Turininga vasara Klaipėdos rajone: džiugina poilsis stovyklose, galimybė išbandyti pirmąjį darbą

  • Teksto dydis:

Dažnas sutiks, kad vasara pralekia lyg akimirka. Kad jos įspūdžiai džiugintų dar ilgai, išeitis – turiningai praleistas laikas. Klaipėdos rajono vaikai pasisemti įspūdžių gali poilsiaudami pačias įvairiausias pramogas siūlančiose stovyklose. O atostogas prasmingai norintys praleisti jaunuoliai ir šiemet aktyviai renkasi galimybę įgyti naujos patirties dirbant. Neretam tai būna ir pirmasis darbas apskritai.

Didesnis finansavimas

Mokslo metams artėjant į pabaigą, tėvams tikru galvosūkiu tampa, kuo vaikus užimti vasarą. Kokybiško laisvalaikio alternatyvą siūlo Klaipėdos rajono savivaldybė – mažuosius gyventojus kasmet kviečia atostogauti vaikų poilsio stovyklose ir iš dalies kompensuoja jų kelialapio kainą.

„Susidomėjimas stovyklomis auga vis labiau. Nenuostabu – juk jos vaikams dovanoja nepakartojamų akimirkų, būrį naujų draugų, padeda atsiskleisti, išbandyti įvairias veiklas bei atrasti naujų pomėgių“, – įsitikinusi Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Praėjusiais metais stovyklų finansavimui savivaldybė skyrė 45 tūkst. eurų, o šiemet skirta gerokai daugiau – beveik 88 tūkst. eurų.

„Džiugu, kad šią vasarą poilsiauti galėjome pakviesti dar gausesnį būrį vaikų. Jiems pasiūlyta daugiau nei 20 teikėjų įvairiausio pobūdžio stacionarių ir dieninių stovyklų, pavyzdžiui, šokių, sporto, pažintinių, aktyvaus laisvalaikio ir daugybė kitų. Poilsiautojai gali pramogauti dieninėse stovyklose Gargžduose, Priekulėje, Doviluose, Veiviržėnuose ir kitose gyvenvietėse, taip pat – stacionariose stovyklose Drevernoje, Klaipėdoje, Nidoje, Melnragėje, Liepojoje ar kitur. Šiemet veiklas organizuoja ne tik įvairios viešosios įstaigos, bendruomenės ar kiti organizatoriai, bet aktyviai įsitraukė ir bendrojo ugdymo mokyklos, kurių kelialapių kainos yra simbolinės“, – teigė vicemerė V.Riaukienė.

Registracija į stovyklas šiemet vyko elektroniniu būdu. Į jas užsiregistravo apie 950 Klaipėdos rajono vaikų. Savivaldybė jiems kompensuos 40 proc. pasirinktos stovyklos kelialapio kainos. O vaikams, kurių socialinė situacija yra jautresnė, – 80 proc. kelialapio kainos.

Savivaldybė iš dalies finansuoja vienam vaikui vieną pasirinktą stovyklą, nepriklausomai nuo jų tipo.

Užimtumas – ir vaikų dienos centruose

O vaikai, turintys socialinių problemų, mokymosi sunkumų ir pan., dalį dienos gali praleisti ir veikiančiuose dienos centruose.

„Klaipėdos rajone akredituotą vaikų dienos priežiūrą vykdo Priekulės ir Gargždų socialinių paslaugų centrai, taip pat bendruomenė „Priekulės ainiai“. Šiuos dienos centrus šiuo metu lanko netoli 80 vaikų. Čia vaikai mokosi kasdienių gyvenimo įgūdžių, vyksta edukaciniai užsiėmimai, jiems užtikrinamas maitinimas, o prireikus teikiamos ir psichologo konsultacijos. Smagu, kad mažieji priekuliškiai laiką leidžia jau naujose, moderniose ir gerokai erdvesnėse patalpose Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos specialaus ugdymo skyriaus trečiame aukšte. Visgi vaikų dienos centrų poreikis išlieka nemažas, todėl, be abejonių, aktyviai dirbama, kad juos artimiausiu metu galėtų lankyti dar daugiau vaikų“, – sakė mero pavaduotoja V.Riaukienė.

Galimybė tobulėti

Trečius metus sėkmingai įgyvendinama ir Jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programa, kuri kviečia 14–18 m. jaunuolius, deklaravusius savo gyvenamąją vietą Klaipėdos rajone, dirbant įgyti ne tik praktinių, bet ir socialinių įgūdžių. Pasak vicemerės, šiai programai šiemet skirta 20 tūkst. eurų. Be to, laimėtas projektas „Nepilnamečių integracija į darbo rinką vasarą Klaipėdos rajone“, kuriam skirta 12 tūkst. eurų.

„Iš viso planuojame įdarbinti 54 nepilnamečius 24 verslo įmonėse. Dirbdami vasaros atostogų metu jaunuoliai ne iš nuogirdų, o patys realiai gali išbandyti įvairias profesijas, įsilieti į darbo rinką ir sužinoti, kaip vyksta visi procesai. Be abejo, ugdomas ir jų finansinis raštingumas, savarankiškumas bei lyderystė, auga pasitikėjimas savimi“, – įsitikinusi vicemerė V.Riaukienė.

Už visu darbo krūviu įdarbintą jaunuolį darbdaviui per mėnesį kompensuoja 300 eurų. Jeigu jis dirba ne visu krūviu, kompensacija skaičiuojama proporcingai pagal faktiškai dirbtą laiką. Tiesa, maksimali  kompensavimo trukmė vienam įdarbintam jaunuoliui yra 2 mėnesiai.

„Taigi nauda yra abipusė. Džiugu, kad verslo sektoriaus atstovai atveria savo duris jaunuoliams ir suteikia galimybę tobulėti ir įgyti naujų žinių dar prieš renkantis savo gyvenimo kelią, kas yra labai svarbu ir naudinga“, – įsitikinusi mero pavaduotoja V.Riaukienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių