Vėjo jėgainių parkui – žalia šviesa

  • Teksto dydis:

Aplinkosaugininkai pritarė vėjo elektrinių parko įrengimui jūroje. Aplinkos apsaugos agentūra teigiamai įvertino poveikio aplinkai vertinimo procedūras.

Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto ekspertai atliko tyrimus ir parengė Poveikio aplinkai vertinimą pirmajam šalyje planuojamam jūrinių vėjo elektrinių parkui, kuris bus Baltijos jūroje apie 30 km nuo kranto, ties Palanga.

„Poveikio aplinkai vertinimo metu buvo tiriamas planuojamo projekto galimas poveikis jūros vandeniui, aplinkos orui ir klimatui, jūros dugnui ir žemės gelmėms, povandeniniam triukšmui, kraštovaizdžiui, biologinei įvairovei, kultūros ir materialinėms vertybėms, visuomenės sveikatai. Įvertintos rizikos, atlikta alternatyvų analizė, numatytos monitoringo priemonės“, – pasakojo Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto direktorė Rosita Milerienė.

Vertinimas: tyrėjai aiškinosi, ar vėjo jėgainės nekenks alkoms – Lietuvoje gausiai žiemojančiai paukščių rūšiai. Paukštis reguliariai maitinasi 20–30 m gylyje, bet gali nardyti ir į 50–60 m gylį. Instituto nuotr.

Atlikus vertinimą, nustatytas tikėtinas poveikis dugno buveinėms su vertingomis moliuskų bendrijomis ir saugomoms paukščių rūšims.

Jūrinių vėjo elektrinių parkas bus vystomas dviejų kilometrų atstumu nuo saugomos „Natura 2000“ teritorijos ribos.

Tyrimų metu, siekiant įvertinti galimą poveikį paukščiams, buvo taikyti pažangiausi tyrimų metodai. Paukščių gausa, rūšinė sudėtis, elgsenos parametrai vertinti stebint paukščius iš plaukiančio laivo, fiksuojant paukščių migracijos skrydžius radaru.

Vertinant galimą poveikį vieną kartą per mėnesį visą paukščių žiemojimo periodą atskrisdavo lėktuvas iš Danijos ir Lietuvoje kameromis fiksuodavo paukščius žiemos mėnesiais.

Vėliau Lietuvos ir Vokietijos ekspertai išanalizavo vaizdo medžiagą, surinktą lėktuvu.

Analizei apie paukščių judėjimą buvo panaudoti net ir GPS siųstuvais žymėtų paukščių judėjimo duomenys.

Nebuvo užmiršti ir jūros žinduoliai. Specialiai jūrų kiaulėms tirti analizuojamoje akvatorijoje buvo išdėlioti mikrofonai, o ruoniai skaičiuoti ištisus metus darant apskaitas lėktuvu ir laivais.

Tyrimo metu sudaryta detali dugno morfologinė schema, nustatytos vertingos dugno paviršiaus zonos, kuriose susiformavusios saugotinos dugno buveinės, identifikuotos galimo povandeninio kultūrinio paveldo vietos.

Atlikti povandeninio triukšmo lygio matavimai iki vėjo jėgainių parko įrengimo ir statybos.

„Atliktas tyrimas buvo vertinamas visų kaimyninių Baltijos jūros valstybių, ir, atsakius į visas pastabas, džiaugiamės matydami priimtą teigiamą AAA sprendimą dėl pirmojo jūrinio vėjo elektrinių parko įgyvendinimo“, – teigė Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto direktorė R. Milerienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas kaip

Kas kaip portretas
o aš /tiesiai šviesiai/ norėčiau kad parką statytų mūsų valst. įmonė Ignitis. Nėrko atiduot svetimiems. Patys pagalvokit - Ignitis lietuviškas kapitalas.Jie turtingi /net Lotynuose terminala stato/ pinigų kap šieno tai kokio velnio įsileist pas mus usieniečius? Kam tas konkursas kur jau /sako/ eilė sustojus laukia kada bus?Mūsų šalis, mūsų jūra, mūsų saulė -darom pas save ką norim! Užteks mums tų svetimų verslininkų. Jei nežinot kokia mums buvo per 35 metus išju nauda galit ,,pagūglint,, ir pasižiūrėt..Jau girdžiu kap daug kas sako kad Ignitis su akcininkais, ir t.t. Na ir kas?Jei ateis normalesnė nedurna valdžia tai bus galima sugriežtint įmonės valdymą ir sutvarkyt gudručius. Svarbiausia kad tokį projektą, kap nuosavybę,turėtų LIETUVA. Ar sunku paskui jeigu-ką reikalingus įstatymus įvest? Sudsirnieks.:D) O usieniečiui nieko nepadarysi-išsunkęs viską po 15 metų/ar kiek/ kuomet baigiasi malūnu lopetų naudojimas jei nepatiks susirenka viską ka galima, dingsta ir pabučiuok jam siknon

Rimantas V.

Rimantas V. portretas
Ne taip seniai buvo panašus VAJUS - : buvo sukurta LEO-LEŪŪ-LEO statyti naują Atominės elektrinės reaktorių ar kelis, biesas dabar bežino, sumesta krūvos pinigų aukščiausiu valstybiniu mastu, pažadėta Latvijai ir Estijai pigios elektros, svajonė, Latvija ir Estija patikėjo, vos ne sudarė sutartis, paskui staigiai viskas iširo, pinigai išgrobstyti, apsikiaulinta prieš Latviją ir Estiją, liko tik šū.o krūvelė. Ar ne tų pačių mažaraščių politologijos propagandistų darbas ir dabar - statyti kaip galima brangiau, absurdiškai, gremžti pamatus po vandeniu, mautis kelnes per galvą, ir pan.?

Anonimas

Anonimas portretas
Lt taupumas, geriau 8km faugisu kabelio pakloti nei moketi mokesti į biudžetą. Klausimas ka pigiau del pailgesjuios trasos ir didesnuo kiekio pamato.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių