Orderis neapsaugojo nuo grėsmingo vizito

Liepą pradėjusi galioti prevencinė priemonė, apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis, ne visais atvejais yra veiksminga priemonė. Įpareigojimą laikinai išsikelti iš namų gavusi moteris sugrįžo naktį namo ir smogė širdies draugui.

Išprašo 15-ai parų

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisų kūrėjai akcentavo, kad apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis yra labiau skirtas neproporcingai dažnai šeimoje nukenčiančių moterų apsaugai.

Tačiau praktika byloja, kad policijos pareigūnai nustato, jog smurto artimoje aplinkoje pavojų patiria ne tik moterys, bet ir vyrai.

Nuo liepos 1-osios, jei pareigūnai įtaria, kad šeimos nariui gali grėsti smurtas artimoje aplinkoje, sutuoktiniui ar sugyventiniui gali būti taikomas įpareigojimas išsikelti iš namų penkiolikai parų.

Po tokio įpareigojimo net draudžiama lankytis namuose, iš kurių asmuo buvo išprašytas, nurodoma nebendrauti, neieškoti ryšių su šeimos nariais, kuriems galėjo grėsti pavojus.

Parėjo ir smogė

Šį kartą Kretingos policijos komisariatui teks pradėti ikiteisminį tyrimą, kai orderio įpareigojimų nesilaikiusi moteris sugrįžo į namus ir vėl pakėlė ranką prieš vyrą.

Policijos ekipažui į Salantuose esančius namus teko važiuoti viduryje nakties.

Paaiškėjo, kad antrą valandą 1959 m. gimusi moteriškė grįžo į namus ir trenkė 1955 m. gimusiam vyrui.

Priemonė pasitvirtino

Moteris buvo sulaikyta policijos. Pradėtas tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Arūnas Pužauskas. Daivos Janauskaitės nuotr.

„Ir nutiko gyvenimas“, – situaciją apibūdino Kretingos policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas.

Jis įsitikinęs, kad apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis yra veiksminga priemonė.

„Jos mums reikėjo. Reikia pripažinti, kad orderių išduodama nemažai. Jis išduodamas tada, kai pareigūnams kyla įtarimų, kad šeimos nariui gali grėsti smurtas artimoje aplinkoje, nors paties smurto faktas nefiksuotas. Jei buvo smurtas – viskas aišku, pradėdamas ikiteisminis tyrimas. Jei yra namuose kažkoks konfliktas, atsiranda nurodymas išsikelti“, – paaiškino A. Pužauskas.

Kartais pareigūnams sudėtinga vienareikšmiškai įvertinti situaciją, tačiau orderis vis tiek yra pozityvus sprendimas.

„Tokia priemonė yra gera. Kai nėra jokių priemonių, tada viskas arba juoda, arba balta. Problema gali net pagilėti. Gal ateityje atsiras ir veiksmingesnių priemonių“, – patikino A. Pužauskas.

Pareigūnai penkiolika dienų tikrina, ar fiziniu, psichologiniu smurtu įtariamas, bet tuo dar nekaltinamas asmuo nesilanko namuose.

Žmogus gali atvykti pasiimti savo daiktų, bet tik kartu su pareigūnais.

„Bet būna, kad kitas šeimos narys apskundžia orderio taikymą. Tokius skundus nagrinėjame ne tik mes patys, bet ir teismas. Kartais prireikia specializuotos įstaigos vertinimo, pasisako ekspertai. Ir teismas vertina, ar palikti orderį galioti, ar ne. Mano manymu, priemonė tikrai yra veiksminga“, – kalbėjo A. Pužauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių