Atpildas: pykčio nevaldantiems gyvūnų kankintojams – tūkstantinės baudos

Socialiniuose tinkluose plintantys vaizdo įrašai, kuriuose kankinami augintiniai, šokiruoja daug mačiusius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojus bei policijos pareigūnus.

Pavyzdžių netrūksta

Užkirsti kelią keturkojų skausmui padeda gyvūnų mylėtojai, operatyviai reaguojantys ir pranešantys apie pastebėtą žiaurų elgesį.

Prieš kelis mėnesius internete pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame telšiškis tiesioginės transliacijos metu girdė savo šunį brendžiu, mušė, smaugė, kandžiojo jam ausis ir kitaip kankino, neliko nepastebėtas.

Už žiaurų elgesį su gyvūnu žmogus gavo 2 tūkst. eurų baudą, šuo buvo konfiskuotas.

Jeigu kankinant gyvūną jis dėl to žuvo arba buvo suluošintas, asmuo tokiu atveju baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Šis pavyzdys, pasirodo, – tik vienas iš daugelio.

Sulaukė 142 skundų

VMVT Klaipėdos departamento patarėjo Virgilijaus Valantino teigimu, 2021-aisiais VMVT sulaukė net 142 skundų, susijusių su gyvūnų gerovės ir sveikatos pažeidimais. Lyginant su 2020 ir 2019 m., skaičius yra išaugęs.

Skundų buvo įvairių. Pavyzdžiui, pernai spalį klaipėdietė nufilmavo ir internete paviešino įrašą, kaip mėtomas katinas.

"Nenustatėme, kad tai buvo kankinimas. Išsiaiškinome to žmogaus tapatybę, pakvietėme į tarnybą ir paklausėme, ką ji norėjo padaryti. Įspėjome, kad tokie vaizdo įrašai gali būti pripažinti kaip kankinimas ir gyvūnų gerovės pažeidimas. Ji paaiškino, kad tikrai nekankino ir kad augintinį prižiūri. Tačiau tas įrašas liko, ir mes vis dar gauname dėl jo pranešimų", – sakė V.Valantinas.

Virgilijus Valantinas: daroma išvada, kad šuo buvo primuštas, uždaužytas ir gyvas įmestas į tvenkinį, kuriame nuskendo.

2019 m. VMVT gavo 75 skundus, iš kurių 25 pasitvirtino. 2020 m. gavo 114 skundų, iš kurių 44 buvo pagrįsti. 2021 m. iš 142 skundų pasitvirtino 52.

Įprastai, jeigu nustatomas gyvūno kankinimo atvejis, keturkojis yra konfiskuojamas.

Gresia ir laisvės atėmimas

Baudos už žiaurų elgesį su augintiniu svyruoja nuo 150 iki 4 tūkst. eurų.

Už Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir gyvūnų ženklinimo ar registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą yra skiriama bauda nuo 150 iki 2 tūkst. eurų.

Praeitais metais turėjome tris bylas teismuose. Teismų sprendimu buvo konfiskuotas 21 šuo.

Nusižengus pakartotinai bauda kyla iki 4 tūkst. eurų.

Jeigu kankinant gyvūną jis dėl to žuvo arba buvo suluošintas, asmuo tokiu atveju baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

"Neseniai Klaipėdos rajone šuo buvo ištrauktas iš tvenkinio. Išsiuntėme gaišeną tyrimams. Anatomai nustatė, kad šuo turėjo didžiulių sumušimų, hematomų, kraujosruvų, plaučių edemą, plaučiuose buvo vandens su augalų priemaišomis. Daroma išvada, kad gyvūnas buvo primuštas, uždaužytas ir gyvas įmestas į tvenkinį, kuriame nuskendo. Prie jo buvo pririštas sunkus daiktas, kad nuskęstų. Yra nustatyti įtariamieji. Praeitais metais turėjome tris bylas teismuose. Teismų sprendimu buvo konfiskuotas 21 šuo", – pasakojo pašnekovas.

VMVT stebi socialinius tinklus ir priima žmonių skundus ne tik telefonu, bet ir elektroniniu paštu.

Siunčiant skundą galima pridėti nuotraukų arba nuorodas iš interneto.

Esant būtinybei, VMVT kreipiasi ir į policiją.

Siekiant nustatyti kuo daugiau kankintojų, bendradarbiaujama ir su viešąja įstaiga "Lietuva – gyvūnams savanoriai".



NAUJAUSI KOMENTARAI

visus

visus portretas
sunis pakarti maziau prisikta bus

JoNs

JoNs  portretas
Patvoriniai valstieciai. Ateities psichopatai. Tipinis kaimas.

šuo žmogaus draugas

 šuo žmogaus draugas portretas
Neužtenka gyvūną pamaitint, rūpintis jo sveikata, gyvūnui reikia meilės, auklėjimo, socializacijos, tada nereikės šeimininkui rėkaut, mušt, smaugt, nes gyvūnas nekels jokių problemų.Negalite to viso duot gyvūnui, reiškia gyvūnas ne jums.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių