Uostamiestyje sugrąžins senuosius gatvių pavadinimus?

Klaipėdos savivaldybė dar laukia oficialaus sprendimo iš vadinamosios desovietizacijos komisijos, kuri jau patvirtino savo išvadas dėl šalintinų sovietinių ženklų uostamiestyje. Turės būti nuimta memorialinė lenta Antanui Venclovai ir pakeistas Liudo Giros gatvės pavadinimas. Tikėtina, kad šiai gatvei būtų siūloma sugrąžinti istorinį Ernsto Vicherto vardą.

Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinė komisija nusprendė, kad Klaipėdoje tikrai neturėtų būti L. Giros gatvės pavadinimo ir nuo pastato Vilties gatvėje būtų pašalinta atminimo lenta su bareljefu A. Venclovai.

Sprendimo dėl Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo keitimo dar nėra, komisija laukia istorikų pažymos.

Teigiama, kad toks atsargumas dėl poetės vardo panaikinimo iš viešųjų erdvių reikalingas ne tik dėl gatvės pavadinimo, kuri yra ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose Lietuvos miestuose.

Bet kuriuo atveju, klaipėdiečiai netrukus sulauks oficialaus rašto iš komisijos ir per tris mėnesius turės pakeisti L. Giros gatvės pavadinimą, taip pat pašalinti memorialinę lentą A. Venclovai.

„Kaip patikslinome savivaldybės Turto skyriuje, lenta miestui nepriklauso, tai nėra savivaldybės turtas, todėl teks kreiptis į namo savininkus ir kalbėtis dėl jos nuėmimo“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška.

Iškils klausimas, kaip naujai pavadinti buvusią L. Giros gatvę. Kol kas miesto savivaldybei dar nėra pateiktas nė vienas pasiūlymas.

Tačiau neatmetama, kad būtų prasminga šiai gatvei sugrąžinti senąjį E. Vicherto pavadinimą, taip ši gatvė buvo vadinama prieškariu.

E. Vichertas (1831–1902) buvo teisininkas, rašytojas, dramaturgas, visuomenės veikėjas, 1859–1860 m. dirbo Klaipėdos teismo asesoriumi. Viena žymiausių jo apysakų – „Šaktarpis“ (lietuvių kalba išleista 1929 m., pakartotas leidimas 1981 m.), jos pagrindu 2000 m. sukurtas meninis filmas „Elzė iš Gilijos“ (rež. Algimantas Puipa).

Jei bus apsispręsta pakeisti ir S. Nėries gatvės pavadinimą, šitai gatvei taip pat esą būtų prasminga sugrąžinti senąjį pavadinimą, ji anksčiau buvo vadinta Geležinkelio Stoties gatve.



NAUJAUSI KOMENTARAI

trumpai

trumpai portretas
S.Nėris - lietuvybės pamatas poezjoje. Naikinti jos atminimą tolygu naikint Lietuvą.

Tomas.B

Tomas.B portretas
Keista kad dar nepakeitė.Panašu vis dar yra jedistvininkų garbinančių SSRS ir komunizmą

Gerda

Gerda portretas
Tuos sovietmetį šlovinančius pavadinimus senai reikėjo pakeisti
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių