Pagalvės mokestis uostamiestyje: kam planuojama panaudoti surinktas lėšas?

Klaipėdos miesto taryba balsavo už vadinamojo pagalvės mokesčio įvedimą uostamiestyje. Vieno euro rinkliava iš turistų bus pradėta rinkti nuo kitų metų pradžios.

Nukėlė terminą

Iš pradžių buvo siūloma šį mokestį taikyti jau šią vasarą, nuo birželio. Vis tik politikai, svarstydami siūlymą komitetuose, siūlė rinkliavos įvedimą nukelti iki kitų metų pradžios.

Politikai abejojo, ar per tris mėnesius bus pasiruošta mokesčio rinkimui.

Verslo aplinkos darbo grupės susitikime turizmo verslo atstovai taip pat akcentavo, kad reikėtų daugiau laiko mokesčio įvedimo pasiruošimui.

Turizmo srities įmonės paaiškino, kad šiems metams apgyvendinimo užsakymus priima iš anksto, kai kurios sutartys pasirašytos dar pernai.

Diskutuota apie tai, kas ir kaip skirstys surinktus pinigus. Politikai ir verslo atstovai kėlė klausimą – kas spręs, kaip panaudoti surinktas lėšas?

Atsižvelgus į tai, kad jau yra sudaryta Verslo aplinkos darbo grupė, kurios nariai atstovauja viešbučių ir turizmo verslo interesams, nuspręsta nebekurti naujos darbo grupės, kuri būtų atsakinga už surinktų lėšų panaudojimą.

Sumažino dydį

Iš pradžių buvo siūlyta įvesti dviejų eurų pagalvės mokestį, tačiau taryba balsuodama pritarė siūlymui jį mažinti perpus.

„Viską gyvenime reikia daryti nuosekliai. Pagalvės mokestis yra reikalingas. Bet mokestis yra tam tikras susitarimas tarp verslo ir savivaldybės. Visi nori pamatyti, ką mainais gaus iš savivaldybės. Nepradėkime nuo didžiausio. Du eurai yra pats didžiausias pagalvės mokestis Lietuvoje“, – taip savo siūlymą mažinti pagalvės mokestį iki vieno euro pristatė tarybos narys Tomas Juočys.

Tomas Juočys. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Viską gyvenime reikia daryti nuosekliai.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus taip pat prisiminė, kad Palangos savivaldybė pradėjo šią rinkliavą nuo 30 centų.

„Tik dabar jie turi dviejų eurų dydžio mokestį. Gal tokia logika tiktų ir mūsų miestui? Kiti miestai nepradėjo nuo maksimalių dydžių“, – tikino meras.

Tarybos narys Rimantas Taraškevičius tarybos posėdžio metu net siūlė iš viso atidėti mokesčio įvedimo klausimo svarstymą, jei jis sukelia tiek daug diskusijų.

„Brendame į šaltą vandenį, nepasišildę jo. Dar sloga susirgsime“, – kalbėjo R. Taraškevičius, siūlydamas atidėti niuansų svarstymą, nes laiko yra iki kitų metų sausio.

Planuose – 400 tūkst. eurų

Akcentuota, kad šio mokesčio tikslas – didinti turizmo srautus.

Tačiau metodika, kaip tai padaryti, dar nėra aiški. Neaišku, kokioms priemonėms bus panaudojamos surinktos lėšos.

Skaičiuojama, kad iš pagalvės mokesčio uostamiestis per metus galėtų surinkti apie 400 tūkst. eurų.

Surinktas lėšas planuojama panaudoti miesto turistiniam patrauklumui ir žinomumui didinti.

Mokesčiui administruoti ir surinkti savivaldybė planuoja įsigyti elektroninę vietinės rinkliavos deklaravimo ir mokėjimo sistemą, ja naudotųsi viešbučiai ir kiti apgyvendinimo paslaugų teikėjai.

Rinkliavos išimtys galiotų ilgalaikei nuomai (mėnuo ir daugiau), asmenims iki 18 metų ir vyresnio amžiaus moksleiviams, asmenims, turintiems negalią, taip pat asmenų grupėms, išsinuomojusioms dešimt kambarių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alis...

alis... portretas
o tai kaip?... važiuoji į Neringą ir susimokėk?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių