Sendvario daugiafunkcis centras: namų darbai statybai jau atlikti

  • Teksto dydis:

Bene sparčiausiai besiplečiančioje Klaipėdos rajono Sendvario seniūnijoje jau netrukus užvirs ypatingos svarbos objekto statybos darbai. Čia, Trušelių kaime, maždaug per dvejus metus iškils modernus daugiafunkcis centras, kuriame įsikurs ne tik rajono gyventojų itin laukiamos ugdymo įstaigos – vaikų darželis bei mokykla, bet ir vietos bendruomenei skirtos turiningo laisvalaikio erdvės.

Svarbus ir prasmingas indėlis

Projektą viešosios ir privačios partnerystės būdu įgyvendina Klaipėdos rajono savivaldybė, investuotojo, „Nter Asset Management“ valdomas fondas „Nter Social Infrastructure Fund“ ir rangovas – bendrovė „Infes“.

„Mūsų valdomo fondo strategija – investuoti į socialinės paskirties projektus, apimančius visą žmogaus gyvenimo ciklo infrastruktūrą: ugdymo įstaigas, laisvalaikio, medicinos, slaugos centrus, reabilitacijos klinikas ir kitus panašaus pobūdžio objektus“, – pasakojo Benas Poderis, „Nter Asset Management“ partneris ir investicijų valdymo departamento vadovas.

Džiaugiamės, kad projektas įgyvendinamas be trukdžių, pagal numatytą grafiką.

Pašnekovo teigimu, ypač svarbu ir prasminga, kad šiuo Sendvario seniūnijoje įgyvendinamu projektu įmonė gali svariai prisidėti prie šalies socialinės infrastruktūros gerinimo.

„Kartu su partneriais baigėme projektavimo darbus ir netrukus 3,7 ha teritorijoje pradėsime 8 tūkst. kv. m ploto daugiafunkcio centro statybą. Pastate įsikurs taip šiuo metu Klaipėdos regionui reikalingos ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigos, bus įrengta universali sporto, treniruoklių, kultūros salės, biblioteka. Aplink pastatą bus sukurta visa reikalinga lauko infrastruktūra – žaidimų ir sporto aikštelės. Džiaugiamės, kad projektas įgyvendinamas be trukdžių, pagal numatytą grafiką“, – sakė B. Poderis.

Benas Poderis. „Nter Asset Management“ nuotr.

Projekte – nuo pat vizijos

Kaip pripažino generalinio rangovo – bendrovės „Infes“ – statybos projektų direktorius Mantas Šalčius, tokio objekto statyba išskirtinė ne vienu aspektu.

„Pirmiausia tuo, kad projektas yra įgyvendinamas viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu. Tai yra jame dalyvauja trys šalys: Klaipėdos rajono savivaldybė, plėtotojas bei investuotojas ir mes, rangovas. Tad savivaldos atstovams nebereikia eikvoti milžiniškų laiko ir energijos sąnaudų organizuoti tokius procesus, kaip objekto projektavimas, statyba ir įrengimas – visu tuo pagal sutartį rūpinasi plėtotojas, o savivaldybė už pastatytą daugiafunkcį centrą turės atsiskaityti dalimis per 12 metų. Tokio pobūdžio partnerystės suteikia daugiau galimybių įgyvendinti didelius ambicingus projektus ir, manau, jų ateityje tik daugės“, – įžvalgomis dalijosi M. Šalčius.

Bendrovės „Infes“ komandai Sendvario daugiafunkcio centro statyba netipiška ir tuo, kad rengiant projektą rangovas galėjo dalyvauti nuo pat jo vizijos.

„Tokia galimybė pasitaiko išties nedažnai. Tai yra ir tam tikras iššūkis, ir, kita vertus, didžiulis privalumas, nes tai, ką užsibrėžėme, susidėliojome projektavimo metu, patys turėsime ir įgyvendinti“, – sakė pašnekovas.

Reglamentai neužgožė patogumo

Be abejo, Trušelių kaime, Agilos gatvėje iškilsiančio pastato paskirtis itin įpareigoja statytojus. Juolab kad ir visos šalies mastu naujos mokyklos gimimas – vis dar ganėtinai retas reiškinys.

„Šiuo metu Kauno rajone taip pat įgyvendiname gimnazijos pastato rekonstrukcijos projektą, tačiau, žinoma, tokių ugdymo objektų statybos nuo nulio įmonei yra nauja ir įdomi patirtis, o kartu – ir didžiulė atsakomybė, – kalbėjo bendrovės „Infes“ atstovas. – O pirmieji iššūkiai susiję jau su projektavimo etapu, nes darželiui ar mokyklai taikomi specifiniai normatyvai.“

Kaip pasakojo generalinio rangovo atstovas, Sendvario daugiafunkcio centro pastatas bus šiuolaikiškas, įrengtas pasitelkiant pažangias, į tvarumą orientuotas technologijas, pavyzdžiui, bus įdiegta išmaniai valdoma tiek kokybiško vėdinimo, tiek kondicionavimo sistema. Tuo metu patalpos išplanuotos taip, kad atitiktų ir griežtus reglamentus, ir būtų patogios, ergonomiškos bei jaukios.

Pašnekovo teigimu, ieškodami tinkamiausių sprendinių, siekdami aukščiausių standartų ir sykiu racionalios kainos, bendrovės „Infes“ specialistai taip pat nuolat konsultuojasi su įmonėmis, kurios tokios paskirties objektų srityje turi ne vienerių metų patirtį.

Mantas Šalčius. „Infes“ nuotr.

Priims šimtus vaikų

Moderniame Sendvario darželio ir mokyklos komplekse veiks 3 lopšelio, 6 ikimokyklinio ugdymo bei 3 priešmokyklinio ugdymo grupės, 8 pradinio ugdymo klasės.

Tad būsimoji ugdymo įstaiga galės priimti 230 darželinukų ir 550 mokinių, be to, čia dirbs apie 90 auklėtojų, mokytojų bei kitų darbuotojų.

Toks vietos bendruomenei svarbus ir prasmingas objektas, žinoma, dar labiau prisideda prie motyvacijos kuo greičiau jį pastatyti.

Po daugiafunkcio centro pastato stogu taip pat įsikurs universali sporto ir treniruoklių salė, bibliotekos patalpos bei kultūros salė su pagalbinėmis patalpomis.

O pagrečiui bus sukurta visa reikalinga lauko infrastruktūra su vaikų žaidimų erdvėmis, mini futbolo, rankinio, krepšinio, tinklinio, lauko teniso ir padelio aikštelėmis, lengvosios atletikos užsiėmimams reikalinga infrastruktūra, lauko treniruokliais ir kita. Taip pat bus pasirūpinta automobilių stovėjimo aikštele, takais ir želdiniais. Kaip pripažino „Infes“ statybos projektų direktorius M. Šalčius, būtent funkcija yra bene didžiausias šio projekto išskirtinumas.

Pasitelkė racionalius sprendimus

Objektas atlieps ne tik ugdymo įstaigos poreikius – čia įrengtomis erdvėmis kultūrai bei sportui galės naudotis ir visi vietos gyventojai. Be to, projektuojant daugiafunkcį centrą, pasirūpinta naudingai išnaudoti kiekvieną centimetrą ploto.

„Tiek pačiame objekte, tiek sklype – tai yra nuo vidaus patalpų iki aikštynų, vaikų žaidimo aikštelių, žaliųjų plotų – viskas sudėliota, suplanuota maksimaliai racionaliai“, – teigė pašnekovas.

Jo žodžiais, į 3D modelius sugulęs komplekso projektas jau finišo tiesiojoje, tad liko gauti statybos leidimą ir imtis fizinių darbų.

„Toks vietos bendruomenei svarbus ir prasmingas objektas, žinoma, dar labiau prisideda prie motyvacijos kuo greičiau jį pastatyti. Projektavimo darbai vyko sklandžiai ir gana sparčiai, tad tikimės ir sparčių statybų. Spalio viduryje esame numatę paruošiamuosius sklypo darbus, o gavę statybų leidimą tikimės dar šiemet įrengti pastato pamatus“, – artimiausių darbų planus atskleidė bendrovės „Infes“ statybos projektų direktorius M. Šalčius.

Suprojektuoti ir pastatyti Sendvario daugiafunkcį centrą numatyta per trejus metus – tai yra projektas, kurio vertė siekia apie 16,5 mln. eurų, turi būti visiškai įgyvendintas ne vėliau kaip 2026-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))))

:))))) portretas
Na ir apie ką verkiate ? Ko jūs norite iš šiuolaikinių " architektų " :) Džiaukitės , kad tie jų " dėžių " šedevrai dar negriūva pradėjus veikti .

Ema

Ema portretas
O gero ką parašyt ar pasiūlyt turit, komentatoriai???!

siaips

siaips portretas
Geriau vaiku darželius reikėtu kurti pvz. Akropolio tipo centruose, vaikai galėtu ir pailsėti ir papramogauti ir apsipirkti. Viskas viename ir rinkodara ir poilsis ir perspektyva jaunimui augti verslume. Kvailesnio sprendinio kad vaiku ir mokslo įstaigos atsiranda viename, triukšmingame, objekte kaip ji ten pavadino – turiningo laisvalaikio centras - nesugalvosi. Viena smulki pastaba. O tame turiningo laisvalaikio centre prekiaus alkoholiu? ar prekiaus tabaku? ir tt??? greičiausiai taip, taip kad tie investuotojai yra tik didesniu pinigu mąstytojai o ne teisingu sprendiniu siūlytojai. Vienas pasiūlymas – kad tu investuotuoju vaikai mokytųsi tame turiningo laisvalaikio centre, kad jų verslumas globalizuojant butu didesnis nei tėvu.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių