Klaipėdoje iš septinto aukšto iškrito berniukas: vaiko būklė buvo labai sunki

Klaipėdiečių šeimoje įvyko nelaimė – iš buto balkono septintajame aukšte iškrito vaikas. Berniukas gydomas uostamiesčio Vaikų ligoninėje.

Dvi Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties mašinos antradienį vakare, 18.57 val., išskubėjo į Žardininkų gatvę, kur iš daugiaaukščio namo balkono iškrito 2017 metais gimęs vaikas.

Pirmasis medikų ekipažas įvykio vietą pasiekė po 6 minučių nuo skambučio į pagalbos centrą, antrasis – po aštuonių.

Šešiametis berniukas buvo labai sunkios būklės – be sąmonės, jo kvėpavimas buvo sutrikęs. Medikams pavyko stabilizuoti vaiko būklę. Tik tada jis buvo nugabentas į Vaikų ligoninę, kur ištirti jo patirti sužalojimai.

Policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kai buvo sutrikdyta vaiko sveikata dėl neatsargumo.

Vaikų ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus gydytojas Linas Mikelis teigė, kad vaikas atgabentas į ligoninę ištiktas komos, ši vidutinio sunkumo būklė buvo palaikoma iki ryto, kada berniukas buvo išgabentas į Kauno klinikų Vaikų intensyvios terapijos skyrių, kur bus gydomas toliau.

Iš L. Mikelio apibūdinimo galima suprasti, jog medikai tikisi išsaugoti vaiko gyvybę ir pasiekti jo pasveikimo. Tačiau tai priklausys nuo daugelio veiksnių.

Berniukas patyrė lūžių, tačiau jie nėra reikšmingi gyvybei, kur kas sunkesni mažojo ligoninės paciento viso kūno sumušimai, patirti krentant iš septintojo aukšto. Galbūt smūgis nebuvo mirtinas, todėl, kad vaikas nukrito ne ant šaligatvio plytelių, o ant minkštos žemės.

„Tai yra nelaimė, kurią lėmė vaiko nepriežiūra. Berniukas auga tvarkingoje klaipėdiečių šeimoje. Mano žiniomis, mama iškart po nelaimės buvo prie vaiko, tėvai atvyko ir į ligoninę“, – teigė gydytojas L. Mikelis.

Linas Mikelis. Vestos Jašinskaitės nuotr.

Iš aukštai kritę vaikai dažniau lieka gyvi nei suaugusieji, pirmiausiai tai lemia kur kas mažesnis vaikų svoris.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė teigė, kad tarnybai apie šį įvykį pranešė policija. Vos gavę žinią, vaiko teisių gynėjai sureagavo ir pradėjo aiškintis situaciją. Šiuo metu stengiamasi susisiekti su nukentėjusio vaiko tėvais bei aptarti skubios pagalbos šeimai poreikį ir galimybes.

Ypatingo dėmesio ir greitos reakcijos reikalauja situacijos, kai šalia yra mažametis vaikas.

Anksčiau minėtai šeimai, kurioje auga ne vienintelis vaikas, yra prireikę vaiko teisių gynėjų inicijuotos pagalbos. Reikalingas paslaugas šeimai ir iki šiol teikia socialiniai partneriai.

„Atvejai, kai vaikai iškrenta pro langus, nėra labai dažni, bet jų padaugėja šiltuoju metų laiku. Tad vaiko teisių gynėjai primena tėvams, kad siekiant pasirūpinti kasdieniu vaikų saugumu, svarbu nuolat išlikti budriems ir dėmesingiems. Ypatingo dėmesio ir greitos reakcijos reikalauja situacijos, kai šalia yra mažametis vaikas. Svarbu prisiminti, kad net ir trumpam nukreiptas dėmesys ar saugių aplinkos sąlygų vaikui trūkumas, bet kada gali virsti nelaimingu atsitikimu“, – komentavo G. Noliūtė.

Ji priminė, kad siekdami užtikrinti visapusiškai saugią aplinką vaikams, tėvai turėtų pasirūpinti, kad šalia langų ar balkone nebūtų pastatyta baldų – sofų, kėdžių, stalų – ar kitų aukštų daiktų, net ir naudojamų vaiko lavinimui, pavyzdžiui, vaikiškų stumdukų, vaikštynių, laiptelių, taip pat įvairių dėžių, gėlių vazonų ir pan., ant kurių palypėję vaikai galėtų pasiekti langą, užlipti ant palangės, persisverti. Svarbu atsiminti, kad įvairūs apsauginiai tinkleliai nuo vabzdžių nėra vaikų saugumą užtikrinanti priemonė – jie neišlaiko vaiko svorio, nėra tam pritaikyti.

Nutarus išvėdinti patalpą, geriau iš jos išeiti kartu su vaikais, nepalikti jų be priežiūros kambaryje, kuriame plačiai pravertas langas. Jei namuose yra langų užraktai – atvėrimo ribotuvai, veikiantys kaip apsaugos priemonė, kad langų neatidarytų patys vaikai – tokie įrengimai turėtų būti maksimaliai saugūs ir mažiesiems neprieinami.

Vaikų teisių saugotojai primena, jog siekiant išvengti šeimoje panašių nelaimių, apie saugumą tiek namuose, tiek viešumoje su vaikais svarbu kalbėtis nuo pat mažens. Tėvai turėtų aptarti su augančiu ir nuolat besikeičiančiu vaiku pagrindines saugumo taisykles, taip pat paaiškinti apie galimas grėsmes ir mokyti, kaip jų išvengti. Atviras bendravimas, paprasti ir suprantami pavyzdžiai bei pasikartojanti informacija kuria vaikui aiškumą ir moko jį atsakomybės, o kartu stiprina ryšį su artimiausiais žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to-Gyd. L. MIKELIS

to-Gyd. L. MIKELIS portretas
TURI, nes pas atsakingus tėvus tokių nelaimių NEBŪNA!!!!

to-geroves

to-geroves portretas
fašistine, nacistine vata, NESIKANKINK Lietuvoje, VARYK į savo ,,великая держава'' pas banditą, šiziką, fiurerį putiną. Ten TIKRAI ,,gerovės'' valstybė . Putinas LABAI laukia tokių debilių , ypač- patrankų mėsai. Вперед, Иванушка!!! Родина-мать в черный мешок зовет!!!

Labai teisus gydytojas

Labai teisus gydytojas  portretas
Siaubas koks liko tėvu abejingumas.Palieka mažamečius vaikus vienus ,vat ir turim pasekmes ,tai iš 4 aukšto iškrito ,tai iš pirmo išmetė ,tai iš 7 aukšto ir tt .Juk sedet internete įdomiau ir pletkais su padruškem užsiimineti ,o ne vaikus ugdyti
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių