Uostamiestyje vėl rinksis geriausi Europos sąnarių artroskopuotojai

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Klaipėdoje tradiciškai rinksis geriausi Lietuvos ir Europos gydytojai ortopedai-traumatologai artroskopuotojai. Rugsėjo 21–22 dienomis Klaipėdos universitete ir Klaipėdos dramos teatre vyks tarptautinė Baltijos artroskopijos konferencija, kurią su kolegomis organizuoja chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas gydytojas Markas Fiodorovas.

Artroskopijos kursai pasiteisino

Nuo 2008 metų rugsėjo pabaigoje gydytojo iniciatyva rengiamos konferencijos jau tapo gražia tradicija. Kasmet į uostamiestį susirenkantys savo srities profesionalai iš įvairių Europos kampelių aptaria sąnarių patalogijos gydymo naujoves ir aktualijas, susipažįsta su naujausiomis artroskopijos technologijomis ir technikomis. Artroskopija – minimaliai invazinė, tausojanti sąnarius operacija, atliekama specialios vaizdo aparatūros ir instrumentų pagalba, kai neatveriamas sąnarys, o operacinis laukas stebimas vaizdo ekrane. Tokios operacijos reikalauja ypač didelio profesionalumo iš chirurgo ortopedo.

Praėjusių metų didžiausia renginio naujovė buvo pirmąkart Lietuvoje surengti praktiniai artroskopijos kursai, sulaukę didžiulio susidomėjimo ir gerų atsiliepimų. Tad šiemet nuspręsta vėl surengti šiuos kursus – pirmoji renginio diena bus skirta pažengusių savo srities specialistų praktiniams peties sąnario artroskopijos mokymams ant mirusiųjų donorų kūnų.

Kaip sakė ilgametis konferencijų organizatorius M. Fiodorovas, tokie praktiniai mokymai duoda didžiausios naudos. Po teorinės dalies, kurią praves M. Fiodorovas su kolegomis iš Lenkijos ir Rumunijos, kursų dalyviai žinias įtvirtins praktiškai nedidelėse grupelėse.

Tokie kursai pasaulyje specialistų labiausiai vertinami, tad konferencijos organizatorius džiaugėsi, kad jie antrus metus bus rengiami ir mūsų šalyje. Praktiniuose mokymuose dalyvaus kolegos iš Lietuvos ir Latvijos.

„Jei tokie kursai būtų pradėti organizuoti anksčiau, peties sąnario patologijos gydymas tobulėtų dar greičiau. Ilgametė profesionalų patirtis perteikiama per pusdienį, tad artroskopuotojas gali daug sparčiau tobulėti“, – įsitikinęs chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas.

Pristatys gydymo naujovę

Antrąją konferencijos dieną dalyviai rinksis Klaipėdos dramos teatre, kur jų lauks intensyvios, beveik 12 valandų truksiančios paskaitos apie peties ir kelio sąnario gydymo aktualijas. Patirtimi ir naujausiais gydymo metodais dalinsis savo srities ekspertai iš Graikijos, Portugalijos, Rumunijos, Lenkijos, kolega iš Ukrainos aptars karo traumų ir sužalojimų gydymą.

Rumunas dr. Andrei Popescu pirmą kartą viešai pristatys naują artroskopinį peties sausgysles fiksuojantį metodą, kuris buvo aprašytas moksliniame medicinos straipsnyje. Straipsnio bendraautoris M. Fiodorovas džiaugėsi galėdamas tapti naujų gydymo metodikų kūrimo Europoje dalimi.

Kasmet renginys tradiciškai sulaukia apie 100–150 dalyvių iš įvairių Europos vietų, daugiausiai kolegų atvažiuoja iš Latvijos. Kaimynai ne kartą yra dalyvavę M. Fiodorovo organizuojamuose mokymuose chirurgijos centre „Northway“ Klaipėdoje.

M. Fiodorovas yra gydytojų mokymo programos SNACE, skirtos jaunų Europos ir Vidurio Rytų specialistų ugdymui ir tobulėjimui, lektorius ir moderatorius. Šios programos iniciatoriai siekia suburti pirmaujančius centrus, kurie specializuojasi artroskopijos srityje. Toks mokymo centras įsteigtas ir medicinos centre „Northway“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Tenka su Marku dažnai bendrauti. Puikus savo srities specialistas, turintis daug operacijų, todėl tikras praktikas. Negana to, labai malonus, išsilavinęs ir savo srities tikras profesionalas. Ne tik puikus gydytojas, bet ir žmogus. Duok dieve visiems taip atrodyti kaip Markui! Ir ne tik atrodyti, o ir tiek pasiekti. Kaip visada - kas neturi kuo gyvenime pasigirti, lieja tulžį ant tų, kurie yra motyvuoti gyvenime. - Nieko naujo ir nieko originalaus.

Prieštarauju

Prieštarauju portretas
Uij,gal įmeskit savo nuoraukytę.Spręsim ar įmanoma į jus žiūret ir kokiais nuopelnais galit pasigirt. O jei rimčiau,visų pirma etikos deficitas pas jus. Antra -čia ne apie pupyčių kalendorius. Trečia-tai kaip Zmogus ir Specialistas iš didžiosios raidės.Teko susidurti ir labai dėkinga jam. Nors nežinau kas jūs,bet manau ,kad jums iki jo kaip 3 kartus iki mėnulio!

Sergej Sl

Sergej Sl portretas
Gal yra naujovių su čiurnos sąnario "remontu", kremzlės atstatymu, pabučiau bandomoju triušiu :)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių