus komposto dėžėje nupjauta žolė, l...
-
Įvardijo, kada Klaipėdoje ketinama pradėti šildymo sezoną47
Klaipėdoje šildymo sezoną ketinama pradėti nuo kitos savaitės, BNS pirmadienį teigė savivaldybių atstovai. ...
-
Ruošiamasi Klaipėdos pietiniam aplinkkeliui reikalingų teritorijų planavimui3
Susisiekimo ministerija ruošiasi Klaipėdos pietinio aplinkkelio statyboms – kitų metų pradžioje turėtų prasidėti teritorijų planavimas, o po kelerių metų – žemės paėmimo procedūros, pirmadienį skelbia ministerija. ...