Šeimos klinikos pacientams – geresnis paslaugų prieinamumas

  • Teksto dydis:

Įvairių sveikatos priežiūros paslaugų ribojimas pandemijos laikotarpiu buvo, yra ir dar kurį laiką bus pacientų, jų artimųjų ir jas teikiančių sveikatos priežiūros specialistų kasdienis iššūkis. Šeimos klinikos „Salumeda“ gydytojai pastebi, kad dėl buvusių ribojimų nukentėjo lėtinėmis ligomis sergančių pacientų sveikatos priežiūros kokybė, nebuvo laikomasi nustatyto gydymo plano. Šiandien šios pasekmės jaučiamos visose gydymo įstaigose.

Paūmėjo sunkios ligos

Kaip pasakojo klinikos „Salumeda“ šeimos gydytoja Eidvilė Varnaitė, šiuo metu tenka didelį dėmesį skirti uždelstoms ligoms gydyti, ieškoti pacientų ir jų artimųjų interesus atitinkančių gydymo ir slaugos metodų.

„Nors karantino laikotarpiu paslaugų teikimą apribojome tik minimaliai, nevengėme karščiuojančių pacientų, tęsėme gydytojų specialistų paskirtus gydymus, tačiau aukštesnio lygio gydytojų specialistų konsultacijų trūkumas labai prisidėjo prie širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių susirgimų paūmėjimo“, – pastebėjo E. Varnaitė.

Požiūris: šeimos gydytoja E. Varnaitė: „Šiuo metu tenka didelį dėmesį skirti uždelstoms ligoms gydyti, ieškoti pacientų ir jų artimųjų interesus atitinkančių gydymo ir slaugos metodų.“

Kolegei antrina ir šeimos klinikos „Salumeda“ Sportininkų padalinyje dirbanti gydytoja Audra Švedaitė. Jos teigimu, gydytojų specialistų konsultacijų ribojimas iš dalies tikrai pablogino pacientų sveikatos būkles.

Plečia paslaugų spektrą

Siekiant pagerinti klinikos „Salumeda“ pacientų sveikatos priežiūros paslaugas, užtikrinti jiems reikalingiausių gydytojų specialistų paslaugų prieinamumą, nuo šių metų gruodžio nuspręsta praplėsti teikiamų paslaugų spektrą tiek suaugusiesiems, tiek vaikams.

Nuolat atsižvelgiame į pacientų poreikius, įsiklausome į jų nuomonę, tariamės su mūsų komanda dėl paslaugų prieinamumo gerinimo ir tobulinimo.

Atsižvelgiant į pacientų pageidavimus, pradėtos teikti urologijos, traumatologijos, akušerijos ir ginekologijos, echoskopinių tyrimų ir vaikų endokrinologijos paslaugos. Ties šiuo etapu įstaiga nesustoja – po Naujųjų metų savo pacientams ji planuoja pasiūlyti gydytojo kardiologo ir kolonoskopijos paslaugas.

Pasak šeimos klinikos „Salumeda“ direktorės Gintarės Aukštikalnytės, kiekvienam pacientui svarbu gauti būtinas jo sveikatos priežiūrai paslaugas kiek galima greičiau ir arčiau savo šeimos gydytojo.

„Nuolat atsižvelgiame į pacientų poreikius, įsiklausome į jų nuomonę, tariamės su mūsų komanda dėl paslaugų prieinamumo gerinimo ir tobulinimo. Atsižvelgę į susidariusią situaciją, ne tik vengėme riboti paslaugų prieinamumą, bet ir stengėmės jas maksimaliai didinti, daugiau funkcijų deleguodami bendrosios praktikos slaugytojams, atlikdami profilaktinius tyrimus, užtikrindami ambulatorinių slaugos paslaugų namuose prieinamumą ir sunkiai sergančių ligonių slaugą. Investicijos į modernią įrangą, specialistų kvalifikaciją pasiteisina – „Salumedos“ įvaizdis tapo patrauklesnis, padaugėjo paslaugomis patenkintų pacientų“, – pasakojo direktorė.

Nauda: šeimos klinikoje „Salumeda“ atliekami echoskopiniai tyrimai žymiai pagerina ir pagreitina gydytojų specialistų darbą.

Pas specialistus – dėl įvairiausių bėdų

Vaikų endokrinologė Sigita Vainienė, echoskopuotojas Jonas Zizas, ortopedai-traumatologai Marija Petrauskaitė ir Šarūnas Sinkevičius, akušerė-ginekologė Vesta Gerulskytė – šeimos klinikos „Salumeda“ gydytojų specialistų komanda, kurios tikslas – užtikrinti antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą.

Pacientai į juos kreipiasi dėl įvairiausių sveikatos problemų bei profilaktikos: vaikų cukrinio diabeto, nutukimo bei skydliaukės ligų gydymo, vidaus organų echoskopijos ir tyrimų, intrasąnarinių injekcijų, konservatyvaus plaštakos, pėdų, kelio ir peties ligų gydymo, potrauminių būklių vertinimo ir gydymo, nėštumo priežiūros, vaisiaus širdies tonų registravimo, ginekologinių ligų gydymo.

Vaikų endokrinologė S. Vainienė, remdamasi ilgamete darbo patirtimi, konstatuoja, kad daugėja vaikų, sergančių cukriniu diabetu ir turinčių problemų dėl per didelio svorio, tad laiku suteiktos sveikatos priežiūros paslaugos – itin svarbios.

Slaugos namuose paslaugos – kasdien

Šeimos klinikos „Salumeda“ komanda akcentuoja ir ambulatorinės slaugos namuose bei paliatyviosios pagalbos namuose prieinamumą – šios paslaugos visada buvo ir bus įstaigos prioritetas.

Šių pacientų galimybės laiku gauti sveikatos priežiūros paslaugas yra labai apribotos dėl jų negalios, nusistovėjusio aplinkinių neigiamo požiūrio ir paslaugų tiekėjų trūkumo.

Dėl šių priežasčių kasdien, septynias dienas per savaitę, esant poreikiui – ir įstaigos poilsio valandomis, bendrosios praktikos slaugytojai, jų padėjėjai ir gydytojai skubiais atvejais rūpinasi šių pacientų sveikatos priežiūra: užtikrina simptominį gydymą, asmens higieną ir kitą pagalbą, taip siekdami pacientų savarankiškumo ir pacientų artimųjų socialinės integracijos. Pagalbos pacientų namuose bendrosios praktikos slaugytoja Gražina Pocė nedvejodama teigia, kad kai kurios procedūros pacientų namuose negali būti atidedamos kitai darbo dienai – jos privalo būti sprendžiamos nedelsiant, pavyzdžiui: užsikimšęs šlapimo pūslės kateteris, šlapimo pūslės plovimas, pragulų ir negyjančių žaizdų perrišimas, stomų keitimas ir pan.

Kitiems metams suplanuota daug naujų darbų, tačiau ir toliau sieksime išlaikyti savo paslaugų kokybės standartus.

Su šia nuomone sutinka ir slaugytojo padėjėja Linara Jokubynienė: „Negalime leisti pacientams jausti diskomfortą ar nepriežiūrą savaitgaliais ar šventinėmis dienomis, nes labai svarbu laiku užtikrinti visokeriopą pagalbą.“

Lygiuojasi į stipresniųjų gretas

„Žvelgdami į praeitį su šypsena prisimename pirmuosius savo žingsnius sveikatos priežiūros srityje, – šypsodamasi pasakoja „Salumeda“ direktorė G. Aukštikalnytė. – Nebuvo daug patirties, trūko informacijos, ištekliai buvo riboti. Šiandien jau lygiuojamės į stipresniųjų gretas, kai kuriose srityse juos pralenkdami. Galime pasigirti mūsų jaunų specialistų komandos atsidavimu darbui ir pacientams, įstaigos vardas vis dažniau skamba skaitomų pranešimų metu nacionalinėse ir tarptautinėse konferencijose, o mūsų slaugytojai savo žinias perduoda bendrosios praktikos slaugos studijų studentams.“

Visa šeimos klinikos „Salumeda“ komanda sutinka, kad turi kuo pasigirti, tačiau neužmiega ant laurų –  ateityje laukia dar daug iššūkių: stiprinti specialistų konsultacijų centrą, plėsti teikiamas paslaugas, užtikrinti slaugos paslaugų prieinamumą visą parą.

„Kitiems metams suplanuota daug naujų darbų, tačiau ir toliau sieksime išlaikyti savo paslaugų kokybės standartus“, – patikino klinikos vadovė.


Dėl šeimos klinikos „Salumeda“ paslaugų gavimo galite kreiptis adresais Herkaus Manto g. 75, Klaipėda arba Sportininkų g. 16, Klaipėda.

Informaciją taip pat galite gauti telefonais: +370 678 857 37, +370 609 861 14, +370 46 247 267 arba e. paštu bendras@salumeda.lt.

Komanda visada pasiruošusi patarti, kaip rasti tinkamiausią sprendimą dėl jūsų ar jūsų artimųjų sveikatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių