Vasarą bažnyčioje – aibė iškilmių

Vasarą uostamiesčio tikinčiųjų bendruomenėje netrūksta iškilmių ir minėjimų – būtent šiltuoju metų laiku bažnyčiose dažnai vyksta įvairūs atlaidai, prisimenami šventieji, taip pat padaugėja norinčiųjų tuoktis ar krikštyti vaikus. Visas šias šventes vasaros pabaigoje vainikuos Žolinė, katalikų vadinama Marijos ėmimo į dangų švente.

Nors vasarą bažnyčiose nėra tokio sujudimo kaip prieš Velykas ar Kalėdas, klaipėdiečių srautai – nemaži. Daugiausia pasimelsti atvyksta savaitgaliais.

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas paaiškino, kada ir ką vasaros metu labiausiai švenčia tikintieji.

„Laikas – iš tiesų ramesnis. Šiuo laikotarpiu, pagal bažnytinį kalendorių, vyksta įvairių šventųjų minėjimai. Vasarą būna daugiausia atlaidų, parapijos turi savo titulinius atlaidus arba kokias nors bažnytines šventes. Pavyzdžiui, Mergelės Marijos Škaplierinės, be to, labai populiarūs Onos ir Joakimo atlaidai“, – sakė M. Šlaustas.

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje rugpjūčio 25-ąją bus švenčiami Taikos Karalienės atlaidai. O prieš tai, rugpjūčio 15-ąją, tikintieji švęs Žolinę.

Mindaugas Šlaustas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Žolinė švenčiama visame pasaulyje kiekvienoje bažnyčioje. Tradicija liudija, kad Marija su kūnu ir siela buvo paimta į dangų, o jos kapas buvo rastas pilnas rožių. Tad yra tokia tradicija, kad per Žolinę šventinami žolynai, gėlės, vaistažolės“, – paaiškino klebonas.

Laikas – iš tiesų ramesnis.

Be to, vasarą padaugėja krikštynų ir santuokų. Daugeliui, anot M. Šlausto, vasara – puikus laikotarpis, nes patogiausia į šventes sukviesti visus giminaičius. Taip pat pastebima, kad krikštijami ne tik naujagimiai.

„Dabar toks laikas, kai bažnyčiose tikrai daugiau krikštynų, santuokų. Dėl krikštynų yra įvairiausių motyvų. Sakoma, kad vaikas paaugs ir apsispręs, bet bažnyčia ragina vaiką pakrikštyti kuo greičiau po gimimo. Kodėl? Nes šeimoje vyksta ugdymas. Pavyzdžiui, ketvirtadienį kaip tik buvo atvykusi viena šeima ir pasidalijo patyrimu – jie kas vakarą su vaikais prieš miegą sukalba „Tėve mūsų“. Jie nėra kokie nors religiniai fanatikai, tiesiog tai žmonės, kuriems svarbus ryšys, tarpusavio vienybė. Tad tai – maldos laikas, vienijantis žmones“, – pastebėjo M. Šlaustas.


Šiame straipsnyje: bažnyčiaiškilmėsšventės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių