Nemokėdamas naudotis internetu garbaus amžiaus klaipėdietis pateko į keblią situaciją

Žmonėms, kurie nemoka naudotis internetu ir neturi išmaniojo telefono, dažnai tenka susidurti su situacijomis, kai informacija pateikiama tik elektroninėmis priemonėmis.

Pietinėje miesto pusėje gyvenantis garbaus amžiaus klaipėdietis prieš porą metų pateko į keblią situaciją. Pasistatęs automobilį prie parduotuvės, kurios aikštelė daug metų buvo visiems laisvai prieinama, negalėjo iš jos išvažiuoti, mat kelias buvo užtvertas užkardu.

Nežinodamas, kaip sumokėti, o gal ir įširdęs dėl tokios, jo manymu, neteisybės, vyras aplenkė užkardą ir išvažiavo iš mokamos teritorijos.

Praėjo ne vieneri metai, bet šis žmogus vis dar negali įvažiuoti į parduotuvės aikštelę, kaskart jo automobiliui priartėjus prie užkardo ant švieslentės įsižiebia užrašas, skelbiantis, kad jis čia nepageidaujamas.

Pasidomėjęs, ką daryti, kaip išspręsti šią keblią situaciją, žmogus sužinojo, kad jis galbūt buvo nubaustas ir yra nesumokėjęs baudos.

Klaipėdietis, kaip pats teigė, nebuvo gavęs pranešimo apie jam paskirtą baudą, abejojo, ar bauda jam buvo paskirta. Kadangi jis nesinaudoja elektronine bankininkyste, negali šių duomenų pasitikrinti. Nemokėdamas naudotis internetu, jis negali užpildyti ir prašymo suteikti jam tokius duomenis.

Kaip paaiškino miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė, bet kuris žmogus gali ateiti į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą Kauno gatvėje.

Pagal valstybės ir savivaldybės teikiamos informacijos įstatymą, kiekvienas gali apie save viską sužinoti, tik reikia parašyti prašymą.

Pirmajame komisariato aukšte yra informacijos teikimo skyrius, kurio darbuotojai gali padėti parašyti prašymą suteikti informaciją apie visus padarytus teisės pažeidimus ir skirtas nuobaudas.

Teisės departamento informacijos teikimo skyriaus žmonės per tam tikrą laiką atsiunčia pažymą. Iš jos žmogus sužinos, ar yra nesumokėjęs baudos.

„Pagal valstybės ir savivaldybės teikiamos informacijos įstatymą, kiekvienas gali apie save viską sužinoti, tik reikia parašyti prašymą. Tai galima padaryti ir per savitarnos portalą epolicija.lt. Jei žmogus nesinaudoja elektroninėmis priemonėmis, mūsų informacijos teikimo skyrius priima gyva eile, paprastai laukti netenka“, – paaiškino R. Bekėžienė.

Pagelbėti nemokantiems naudotis internetu gali Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai. Šios organizacijos koordinatorė Neringa Šteimantienė patikino, kad savanoriai padeda kiekvienam užsukusiam.

Tokia pagalba buvo ypač aktuali karo pabėgėliams, kai jiems reikėjo rašyti prašymus ir atlikti kitus formalumus. Neretai tokios pagalbos prašo ir namuose lankomi seneliai.

Esama ketinimo suburti klubą, kuriame jauni žmonės senjorus apmokytų kompiuterinio raštingumo pagrindų.

Lankomų namuose senjorų apklausa parodė, kad daugelis norėtų naudotis kompiuteriu ir išmaniaisiais telefonais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkė

Pensininkė portretas
Lietuvoj mes esame atskirti,nes elementarūs pranešimai įprastu būdu nepasiekiami.Banko paslaugas,vmi pranešimai ar deklaravimas pasiekiami tik elektroniniu būdu.Prašau pažįstamų,kad padėtų.Tiesa,kartais ir jie nesugeba užpildyti ypač vmi deklaracijas. O sako duomenų apsauga....

80metis

80metis portretas
Buvo visiems prieinami ir nemokami kompiuterinio raštingumo kursai,kur kas tada bastosi ir numojo ranka,db žiauriai nemokšos atsiliepia

Senelis

Senelis portretas
Mūsų visų turtas perleidžiamas verslui pasipinigauti. Va tokia ta laisvė. Każkam nauda kitų sąskaita, o juk miesto gatvės tai miesto gyventojų turtas sukurtas už jų pinigus. Nesazininga, kai sakoma jog tai savivaldybes
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių