Apie istorines svastikas aiškino teismui

Vasario 16-osios eisenoje norėję dalyvauti jauni klaipėdiečiai, nešini išdidintomis nuotraukomis su archeologiniais radiniais, vaizduojančiais svastikas, į administracinės bylos nagrinėjimą neatvyko.

Vasario 16-ąją keturi vaikinai ir mergina prie Marijos Taikos karalienės bažnyčios ketino įsilieti į kariškių ir miestiečių šventinę eiseną. Jauni žmonės turėjo plakatus, kuriuose buvo nuotraukos su Kernavės archeologinių kasinėjimų metu rastais daiktais su svastikomis, Rokiškyje stovintis nepriklausomybės dešimtmečiui pastatytas paminklas bei kanklės su išdrožtomis svastikomis.

Kažkurio klaipėdiečio skambutis į policiją paskatino pareigūnus išsiaiškinti, ar jauni klaipėdiečiai nepažeidžia įstatymo dėl nacistinės ir tarybinės simbolikos.

Mergina į policijos patrulių autobusėlį nebuvo pakviesta, tad Administracinių teisės pažeidimų protokolai surašyti tik vaikinams. Vienas jų - nepilnametis.

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas turėjo nagrinėti šias administracines bylas. Traukiami administracinėn atsakomybėn vaikinai į teismą neatėjo. Jie parašė bendrą atsiliepimą, kuriame paaiškino savo veiksmus, išdėstė argumentus, kodėl mano nenusižengę įstatymui ir paprašė nutraukti bylą.

Į teismą atėjo keli šių jaunuolių draugai bei liudyti pasiprašęs vilnietis Milvydas Juškauskas. Vyras tikino nepriklausantis jokiai partijai ar organizacija, bet aktyviai besidomintis Lietuvos praeitimi. Su byla jis susijęs todėl, kad klaipėdiečiai pasididino jo muziejų archyvuose darytas nuotraukas ir ketino su jomis žygiuoti šventinėje eisenoje.

„Prieš pusantrų metų kelių muziejų archyvuose radau daugybę daiktų su svastikų ženklais. Pasidariau jų nuotraukas, skelbiau jas ne viename interneto tinklapyje, - teismui aiškino M.Juškauskas. - Žinojau, kad klaipėdiečiai ketina šventėje rodyti mano nuotraukas, todėl prieš tris dienas iki Vasario 16-osios bendravau su Policijos generalinio komisaro sekretore ir personalo skyriaus vadovu, Kultūros ministerijos informacinio skyriaus darbuotojais, Valstybės saugumo departamento viešųjų ryšių skyriaus viršininku. Pasitariau dėl tokio ketinimo ir sulaukiau pagyrimo dėl tokių ketinimų.“

Nė vieno pareigūno ar aukštas pareigas užimančio valdininko pavardės M.Juškauskas nei teisme, nei vėliau sukviestoje spaudos konferencijoje neatskleidė.

Ketvirtadienį administracinė byla nebuvo išnagrinėta. Kitas posėdis įvyks gegužės pradžioje.

„Bausmė mūsų nedomina, nes mes nenusižengėme. Mūsų siekis buvo tik parodyti, kokie tikrieji mūsų tautos ženklai ir sukelti žmonių susidomėjimą“, - teigė klaipėdietis Linas Zaniauskas. 

Popiet pakvietę žurnalistus į spaudos konferenciją M.Juškauskas, administracinėn atsakomybėn traukiami klaipėdiečiai bei Žemaičių sąjungos pirmininkas Romualdas Miceika kalbėjo ne tik apie svastikų reikšmę.


Šiame straipsnyje: svastikos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių