Priekulės Vingio parke fiksuojama istorinė akimirka: pasodinta šimtas medžių

  • Teksto dydis:

Liepos 5-oji priekuliškiams taps istorine data – įgyvendinta iniciatyva „Šimtas medžių Vingio parke – Mažosios Lietuvos prisijungimo prie Lietuvos 100-mečio proga“.

Priekulės įstaigos, organizacijos ir bendruomenės nariai Vingio parką nusėjo net 20-ies skirtingų rūšių medžiais – tarp jų ne tik tradiciniais ąžuolais, liepomis ir klevais, tačiau ir kitais augalais, pasižyminčiais išskirtiniais pavadinimais ir egzotiniu grožiu.

Kiekvienas pasodintas medis paženklintas skaičiumi, kad ateityje jo iniciatoriai galėtų lengvai atpažinti buvimo vietą, o pagrindinis medžių sodinimo iniciatyvos autorių siekis – atminimas ateinančioms kartoms.

Prasidėjo registracija į tradicinę „Minijos žemupio regatą“

Jau liepos 29 d. Drevernos mažųjų laivų uoste įvyks kasmetinė Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro or-ganizuojama „Minijos žemupio regata 2023“.

Šiemetinės baidarių regatos metu dalyviai bus džiuginami nauju, Drevernos upėje dar nemėgintu maršrutu, nusidriekusiu per Karaliaus Vilhelmo kanalą. Po varžybų organizatoriai kvies mėgautis gardžia žuviene, mini golfo pramogomis ir apdovanojimais J. Gižo etnografinėje sodyboje, kur geriausiai pasirodžiusi ko-manda pelnys Klaipėdos rajono savivaldybės mero taurę.

Dalyvavimas „Minijos žemupio regatoje 2023“ skatina ekologiško ir tvaraus turizmo kūrimą, tad dalyviai jau dabar kviečiami registruoti komandas, o tai padaryti galima iki liepos 24 d.:

• el. paštu: info@klaipedosrajonas.lt;

• tel.: (8 46) 47 34 16, 8 620 81 901;

• atvykus į Klaipėdos rajono turizmo informacijos centrą (Kvietinių g. 5-2, Gargždai).

Klaipėdos rajono gyventojai aktyviai dalyvavo pilietinėje akcijoje „Milijonas vaistinėlių Ukrainai“

Klaipėdos rajono savivaldybė prisijungė prie pilietinės iniciatyvos „Milijonas vaistinėlių Ukrainai“, kurios tikslas – prisidėti prie pagalbos Ukrainai, kenčiančiai nuo agresyvaus Rusijos pradėto karo bei plataus masto invazijos. Klaipėdos rajono gyventojai senąsias vaistinėles buvo kviečiami pristatyti į savo seniūnijas, taip pat atnešti į savivaldybę.

Ukrainiečiams ypač svarbi ir reikalinga pagalba tvarsliava ir kitomis medicininėmis priemonėmis, tad nuo liepos 1 d. įsigaliojęs privalomas automobilių vaistinėlių atnaujinimas tapo puikia iniciatyva – parama Ukrainos gynėjams ir civiliams gyventojams. Surinktos senosios vaistinėlės visoje Lietuvoje bus perduotos tiek į karo zoną, tiek civiliams gyventojams. Nuoširdžiai dėkojame visiems Klaipėdos rajono gyventojams, prisidėjusiems prie akcijos ir aktyviai nešusiems vaistinėles į savivaldybę.

Taip pat Klaipėdos rajonas ir toliau tęsia paramą savo miestui partneriui Ukrainoje – Lymanui. Į jį jau iškeliavo ir savivaldybės nupirkta šiukšliavežė.

Priekulė kviečia švęsti kartu – vyks tradicinė miesto ir žirginio sporto šventė

Jau liepos 14–16 dienomis Priekulėje visus suburs tradicinė miesto ir žirginio sporto šventė Edmundo Klimovo taurei laimėti. Tris dienas truksiančioje programoje gausu tradicinių ir naujų renginių, pramogų bei atrakcijų.

Liepos 14-ąją 18–20 val. šventiniai renginiai prasidės parodos ir filmo pristatymais. Parodos „Klaipėdos kraštas ir Lietuva: lemtingi 1923-ieji“, skirtos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms paminėti, atidarymo metu pranešimus skaitys Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius dr. Jonas Genys, istorijos skyriaus vedėja, parodos kuratorė Zita Genienė ir doc. dr. Silva Pocytė, istorikė, Klaipėdos universiteto Baltijos re-giono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja.

Be to, į Priekulę atvyksta Edmundas Jakilaitis, kuris pristatys vieną ryškiausių Klaipėdos krašto metų programos el-ementų – filmą „Pūga prie Mėmelio. Klaipėdos atvadavimo saga“ (režisierius Andrius Lygnugaris).

Liepos 15 d. 9.45 val. priekuliškių ir miesto svečių lauks šventės atidarymas ir vėliavų pakėlimo ceremonija Vingio parko konkūrų aikštėje.

10–19 val. organizuojamos konkūrų varžybos. Šiemet jau 29-ąjį kartą bus varžomasi dėl Edmundo Klimovo taurės. Mažojoje Lietuvoje, Trakėnuose, Frydricho Vilhelmo iniciatyva XVI a. buvo išvesti trakėnų veislės jojamieji žirgai, kurių palikuoniais gėrėtis yra galimybė šių konkūrų metu.

11 val. visi kviečiami į mišias Priekulės Šv. Antano Paduviečio parapijoje.

O Ievos Simonaitytės memorialinio muziejaus kieme veiks Vasaros knygynas. 2020-aisiais jis duris atvėrė Nidoje ir siūlo atrinktas Lietuvos leidyklų knygas, subalansuotas vasarai, atostogoms ir įdomiems pokalbiams. Vienai dienai per marias į Priekulę persikėlusiame knygyne bus galima įsigyti knygų ir paženklinti specialiai šventei sukurtu antspaudu.

Norintieji aktyviai praleisti laiką 13 val. laukiami Šeimų sporto žaidynėse – vyks tinklinio, virvės traukimo varžybos, jėgas bus galima išbandyti ir šauliškame kliūčių ruože, o 20 val. pagrindinėje scenoje planuojami apdovanojimai. Komandos, kurias turi sudaryti 4 žaidėjai, apie dalyvavimą kviečiamos pranešti iki liepos 14 d. 20 val. el. paštu info.mldsc@gmail.com (pateikti vardus, pavardes, grupės ir komandos pavadinimą bei rungtį ar rungtis, kuriose dalyvaujate).

Tradiciškai šventėje įvairiomis pramogomis džiugins ir Čirvinių blynų pieva. 13 val. lauks čirvinių blynų ir kompoto vaišės, taip pat Priekulės Ernsto Vicherto teatro interaktyvi brolių Grimų pasaka „Joniukas ir Grytutė“, 14 val. – Mažosios Lietuvos regiono folkloro pristatymo programa „Į žvejus eisiu“, koncertuos Drevernos folkloro ansamblis „Žvejytės“.

15 val. šventės dalyvių lauks premjera – Priekulės Ernsto Vicherto teatro interaktyvi pasaka „Marių milžinai“.

Neatsiejama Priekulės šventės dalis – Skrybėlėtų damų piknikas. Jis prasidės 16 val. Parko scenoje. Gyvo garso muzikos ir šventės smalsuolių fone damos keletą valandų skirs savo dėmesį visiems šventės lankytojams. Prie damų pik- niko galite prisijungti ir jūs. Registracija el. paštu info@priekulekc.lt.

16 val. susirinkusieji turės galimybę pamatyti ir dainininkės Rasos Serra programą „Po Paryžiaus dangumi“.

17 val. Semiramidės šokį pristatys Klaipėdos pilies teatras. Tai – lauko vaidinimas, sukurtas pagal Eženo Jonesko pjesės „Kėdės“ idėją. 18 val. koncertuos akordeonistas Andrius Beržonskis.

Laukia ir daugiau puikių pasirodymų. 19 val. pagrindinėje scenoje koncertuos Kazimieras Likša, o 20.30 val. bus galima išvysti jungtinio orkestro ir populiarios atlikėjos Kristinos Jatautaitės programą „Pasveikinkim vieni kitus“. 21.30 val. vakarą vainikuos atlikėjo Vaido Baumilos koncertas.

Liepos 16 d. 10 val. vyks finalinis konkūras Edmundo Klimovo taurei laimėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Medžius reikia rudenį sodinti

Medžius reikia rudenį sodinti portretas
O jei sodini pavasarį ir vasarą tai juos reikia nemažai laistyti. Kitaip vegetuos, jei išvis išgyvens.

Rita

Rita portretas
Būtų gerai, kad visa Lietuva pasektų tokiu puikiu, protingu pavyzdžiu, Milana pasodino pavasarį net milijoną medžių, sodino ir Kretinga, deja didieji miestai senus, gražius naikina. O visi tie Slengiai, Triušeliai, Klipščiai - barakų kolonijos , dėžutės ant asfalto. Lietuviškų tradicinių medžių niekas iš atsikėlėlių "kolūkiečių" nesodina. Juk medžiai rudenį lapus meta?! Pagarba Priekulės žmonėms.

kalabibiškėse išsiliejo pedoeurai

kalabibiškėse išsiliejo pedoeurai portretas
man tik juokingiausia, laisvoj Lamatos žemėj, kurios niekas nesugebėjo užkariauti kai visokie valdžios parazitai atsitraukia, gamta pati atsisodina ir gyvūnai sugrįžta, įdomiausia be visokių babkių, taip kad nepiskit proto
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių