Butvagiai vėl braunasi pro pirmo aukšto langus

Į Klaipėdą grįžo mada pirmų daugiabučių aukštų gyventojams atsitverti grotomis. Butvagiai grįžo ir, kaip prieš kelerius metus, laužiasi į žmonių namus pro langus bei plastikines balkonų duris. Ketvirtadienį policininkai paskelbė sulaikę du įtariamus vagystėmis iš butų vyrus. Daug kartų už panašius nusikaltimus teisti vyrai dalies grobio dar nebuvo spėję realizuoti.

Veikia pietinėje pusėje

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius įspėjo – į miestą grįžo butvagiai, besispecializuojantys patekti į būstus pro pirmo aukšto langus.

Dabar kiekvienas turi telefoną, kuriuo gali fotografuoti ir filmuoti.

Kol kas jų veiklos zoną galima nesunkiai apibrėžti – tai pietinė miesto pusė, kur daugiausia daugiabučių.

Ypač daug butų, atstumdami plastikinius langus, Klaipėdoje vagys nusiaubė prieš penkerius metus.

Tada policininkai tikino, kad vagys veikia po kelis. Kol vienas lipa pro langą, bendrininkas stebi aplinką ir užtikrina saugumą.

Raimondas Vaitkevičius / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Griebia, kas vertinga

Pirmadienį Laukininkų gatvėje gyvenantis žmogus rado išdaužtas balkono duris. Vagys paėmė juvelyrinius dirbinius ir pinigus. Nukentėjusysis pranešė, kad jam padaryta žala siekia 8 050 eurų.

Kovo 13-osios vakare policijai pranešta apie vagystę iš kito Laukininkų gatvės buto. Pavogti du laikrodžiai, nešiojamasis kompiuteris, banko ir asmens tapatybės kortelės. Apie vagystę informavęs žmogus nurodė patyręs 1 155 eurų žalą.

Kovo 10-ąją Naujakiemio gatvėje kažkas išdaužė durų stiklą ir pagrobė stacionarų kompiuterį, monitorių, garso kolonėlę, šie daiktai buvo verti 500 eurų.

Kovo 7-osios vakare į namus Taikos prospekte grįžęs žmogus rado išstumtą plastikinį langą ir apšvarintą butą. Kokie daiktai pavogti, policijos atstovai nepranešė. Pranešime teigiama, kad dingę daiktai verti per 8 tūkst. eurų.

Kovo 6 d. apvogtas dar vienas pirmame aukšte esantis Debreceno gatvės daugiabučio namo butas. Čia vagių dėmesį patraukė nešiojamasis ir planšetinis kompiuteriai, žaidimų įrenginys bei diskai. Šiuos daiktus praradęs pareiškėjas nurodė, kad jam padaryta žala siekia 1 040 eurų.

Negailėjo patarimų

Pasak R.Vaitkevičiaus, kriminalinės policijos analitikai aiškinasi, ar visi šie nusikaltimai gali būti tų pačių ar net vieno nusikaltėlio darbas.

Analizuojamas nusikaltimų braižas, tikrinama, ar prieš kelerius metus panašūs nusikaltimai gali būti įvykdyti tų pačių asmenų.

Kol pareigūnai ieško nusikaltėlių, pirmuose aukštuose gyvenantiems klaipėdiečiams policininkai pataria pasirūpinti papildoma savo būstų apsauga.

Viena jų – specialūs užraktai plastikiniams langams ir durims.

Kitas būdas apsisaugoti – įsirengti signalizaciją. Policininkai teigia, kad vos kelių eurų mokestis per mėnesį leidžia gyventi nesibaiminant dėl buto saugumo.

„Labai veiksminga priemonė yra saugios kaimynystės grupės, vagys vengia tokių būstų, nes pareigūnai juose gyvenančius žmones konsultuoja ne tik kaip apsaugoti savo, bet ir kaimynų namus. Žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kai pamato įtartinai besielgiančius, anksčiau nematytus asmenis. Dabar kiekvienas turi telefoną, kuriuo gali fotografuoti ir filmuoti. Patarčiau tai ir daryti. Verta savo įtarimais pasidalyti ir su pareigūnais“, – patarimų negailėjo R.Vaitkevičius.

Policininkai pagavo butvagius

Ketvirtadienį pareigūnai pranešė, kad antradienį sulaikė vieną, o netrukus ir antrą, jau pasirengusį sprukti įtariamąjį šiomis vagystėmis. Apie tai, kad pareigūnai nesuklydo sulaikę būtent šiuos 31-erių ir 32 metų vyrus, bylojo įkalčiai.

Kadangi nukentėjusieji labai detaliai nurodė, kokius daiktus prarado, nesunku buvo nustatyti, kad tai – vagių grobis. Dalį šių daiktų įtariamieji turėjo su savimi, dalį pareigūnai rado ten, kur jie buvo apsistoję, o dalį papuošalų – lombarduose, kurie nuo seno garsėja kaip vogtų daiktų supirktuvės.

Vienas įtariamųjų bene prieš porą metų buvo įtartas tokio paties braižo nusikaltimais. Nors šie vyrai buvo deklaravę gyvenamąją vietą, ten negyveno.

Neoficialiais duomenimis, juos galima būtų labiau vadinti benamiais, įtariama, kad jie gali būti priklausomi nuo kvaišalų.

Sekdami nusikaltėlių pėdsakais, pareigūnai analizavo vagysčių braižą, lygino su tokiais pat anksčiau įvykdytais nusikaltimais, aiškinosi, kurie vagys jau atliko bausmę ir gali būti grįžę į Klaipėdą.

Aiškindamiesi šių dviejų įtariamųjų nusikaltimus policininkai atkreipė dėmesį ir į kito pobūdžio nusikaltimą. Šeštadienį Naujakiemio g. daugiabučio namo laiptinėje buvo apiplėšta 38 metų moteris. Nukentėjusioji tada neteko 80 eurų. Pernelyg daug sutapimų ir kitų aplinkybių verčia šiuo nusikaltimu įtarti būtent sulaikytus asmenis.

Artimiausiu metu pareigūnai ketina kreiptis į teismą, prašydami juos suimti ilgesniam laikui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebetojas

Stebetojas portretas
Tuos pyderus, kurie vagia is paprastu zmoniu, karma susodins i invalidu vezimelius siukslyne.

Blinda

Blinda portretas
Policija keliuose "pazeidejus" gaudo, reikia patiems nuo iskrypeliu ginkluotis ir dauzyti belipancius.

Pil

Pil portretas
Priemonių apsaugai yra,nera problemų, tik apsileidimas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių