Dar vienas STT fiasko: advokatas G. Danėlius – visiškai išteisintas

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino advokatą Giedrių Danėlių, du kitus advokatus ir verslininką byloje dėl neteisėto poveikio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) buvusiam direktoriui ir tyrėjai.

Kaip BNS nurodė Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė, G. Danėlius su advokatais Dainiumi Baronu, Valdu Rakausku ir verslininku Antanu Petrošiumi išteisinti visiškai.

Remiantis teismo nuosprendžiu, minėti asmenys išteisinti dėl visų jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų, taip pat panaikinti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Išteisinamąjį nuosprendį priėmusi teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė keturių nukentėjusiaisiais byloje įvardytų asmenų civilinius ieškinius dėl neturtinės žalos priteisimo paliko nenagrinėtus.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Rimas Juodis BNS nurodė, kad galimybė skųsti nuosprendį bus vertinama su juo susipažinus.

„Kai susipažinsime su sprendimu, jo motyvais, tada ir įvertinsime, kokius sprendimus priimti. (...) Įstatymas numato 20 dienų terminą“, – kalbėjo prokuroras.

Išteisintas G. Danėlius BNS sakė tikėjęsis tokio nuosprendžio, faktinių aplinkybių šioje byloje jautęsis ramus – advokatui jos „neatrodė nė kiek inkriminuojančios“.

„Visą laiką, kai susiduri su STT, viskas, ko tikiesi – ne kažkokių faktinių aplinkybių, o vaikščiojimo pro šonines duris. Mano tyrimas yra apie tai, kad STT pareigūnai, kaip ten bebūtų, vaikšto pro šonines duris ir kai apie tai pasakai garsiai, pasirenka geriausią gynybą – dar didesnį puolimą, kuris nustelbia tą žinią. Jiems tiesiog nepavyko“, – teigė G. Danėlius.

Paprašytas patikslinti, ką vadinantis vaikščiojimu prie šonines duris, jis tvirtino žinąs, kad vienas STT pareigūnų buvo užėjęs pas teisėją, sprendusį G. Danėliaus kliento kardomosios priemonės klausimą.

„Tokie STT vaikščiojimai, mano galva, yra neteisėti, skandalingi. Šitą mano suteiktą informaciją, žinią STT bandė nustelbti inicijuodami ikiteisminį tyrimą man pačiam. (...) Manau, kad savo turima galia tikrai naudosis ir išnaudos visas galimybes toliau pulti“, – kalbėjo G. Danėlius.

Tokie STT vaikščiojimai, mano galva, yra neteisėti, skandalingi. Šitą mano suteiktą informaciją, žinią STT bandė nustelbti inicijuodami ikiteisminį tyrimą man pačiam.

Tuo metu BNS perduotame advokatų kontoros „Noor“ vadovaujančiojo partnerio Giedriaus Murausko komentare kontora teigė „neabejojusi savo kolega“.

„Šiandien Vilniaus apygardos teismas priėmė išteisinamąjį nuosprendį mūsų kolegai, advokatui ir partneriui Giedriui Danėliui. Niekada neabejojome savo kolega ir visą laiką jį palaikėme. Giedrius yra labai vertinamas dėl savo nepriekaištingos teisininko reputacijos“, – sakė G. Murauskas.

Garsių bylų advokatą G. Danėlių prokuratūra siekė patraukti atsakomybėn dėl galimo neteisėto poveikio buvusiam Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei.

Generalinė prokuratūra prašė pripažinti G. Danėlių kaltu pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už neteisėtą informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimą ar panaudojimą, piktnaudžiavimą, grasinimą valstybės tarnautojui ir trukdymą pareigūno veiklai.

Prokuratūra taip pat siekė, kad teisininkui būtų skirta 75 tūkst. eurų bauda, teisės verstis advokato praktika atėmimas penkeriems metams.

V. Rakauską prokuroras prašė pripažinti kaltu dėl neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ar panaudojimo, grasinimo valstybės tarnautojui ir piktnaudžiavimo. Teisininkui siūlyta skirti 50 tūkst. eurų baudą ir ketveriems metams atimti teisę verstis advokato praktika.

Advokatą D. Baroną kaltintojas prašė pripažinti kaltu pagal tokius pat Baudžiamojo kodekso straipsnius, kaip ir V. Rakauską, ir skirti jam 25 tūkst. eurų baudą su draudimu trejus metus verstis advokato praktika.

Bylos duomenimis, 2020 metų pradžioje, siekiant, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl Nacionalinio kraujo centro, kaltinamieji esą bandė paveikti STT pareigūnus, informuodami tarnybą apie perimtus konfidencialius tarnybinio pobūdžio duomenis, privačią informaciją apie vieno iš pareigūnų asmeninį gyvenimą.

Kaltinamieji savo kaltę ir per tyrimą, ir teisme neigė.

G. Danėlius gynė Apeliacinio teismo politinės korupcijos byloje kalėti šešerius metus nuteistą buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, taip pat Aukščiausiojo Teismo dėl prekybos poveikiu išteisintą Anykščių merą Kęstutį Tubį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TEMIDE

TEMIDE portretas
NUPIRKTAS TEISMAS,TOKIE ZULIKAI TA LAISVAI DARO,O APELIACINI IRGI NUPIRKS,NES TEN PIRMINKAS KORUPCINIS

praktiškai

praktiškai portretas
STT politinė organizacija-kaip ten su 1600 k.pinigėlių už alekytrą??????????????

varnas

varnas portretas
varnui akies nekerta.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių