Palikote atliekas šalia konteinerių? Gresia bauda iki 600 eurų!

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Lietuvoje prasidės padangų keitimo vajus. Nors net jo nesulaukus pakelėse ir prie konteinerių jau matyti išrikiuotos rietuvės. Iš tikro, ne tik padangų, bet ir kitų atliekų Klaipėdoje negalima palikti tam neskirtose vietose, o už tokį pažeidimą gali tekti susimokėti nuo 30 iki 600 eurų baudą.

Nauji konteineriai paverčiami nelegaliais šiukšlynais

Kaip žinome, Klaipėdoje šiuo metu įrengiamos naujos pusiau požeminių konteinerių aikštelės. Iš numatytų 268 aikštelių naudojimui jau atidarytos 94, o kitos statomos ar dar nebaigtos – vienur liko sudėti trinkeles, kitur reikia užpiešti geltonąsias juostas, sustatyti kelio ženklus, kad konteineriai nebūtų užstatomi automobiliais.

Nors dauguma neįrengtų konteinerių apjuosti įspėjamąja juosta, užsandarinti plėvele ar jų dangčiai užrakinti, o šalia aikštelių stovi informaciniai stendai, kuriuose parašyta, jog palikti atliekas šalia konteinerių draudžiama, neretai aikštelės paverčiamos nelegaliais šiukšlynais.

„Kiekvieną savaitę gauname pranešimų apie šiukšlėmis apkrautas dar nenaudojamas aikšteles, išlaužtus konteinerių dangčius. Kantriai ir operatyviai stengiamės sutvarkyti tas vietas, bet iš esmės tai yra Klaipėdos mieste patvirtintų atliekų tvarkymo bei švaros taisyklių pažeidimas, kuris pagautiems pažeidėjams gali baigtis finansiniais nemalonumais“, – sakė Gediminas Sendrius, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovas.

Net ir įrengtose konteinerių aikštelėse palikti atliekas šalia konteinerių yra draudžiama. Baldams, buitinei technikai, statybos-remonto ir kitoms atliekoms priimti Klaipėdoje yra įrengtos trys stambiagabaričių atliekų aikštelės.

Į kieme esančius konteinerius leidžiama išmesti ar išrūšiuoti tik lengvai pro angą telpančius daiktus.

„Jei konteineriai pilni, skambinkite mums (8 46) 390 781, praneškite elektroniniu paštu kokybe@kratc.lt, tik nekraukite maišų su atliekomis šalia, o paieškokite gretimame kieme tuštesnio konteinerio. Ir ne vien todėl, kad tai draudžia taisyklės, o pirmiausia dėl savo gražesnės aplinkos. Jei norime gyventi tvarkingame mieste, turime kartu to siekti, o ne paversti savo kiemą šiukšlynu“, – kvietė G. Sendrius.

Padangas geriausia atiduoti į servisus ir parduotuves

Prasidedant automobilių padangų keitimo metui, aplinkosaugininkai primena vairuotojams, kad gamtoje išmestos padangos dūla daugiau nei 100 metų ir išskiria sveikatai pavojingų cheminių medžiagų.

Teisingiausia, jei senos padangos paliekamos ten, kur perkamos ar keičiamos. Padangų pardavėjai privalo iš kliento nemokamai priimti senas padangas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jų atiduodama tiek, kiek perkama. Taip pat senas padangas galima palikti ir automobilių remonto dirbtuvėse.

Vienas iš patogesnių būdų atsikratyti senų padangų – jas pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Tačiau šios aikštelės yra išlaikomos iš vietinės rinkliavos mokėtojų sumokamų lėšų, tad toks padangų atsikratymas gyventojams didina mokesčių naštą.

„Lietuvoje padangų surinkimas ir perdirbimas yra įskaičiuotas į padangų kainą. Kitaip sakant, pirkdami naują padangą jau sumokame verslininkams ir už jos utilizavimą. Tad servisai ir padangas parduodančios įmonės turi nemokamai jas surinkti. Kai padangos paliekamos didžiųjų atliekų priėmimo aikštelėse, už jų sutvarkymą gyventojams, nors ir netiesiogiai, tenka sumokėti dar kartą. Todėl teisingiau ir gyventojams naudingiau naudotas padangas grąžinti padangų verslu užsiimančioms įmonėms, kurios privalo jas priimti nemokamai“, – aiškino G.Sendrius.

KRATC administruojamose aikštelėse per metus gyventojas gali nemokamai palikti 5 naudotas lengvojo automobilio padangas. Aikštelėse priimamos tik išmontuotos padangos.

Jei KRATC administruojamose aikštelėse susikaupia per didelis padangų kiekis, laikinai jos gali būti nepriimamos. Todėl prieš vykdami susisiekite su aikštelės vadybininku. KRATC administruojamų aikštelių kontaktus rasite čia. KRATC aikštelių Šiaurės pr. 30 ir Plieno g. 13 darbo laikas: I–VI 9–19 val., Tilžės g. 66A aikštelė dirba I–V 9–19 val., o VI–VII 9–16 val.

Aplinkos ministerija kviečia gyventojus, pastebėjusius senomis padangomis aplinką teršiančius asmenis, apie tai nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos tel. (8 5) 273 2995.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaziux

Kaziux portretas
Ne baudomis gasdinkite,o įrenkite sezonines naudotų padangų surinkimo aikšteles(kaip ir panaudotų kalėdinių eglučių). Daugiau dirbkite su visuomene, o ne baudėjais. Ar ta savivaldybės šiukšlinienė dar dirba?

Anonimas

Anonimas portretas
Sakau as jums - neneskit siuksliu prie konteineriu. Veskit surinke didesni kieki i miska, i pakeles griovi, i upeli ar ezera. NEBIJOKIT. Rezimas neturi tiek kameru ir stribu kad pasodintu prie kiekvieno krumo ar balos. I rezimo siuksliu kainu terora atsakykime MASINIU siuksliu deportavimu i gamta. Mes turim teise nes GAMTA VISU NAMAI t.y. keli hektarai ir MANO. Savo namuose DARAU KA NORIU

Jo negalima čia palikti.

Jo negalima čia palikti. portretas
Reikia išvežti kur už miesto į griovį ar į mišką:D) Kvailiausia kvailystė kai vietoje to kad įrengt tam skirtą konteinerį imasi bausti žmones.Tai ir matome kiek verta ta jų skleidžiama info apie ekologiją ir t.t.- jiems svarbiausia baudos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių