Uostamiestyje – bankrotų šuolis: pakirto mažuosius verslus

Bankrotų Klaipėdoje patrigubėjo. Palyginti su pernai, šiemet bankrutuojančių bendrovių skaičius uostamiestyje išaugo kelis kartus. Rinkos išbandymų neatlaikė daugiausia smulkios ir vidutinės įmonės. Toks bankrotų šuolis siejamas su pasibaigusia per pandemiją Vyriausybės skirta parama verslui ir suaktyvėjusia valstybės institucijų kontrole.

Nuolaidų metas baigėsi

Nuo šių metų sausio iki gruodžio pradžios Klaipėdos apygardos teisme 119 įmonių yra iškeltos bankroto bylos. Pernai per tą patį laiką jų buvo tik 47.

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas Aurimas Brazdeikis teigė, kad kalbant apie bankrotų augimą, jų skaičiai primena priešpandeminių 2019 m. statistiką.

"Prasidėjus pandemijai, buvo paskelbtas karantinas ir buvo taikoma labai daug valstybės paramos ir pagalbos priemonių verslui. Dalis jų dėl šios paramos ir galėjo laikytis. Nuo šių metų pradžios pandemija pasitraukė, valstybės pagalba irgi stipriai sumenkusi, todėl tai ir yra vienas tų veiksnių, kodėl šiais metais bankroto bylų pagausėjo", – paaiškino teisėjas.

Be to, per pandemiją viena valstybės pagalbos priemonių verslams buvo ir tai, kad valstybinės institucijos – pirmiausia, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Socialinio draudimo fondas ("Sodra") – labai retai bendrovėms inicijuodavo bankroto bylas, nors įprastai šios institucijos yra vienos dažniausių bankroto bylų iškėlimo iniciatorių.

"Kadangi buvo pandemija, verslai sunkiai tvarkėsi, tai bankrotai buvo inicijuojami tik tais atvejais, kai bendrovė jau iki pandemijos buvo nemoki, veiklos nebevykdė ir galimybių jai atsigauti nebuvo. Šiemet ir jau praeitų metų pabaigoje pastebėjome tendenciją, kad VMI ir "Sodra" vėl suaktyvėjo, ir tų bankrotų iškeliama daugiau. Tokiu būdu tarsi grįžtama į 2019 metų priešpandeminį lygį, nes 2020–2021-ieji buvo savotiški, kai viskas buvo tarsi sustingę, taip pat ir bankrotų inicijavimas", – situaciją nusakė A. Brazdeikis.

Šiais metais vidutiniškai dešimt bankroto bylų yra iškeliama kas mėnesį.

Nuo šių metų sausio 4-osios iki gruodžio 5 d. Klaipėdos apygardos teisme buvo iškelta 119 bankroto bylų, 111 per tą laiką išnagrinėtos ir įmonės likviduojamos, daugiausia – smulkios ir vidutinės.

Daugiausia bankroto bylų šiemet buvo iškelta sausio mėnesį (17), lapkritį (15) ir rugsėjį (14), mažiausiai – liepą (6).

2020–2021-ieji buvo savotiški, kai viskas buvo tarsi sustingę, taip pat ir bankrotų inicijavimas.

Didieji laikosi tvirčiau

Klaipėdos pramonininkų asociacijos, vienijančios didžiąsias uostamiesčio kompanijas, atstovai tikino, kad bent jau per šiuos metus jų nariai radikalių įtampų nepatyrė.

Išskyrus gal tik Birių krovinių terminalo (BKT) atvejį, kai bendrovė turėjo sustabdyti veiklą dėl žaliavų trūkumo, sankcijas paskelbus Baltarusijos įmonei "Belaruskalij", tuomet BKT atleido beveik 150 darbuotojų, planavo kitas veiklas, bet apie jas kol kas mažai žinoma.

Beje, BKT dar prieš pandemiją savo narystės Klaipėdos pramonininkų asociacijoje atsisakė.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos administracijos direktorė Jolanta Girdvainė teigė, kad tai buvo vienas toks išskirtinis atvejis, tačiau per pastaruosius metus asociacijos narių ne sumažėjo, o padaugėjo.

Ir tai, kiek įmonių atstovai yra aktyvūs asociacijoje, pasak J. Girdvainės, kokiais rūpesčiais dalijasi, liudija stabilią kompanijų ekonominę būklę.

"Kol kas nematome sunerimti verčiančių ženklų. Didžiosios įmonės ieško ir randa sprendimų sudėtingose situacijose, gal mažesnėms bendrovėms yra kitaip. Per šiuos metus, kalbant apie didžiąsias kompanijas, mūsų asociacijos nares, nebuvo nei bankrotų, nei kokių nors signalų, kad kas nors ketintų atsisakyti narystės dėl sunkios ekonominės padėties. Kol kas jokių skaudžių patirčių neturime", – patikino J. Girdvainė.

Pakirto mažuosius verslus

Pasak Civilinių bylų skyriaus pirmininko A. Brazdeikio, didžioji dalis įmonių, kurioms šiemet buvo keliamos bankroto bylos, dažnu atveju apskritai jokios veiklos nebevykdo.

"Faktiškai jose net nebebūdavo darbuotojų. Teko nagrinėti vieną tokią bylą, kur bankrutuojanti įmonė formaliai tarsi turėjo direktorių, kuris net nurodytas Juridinių asmenų registre, bet jis yra deklaravęs, kad išvyko į Jungtinius Arabų Emyratus, tai vargu ar jis tuo laiku tai įmonei vadovavo", – pateikė pavyzdį teisėjas.

Anot A. Brazdeikio, bankroto bylos iškėlimo metu labai retu atveju tos įmonės vykdydavo veiklą.

O jei tai būdavo veikiančios dažniausiai nedidelės įmonės, prieš inicijuojant bankrotą, jose dirbdavo vidutiniškai iki dešimties darbuotojų, o bendrovės apyvarta iki bankroto retu atveju viršydavo pusę milijono eurų per metus.

"Panašu, jog didžiosios įmonės laikosi tvirčiau, kalbant apie bankrotus. Kad didelės įmonės, turinčios milijonines apyvartas ir kelis šimtus darbuotojų, bankrutuotų pasitaiko retai, bent jau pas mus Klaipėdoje", – pastebėjo teisėjas.

Prognozė: Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas A. Brazdeikis mano, kad, po tokio žymaus bankrotų skaičiaus padidėjimo šiemet, kitais metais jų turėtų kiek sumažėti. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo archyvo nuotr.

Bylų krūvis pakeliamas

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriuje šiuo metu yra nagrinėjama per šimtas bankroto bylų.

Vidutiniškai bankroto procedūra trunka nuo dvejų iki pustrečių metų, kol bendrovė išregistruojama iš Įmonių registro.

Viskas prasideda nuo bankroto bylos iškėlimo, paskui vyksta turto pardavimas, esą būna atvejų, kai tenka ginčytis su buvusiais bankrutuojančių įmonių vadovais dėl bendrovei padarytos tam tikros žalos.

"Gana dažni atvejai, kai įmonei būna neperduotas kažkoks turtas, kuris yra balanse. Todėl tas bankroto procesas užtrunka. Paprastai bankroto procesas nebūna itin intensyvus, nes yra paskiriamas bankroto administratorius, kuris ir atlieka pagrindinį vaidmenį, tvarkant bankrutuojančią įmonę, o teismo darbas – teisinė priežiūra, kad viskas vyktų tvarkingai, ir įmonė būtų sklandžiai likviduojama bei išregistruojama iš registro", – teigė A. Brazdeikis.

Civilinių bylų skyriuje šiuo metu dirba 14 teisėjų, kurių kiekvienam tenka iki dešimties bankroto bylų. Teigiama, kad susitvarkyti su šiuo darbu jie spėja.

Stebina neatsakingumas

Nagrinėjant bankroto bylas, pasak teisėjo, šokiruojančių ar neordinarinių atvejų nepasitaiko, tačiau stebina verslininkų neatsakingumas.

Labiausiai stebina, kai įmonės yra paliekamos likimo valiai.

"Labiausiai stebina, kai įmonės yra paliekamos likimo valiai. Žmogus įsteigė bendrovę, vykdė veiklą, kažkas nenusisekė (dažniausia bankroto priežastis ir yra verslo nesėkmė) ir tada staiga bendrovė paliekama likimo valiai. Juk ir įstatymu numatyta: jei vadovas mato, kad įmonė nemoki, jis pats ir turėtų inicijuoti bankroto bylą, kad kuo greičiau bendrovę likviduotų, atsiskaitytų kiek įmanoma su kreditoriais, kad skolos neaugtų, tačiau pasitaiko atvejų, kai įmonės tiesiog paliekamos, jos tebėra Įmonių registre, o realiai nebefunkcionuoja", – įžvelgė A. Brazdeikis.

Civilinių bylų skyriaus pirmininkas atkreipė dėmesį, kad niekur nedingo ir tyčiniai bankrotai.

"Tyčinių bankrotų visuomet pasitaiko. Pagal statistiką iš visų bankroto bylų Lietuvoje būna 4–6 proc. tyčinių bankrotų. Klaipėda šiuo atveju niekuo neišskirtinė. Prieš kelerius metus ir pats tyriau kelias tyčinio bankroto bylas. Pagal naują reguliavimą, jeigu bankrotas pripažįstamas tyčiniu, teismas turi nurodyti asmenį ar asmenis, kurie atsakingi už tą bankrotą, kurie privalo atsakyti jau savo turtu, jei jį turi, už neatsiskaitymą su kreditoriais", – teigė teisėjas.

Tyčinio bankroto atveju yra ne tik civilinė atsakomybė, kai kaltininkui gali tekti už tai atsakyti savo turtu.

"Kai teismas pripažįsta tyčinį bankrotą, pranešimas apie tai yra išsiunčiamas prokuratūrai, kad būtų įvertinta, ar nėra nusikaltimo sudėties. Pasitaiko, kai kaltininkams taikoma ir baudžiamoji atsakomybė už tyčinį įmonės privedimą iki bankroto, kreditorių apgaulę ir panašius nusikaltimus", – teigė A.Brazdeikis.

Paklaustas, ar ateinančiais metais įmonių bankrotų skaičius ir toliau didės, teisėjas teigė, kad, nepaisant žymaus jų pagausėjimo šiemet, kitais metais inicijuojamų bankrotų gali kiek sumažėti.

"Šie metai buvo toks popandeminis laikotarpis, kai suaktyvėjo valstybinės institucijos ir inicijavo bankroto bylas piktybiškai neatsiskaitančioms įmonėms. Tačiau kitais metais, manyčiau, stebėsime bankrotų mažėjimą, jei nebus kokios nors naujos krizės, naujos pandemijos, nes panašus bankrotų atoslūgis buvo ir prieš 3–5 metus", – prognozavo A. Brazdeikis.


2022 m. I pusmečio situacija

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje veikiančioms įmonėms pradėta 1,7 karto daugiau bankroto procedūrų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Pirmąjį š. m. ketvirtį bankrotai inicijuoti 312 įmonių, o per antrąjį – dar 274.

Pirmąjį pusmetį bankrotai inicijuoti daugiausia statybų sektoriaus įmonėms, per pirmus šešis mėnesius 137 jų bankrutavo, o 2021 m. per tą patį laikotarpį tokių įmonių buvo 57.

Beveik dukart pradėtų bankrotų skaičius išaugo didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto paslaugas teikiančiuose ūkio subjektuose (135 įmonės, lyginant su 64 pernai).

Apgyvendinimo ir maitinimo bendrovių statistika yra panaši, jų sausio–birželio mėnesiais bankrutavo 61, kai pernai – 33.

Apdirbamosios gamybos srityje bankroto procedūros pradėtos 53 bendrovėms (pernai sausį–birželį jų buvo 35).

Daugiausia per pirmąjį pusmetį pradėtų bankrotų yra trijų didžiųjų miestų apskrityse: Vilniaus apskrityje – 271, Kauno – 121, o Klaipėdos – 83 ūkio subjektai paskelbė apie pradėtas bankroto procedūras.

Šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas



NAUJAUSI KOMENTARAI

babajus

babajus portretas
O kaip vaiku darzeliai "karalienes mortos" laikosi? Ne bankrotuoja?

Apie 70 procentų valstybės ir savivaldybių biudžetų

Apie 70 procentų valstybės ir savivaldybių biudžetų portretas
Yra vadinamųjų mažųjų verslų mokesčiai. Esamu metu už 2022 metus iki gegužės susiskaičiuos, jog gal mažiau, gal daugiau. Bet faktas, jog už 2023 m skylė biudžetus, iš kurių mokamos pensijos, tiesiami keliai, finansuojamas švietimas ir sveikatos priežiūros sistema, policija, gaisrininkai, statutinių tarnybos ir teismai liks su skyle kišenėse.

Pastaba ir papeikimas

Pastaba ir papeikimas portretas
Kada priimdami nutarimus patikrinsite dokumentus, ar tikrai bendrovė tam asmeniui, kuris iškėlė bankroto bylą buvo tiek skolingas ir kokias dar "pasakas" pasekė teismui net neraudonuodamas, ir kada nustosite tyčiotis iš sąžiningų verslininkų. Ne visi apgaudinėja Valstybę.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių