Ant senos sukčių schemos žmonės vis dar pasimauna: paskambinti policijai – jokių šansų

  • Teksto dydis:

Sukčiai nesnaudžia. Kiekvieną savaitgalį, ypač senjorai, nukenčia nuo įvairių sukčiavimo schemų.

Ką pavyko išsiaiškinti Šiaulių policijos pareigūnams, papasakojo Šiaulių policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė LNK reportaže.

– Kokią schemą pavyko išnarplioti ir kaip buvo išvilioti pinigai iš šiauliečių?

– Schema – labai sena ir ne kartą buvo šnekėta apie ją, ir mes galvojame, kaip sukčiams vis dar pavyksta ją įgyvendinti, bet, matyt, dėl to, kad jie nusitaiko į labai garbaus amžiaus žmones, net ir šį savaitgalį buvo atvejis, kad šimtametis nukentėjo. Dažniausia yra telefoninis skambutis senjorui, pranešama, kad pas jį gali būti netikrų pinigų, nes, ko gero, paštininkas, atnešdamas pensiją, jam įteikė netikrus pinigus. Tada pasako, kad greitu laiku ateis policijos pareigūnas, kuris paims tuos pinigus, patikrins, ar jie tikri, ar netikri. Iš karto už durų pasigirsta skambutis, ateina apsimetėlis, paima tuos pinigėlius, kartais net pagrobia, jei žmogus nelabai nori tuos pinigus paleisti iš rankų. Būna atveju, kad paprašo vandens ir kai senjoras išeina iš kambario, pačiumpa pinigus ir pabėga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Policijos pareigūnams pavyko išsiaiškinti, kad pagrindiniai skambintojai vis dėlto yra įkalinimo įstaigose.

– Taip, pareigūnų patirtis rodo, kad žmonės kurie jau kali už nusikaltimus, turi patirtį negerų darbų ir norėdami prasimanyti pinigų, įgyvendina tokias sukčiavimo schemas. Dabar neseniai pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą ir buvo nustatyta, kad pernai rugpjūtį nuo jų nukentėjo per vieną dieną du šiauliečiai, kurie prarado apie 8 tūkstančius eurų.

– Jie veikia komandomis. Taigi ir šiuo atveju du vyrai įkalinimo įstaigoje skambina, užsiima tuo pagrindiniu viliojimo būdu, o yra ir tos vadinamos „kojos“, kurios ateina, fiziškai paima pinigus.

– Taip, vienas skambina, pasakoja nebūtas istorijas, o kitas tuo metu palaiko ryšį su laisvėje esančiu žmogumi ir vienu metu duoda komandas, kai sužinomas senjoro adresas, iš karto duodama komanda važiuoti pas jį ir pasibelsti į butą, o tas pirmasis pašnekovas nenutraukia pokalbio ir stengiasi senjorą išlaikyti prie telefono, kad šis neturėtų galimybės paskambinti policijai, vaikams, galbūt nueiti pas kaimyną papasakoti, kas vyksta, jam neleidžia atsipeikėti.

– Turbūt nepraeina nė vieno savaitgalio be naujų sukčiavimo schemų. Kiek išviliota šį savaitgalį šiauliečiui ir kiek tokių atvejų pasitaikė?

– Buvo šventinis savaitgalis, bet ne visiems senjorams jis buvo šventinis, buvo užfiksuoti trys sukčiavimo atvejai, trys senjorai prarado 12 tūkstančių eurų. Istorija ta pati – paskambina, praneša, kad pas juos netikri pinigai, kuriuos būtina patikrinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ha

Ha portretas
Kada kubilas grazins nukarpitas pencijas?

VAIDA

VAIDA portretas
Kad tiuremščikai kameroj turi telefonus, tai kalti įkalinimo įstaigų darbuotojai. Jie už kyšius praleidžia, toleruoja ir "nemato" O sutvarkyti, kad telefonai nepapultų į kaleijmus, labai paprasta ir nebrangu, tik nėra noro.

Rokas

Rokas portretas
Įdomi info, kad kalinys kalėjime gali sėdėti "ant telefono" gana ilgai ir kalbinti senjorą kol kažkas ateis ir paims jo pinigus. Atrodo taip, lyg tas kalinys viešbutyje sėdėtų su savo legaliu telefonu. Antra- įdomu ir tai, kad kalinys žino kuris senjoras gauna pensiją į namus, žino jo telefoną. žino, kad gyvena vienas, žino, kad šiuo metu turi namuose kažkiek pinigų... Taigi yra ne tik "kojos", kurios nueina paimti, o ir "liežuvis", kuris informuoja nusikaltėlius. Ir tas liežuvis gali būti ir soc.tarnybos, ir paštininkai, ir kaimynai ir narkomanai anūkai...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių