Lietuviai – skendimo čempionai: pataria, kaip kritinėje situacijoje nepanikuoti

  • Teksto dydis:

Ežerais, upėmis ir jūros pakrante turtinga Lietuva. Deja, Lietuva patenka į liūdną skęstančiųjų statistiką. Pagal ją esame vieni pirmųjų visoje Europoje. Laukiant Pasaulinės skendimo prevencijos dienos, vilniečių dėmesį atkreipia apie saugumą vandenyje primenančios švieslentės, kuriose galima matyti, kiek Lietuvoje šiais metais nuskendo žmonių. Dar viena iškalbinga detalė – juose pavaizduoti skaičiai jau nebetikslūs, nes statistika keičiasi kone kas valandą, praneša LNK.

Reportaže plačiau pasidalinti sutiko iniciatyvos „Plaukti neskęsti“ autorės Žana Skridlienė ir Simona Sigariova.

Kaip gimė ši iniciatyva?

„Kadangi liepos 25 d. yra stiprinti visuomenės sąmoningumą, tai ir mes norėtume pastiprinti visuomenės sąmoningumą socialinės akcijos dėka. Mes ją sugalvojome kartu su Vilniaus miesto savivaldybe. Tai yra tarsi rezultatų suvestinė, kova tarp žmogaus ir vandens, tarp sąmoningumo ir nerūpestingumo“, – kalbėjo akcijos bendraautorė Ž. Skridlienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Situacija vandenyje gali pasikeisti per akimirką. Akimirkos dažnai sugeba pražudyti tuos, kurie neatsakingai elgiasi vandenyje. Šių metų suvestinė rodo, kad buvo išgelbėti 28, o nuskendo 52 žmonės. Iniciatyvos autorių nuomone, lietuviai yra skendimo čempionai.

„Mes neturime saugios kultūros prie vandens. Turime mažai baseinų. Nesuprantame, kad plaukimas yra gyvybiškai svarbus įgūdis ir jo mokintis turėtume nuo ankstyvos vaikystės“, – teigė S. Sigariova.

Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės prie vandens?

„Jie neapskaičiuoja rizikos. Mes kiekvienas galime prisidėti prie šios akcijos. Galime sužinoti taisykles, pavojus, savipagalbos būdus. Galime išmokti sulaikyti kvėpavimą, išmokti panerti, plūduriuoti, gaivinti, gelbėti. Svarbu savo žiniomis pasidalinti su kitais, nes ta informacija gali išgelbėti gyvybes“, – pasakojo Ž. Skridlienė.

Sulaikyti kvėpavimą galima treniruotis ir savo vonioje, tam net nereikia baseino.

„Taip, tikrai galima padaryti“, – sakė S. Sigariova.

Kokio amžiaus vaikai turėtų mokėti plaukti?

„Galbūt amžiaus cenzo nėra, bet kažkur 5-6 metų vaikai“, – teigė S. Sigariova.

Jei tu namų darbų būsi nepasiruošęs, greičiausiai be tos panikos nieko nepavyks.

Dažnai susiduriame, kad ir suaugę nemoka plaukti. Kiek turi būti geras plaukikas, kad ištikus stresinei situacijai sugebėtum išsigelbėti?

„Yra keli lygiai draugystės su vandeniu. Jeigu aš nemoku plaukti, tai aš esu visiškai neapsaugotas. Jei aš išmokau pats ar mane išmokino draugai, giminės, tai yra gerai, bet be abejonės geriausia yra išmokti plaukti baseine kartu su specialistu. Mes su Simona dirbame sostinės vaikų ir jaunimo centre ir ten ne tik ugdome, ne tik mokome, bet ir daug dėmesio skiriame saugumui vandenyje. Mūsų vaikai jau paruošti“, – teigė Ž. Skridlienė.

Dažnai specialistai sako, kad jeigu skęstate – nepanikuokite. Atrodo, lengva patarti. Kaip nepanikuoti, jei matai, kad situacijos nebevaldai?

„Jei tu namų darbų būsi nepasiruošęs, greičiausiai be tos panikos nieko nepavyks. Atsitikus kažkokiam netikėtumo momentui, pirmiausiai mes privalome apsiversti ant nugaros, pagalvoti, ką mums daryti ir kaip mums sugrįžti į krantą“, – sakė S. Sigariova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdzia

Valdzia portretas
turetu priversti visus deveti kamstines liemenes! Kuo besimaudantieji skiriasi nuo pesciuju kelyje,dviratininku? Liemene,skia! Kamstine,ats pindi nancia sviesa ir - chrien tu paskesi!

ar

ar portretas
Laikraštis tik lnt matytus reportažus perspusdina???

skiep

skiep portretas
nuskendo keli ukrainieciai ir belarusai,nuo kada jie lietuviai? Tas girtas uzvakar nuskendes ukrainietis irgi priskaiciuotas prie lietuviu,anie zurnaliste? Svarbu apdergt lietuvius,neisigilinus i esme.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių