Šilutės rajone upių vandens lygis krenta: apsemta 17 tūkst. hektarų žemės

  • Teksto dydis:

Šilutės rajone, kuriame dėl potvynio paskelbta ekstremali situacija, upių vandens lygis krenta, šiuo metu vis dar apsemta 17 tūkst. hektarų teritorija.

„Vandens lygis krenta, (...) paskutinę naktį stebimas Atmatos upės vandens lygio kritimas, 20 centimetrų nukrito per naktį. Vandenukas jau krenta, turbūt viskas bus gerai“, – LRT radijui sekmadienį sakė Šilutės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ir ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovas Darius Endzelis.

Anot jo, kol kas yra likę užlieta 15 kaimų – tiek pat, kiek buvo potvynio pradžioje užpraeitą penktadienį. Vietinės reikšmės keliai likę apsemti.

„Yra tas pats (užlietų – BNS) kaimų skaičius – 15 išlikęs ir turim apsemtos teritorijos apie 17 tūkst. hektarų. (...) Fiziškai su lengvuoju automobiliu tai yra tie (į kuriuos užlieti keliai – BNS) 15 kaimų, kur su lengvaisiais automobiliais nenuvažiuojam. Bet jeigu reikės tai mes pasieksime juos su ugniagesių pagalba“, – teigė D. Endzelis.

D. Endzelis prognozuoja, kad nepaisant kitą savaitę numatomų kritulių, vandens lygis turėtų kristi ir toliau. Jis pridūrė, kad didesnių problemų potvynis nepadarė.

Jo teigimu, šeštadienį iki 21 val. visiems Mingės (Minijos) kaimo gyventojams taip pat buvo atkurtas elektros tiekimas.

D. Endzelis pabrėžė, kad iš vietovių informacija renkama bent kartą per parą.

Šilutės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadas pridūrė, kad paprastai tokie potvyniai Šilutės rajone būna pavasarį, tačiau pastaruoju metu dėl klimato atšilimo jie prasideda anksčiau ir trunka ilgiau: „Pavasarį gal ir nebebus tokio didelio potvynio, kaip dabar buvo“.

D. Endzelio teigimu, norint suvaldyti kasmetinius potvynius reikia valyti ir gilinti Atmatos upės žiotis, taip pat aukštinti pylimus.

Šeštadienio popietę visi Mingės kaimo gyventojai be elektros liko po to, kai apie 13 val. dėl potvynio užšalusiose pievose pajudėję ledai nukirto elektros stulpus. Pastačius generatorių apie 17.30 val. daugumai kaimo gyventojų elektros tiekimas buvo atkurtas.

ESO atstovė Rasa Juodkienė BNS teigė, jog šeštadienį apie 16 val. Klaipėdos regione be elektros buvo apie 200 vartotojų. Jos teigimu, Šilutės rajone elektros tuo metu vis dar neturėjo kelios dešimtys vartotojų, o didžiajai jų daliai tiekimas buvo atkurtas per linijas arba generatorius.

Sausio 26 dieną dėl potvynio paskelbta ekstremali situacija Juknaičių, Rusnės, Kintų, Šilutės, Saugų ir Usėnų teritorijose Šilutės rajone. Pirmadienį vanduo buvo apsėmęs 15 tūkst. hektarų žemės.

Potvynio užlietame Žalgirių kaime pirmadienio vakarą vandenyje buvo rastas 53 metų vyro kūnas. Jį rado kaimynas netoli mirusiojo namų, kūnas – be išorinių smurto požymių

Stichinis vandens lygis trečiadienį buvo pasiektas Leitėje ties Kūlynais 355 centimetrai (stichinė riba – 245 centimetrai), Nemuno atšakoje Atmatoje ties Rusne – 369 centimetrai (riba – 288 centimetrai), Gėgėje ties Plaškiais 517 centimetrai (riba – 425 centimetrai ) ir Nemune ties Panemune – 594 centimetrai (riba 560 centimetrai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių