Už bandymą padegti „Klaipėdos naftą“ – į teismą: bylos tyrime – netikėti sprendimai

Apie sulaikytus į įmonę „Klaipėdos nafta“ padegamąjį užtaisą įmetusius jaunuolius skelbę policininkai baigė tyrimą ir perdavė bylą teismui. Per aštuonis mėnesius, kol ji buvo tiriama, būta netikėtų sprendimų. Užtaisą per tvorą metęs vaikinas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, užtat jo draugo laukia griežta bausmė.

Prisižiūrėjo televizoriaus?

Panašu, kad, prisižiūrėję reportažų apie JAV tuo metu kilusį destrukcinį judėjimą, jaunuoliai norėjo sukelti riaušes primenantį incidentą ir Klaipėdoje.

Praėjusių metų pavasarį „Klaipėdos naftos“ teritoriją saugoję apsaugininkai, tikrindami tvora aptvertą teritoriją, rado butelį su degiu skysčiu ir apdegusią servetėlę. Radiniai priminė Molotovo kokteilį.

Buvo akivaizdu, kad norėta sukelti gaisrą, bet bandymas nepavyko.

Apsaugos darbuotojai iškvietė policininkus.

Pirmiausiai darbo ėmėsi miesto policijos komisariato pareigūnai, netrukus prie jų prisijungė kolegos iš Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos.

Atidžiai apžiūrėję mišką už tvoros, aptiko neseniai numestą tuščią degaus skysčio butelį.

Tik atsitiktinumas lėmė, kad gaisras neišplito.

Jau pačioje tyrimo pradžioje spėta, kad nežinomi asmenys gaisrą bandė sukelti tamsiu paros metu. Tačiau kadangi servetėlė labai greitai užgeso nė neuždegusi skysčio, apsaugos darbuotojai mėginimo padegti nepastebėjo.

Kriminalinės policijos pareigūnai panaudojo savo neskelbiamus būdus išsiaiškinti įtariamuosius ir galiausiai juos nustatė.

Nusikaltimas – sunkus

Šių metų pradžioje jie pranešė sulaikę 20 ir 21 metų vaikinus, kurių veiksmus susiejo su minėtais įvykiais.

Paaiškėjo, kad jaunesnysis nupirko butelį degaus skysčio ir servetėlę, kurią tikėtasi padegti ir taip sukelti gaistą. Vyresnysis pagamino Molotovo kokteilį ir metė per tvorą.

Tik atsitiktinumas lėmė, kad ugnis neišplito.

Oficialiame policijos pranešime šis veiksmas įvardijamas kaip pasikėsinimas visuotinai pavojingu būdu sugadinti (sunaikinti) strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčio juridinio asmens infrastruktūrą sudarantį turtą.

Tokia veika yra priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai.

Tyrimą kuravusi ir koordinavusi prokurorė Irina Valadkienė vadino šį vaikinų veiksmą chuliganišku.

Istorija prasidėjo pirmojo karantino metu, balandį. Tuo metu už Atlanto vyko didžiuliai neramumai, įgavę pavadinimą „Black Lives Matter“.

Metų pradžioje policininkai kalbėjo ir apie merginą, kuri buvusi su jaunuoliais įvykio metu ir pareigūnų vadinta specialiąja liudytoja.

Byloje – pokyčiai

Šią savaitę paskelbta, kad baigę tirti bylą pareigūnai atskleidė kitokius faktus. Vaikinas, metęs padegamąjį užtaisą į naftos įmonės teritoriją, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Pasak prokurorės I.Valadkienės, taip pasielgti leido įstatymo numatyti faktai – vaikinas visiškai pripažino kaltę ir labai gailėjosi savo poelgio,  be to, jis anksčiau nebuvo teistas.

Byloje minėta mergina, kaip paaiškėjo apklausus daugiau liudininkų, nebuvo su bičiuliais, kai jie kėsinosi sukelti įmonės teritorijoje gaisrą.

Skaudžiausiai šis įvykis atsilieps dabar jau 21 metų vaikino biografijoje. Mat jo namuose policininkai rado kelių rūšių narkotikų, o atidžiau pasidomėję nustatė, kad jis ne tik laikė amfetamino, LSD, MDMA, bet juos ir platino.

Pareigūnai sulaikė ir kvaišalus tiekusį 25-erių vaikiną.

Todėl į teisiamųjų suolą sės du asmenys, jie kaltinami skirtingais nusikaltimais: vienas vaikinas – bandymu sukelti gaisrą ir du – narkotinių medžiagų platinimu. Vienas jų dalyvavo abiejuose nusikaltimuose.

Jeigu vaikinas nebūtų susitepęs istorija su narkotikais, galbūt ir jis būtų atleistas nuo atsakomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Putinščina

Putinščina portretas
Šlykštūs provokatoriai

Romas

Romas portretas
Tie asilai net nežinojo, kad Molotovo kokteilis daromas ne iš degaus skysčio, o iš benzino, kurio užsidegimo laipsnis žemesnis nei degaus skysčio iš maksimos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių