Tragiška metų pradžia: kuo daugiau aiškina, tuo labiau elgiasi neatsargiai

  • Teksto dydis:

Ugniagesiai gelbėtojai jau skaičiuoja liūdną statistiką. Šiais metais neįprastai daug sprogimų sukeltų gaisrų, nemaža dalis jų – dėl neatsakingo pačių gyventojų elgesio. Apie šių metų gaisrų statistiką pasakojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas.

– Kokia šių metų statistika? Ar ji yra kuo išsiskiria?

– Gaisrų skaičius šiais metais, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, yra išaugęs apie 20 procentų. Žuvusiųjų, deja, šiemet gaisruose turime gerokai daugiau negu praėjusiais metais. Per šį trumpą laikotarpį jau žuvo septyniolika šalies gyventojų.

Daugiabučiuose šiemet šiek tiek padidėjęs gaisrų skaičius, juose jau žuvo keturi asmenys.

Paskutiniai įvykiai, kurie garsiai nuskambėjo, sprogimai, susiję su dujų nuotėkiais, kai dužo pastatų langai, virto sienos. Neįprasta, kad per tokį trumpą laikotarpį tokių įvykių pagausėjo. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokios galėtų būti to priežastys?

– Priežastys, kalbant apie dujų nuotėkį, dujų sprogimus, gali būti įvairios. Kalbant apie pastaruosius atvejus, vyksta tyrimas ir negalima konkrečiai atsakyti, kas nulėmė. Bet, pavyzdžiui, paskutinis atvejis Kupiškyje, spėjama, kad ten buvo komunalinio dujotiekio tinklo gedimas.

Neįprasta, kad per tokį trumpą laikotarpį tokių įvykių pagausėjo.

– Žmonės yra šviečiami atsargiai elgtis, prižiūrėti savo krosnis, kaminus, populiarinami smalkių davikliai, dūmų davikliai. Kodėl gaisrų daugėja?

– Sudėtinga atsakyti. Mums irgi atrodo keista, kad kuo daugiau darai prevencijos, kuo daugiau aiškinti gyventojams, kaip saugiai elgtis, ir vykdome plačiai prevencines akcijas, tačiau pastebime, kad ypač pernai padaugėjo gyventojų neatsargaus elgesio buityje. Pavyzdžiui, užmaršumas paliekant besigaminant maistą, naudojant žvakes, įvairūs namų buities prietaisai paliekami be priežiūros namų.

– Orai po truputėlį šyla, ar galima daryti prielaidą, kad skaudžių nelaimių bus mažiau?

– Šylantis oras paprastai sumažina dėl šildymo kilusių gaisrų skaičių. Šiltuoju metų laiku dėl krosnių, dūmtraukių gaisrų kyla gerokai mažiau. Tikimės, kad šylantis oras po truputį mažins gaisrų skaičių ir tragiškųjų žūčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vejas

vejas portretas
Manau, kad balionams pabrangus visi pradėjo piltis nelegaliai iš dujų kolonelių. tada pripila per daug ir nuvežtas į šilumą balionas neatlaiko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių