Atskleistas galimai didžiausias ES „karuselinis“ sukčiavimas, kratos atliktos ir Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Europos prokuratūra atskleidė galimai didžiausią Europos Sąjungoje (ES) „karuselinio“ sukčiavimo atvejį, kratos antradienį atliktos ir Lietuvoje.

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra (GP), Europos prokurorai su keturiolika ES valstybių narių teisėsaugos institucijomis vienu metu atliko koordinuotus proceso veiksmus, įskaitant daugiau nei 200 kratų, susijusiame su sudėtinga pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo schema parduodant populiarias elektronines prekes.

Kratos antradienį atliktos Belgijoje, Kipre, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Italijoje, Lietuvoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Portugalijoje, Rumunijoje, Slovakijoje ir Ispanijoje. Vykdant šią „Admiral“ vardu pavadintą tarptautinę didelio masto operaciją 2022 metais spalį kratos jau buvo atliktos Čekijoje, Vengrijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Slovakijoje ir Švedijoje.

Kaip pranešė prokuratūra, pagal „Admiral“ metu surinktus duomenis, tai gali būti didžiausias kada nors ES paaiškėjęs PVM „karuselinis“ sukčiavimas, preliminari žala Bendrijos mokesčių mokėtojams vertinama 2,2 mlrd. eurų.

Baudžiamasis persekiojimas pradėtas 2021 metų balandį, kai Portugalijos mokesčių inspekcija Koimbroje ieškojo bendrovės, prekiaujančios mobiliaisiais telefonais, planšetiniais kompiuteriais, ausinėmis ir kitais elektroniniais prietaisais, įtariamos sukčiavimu PVM srityje.

Portugalijos institucijos pranešė apie šį atvejį Europos prokuratūrai, o Portugalijos deleguoti Europos prokurorai nusprendė atlikti tolesnį tyrimą. Jo metu nustatyti įtariamos Portugalijos bendrovės ir beveik 9 tūkst. kitų juridinių asmenų bei daugiau kaip 600 fizinių asmenų įvairiose šalyse nusikalstami ryšiai.

Nusikalstama schema buvo vykdyta 22 Europos prokuratūros veikloje dalyvaujančiose valstybėse narėse, taip pat Vengrijoje, Airijoje, Švedijoje ir Lenkijoje bei kitose šalyse, įskaitant Albaniją, Kiniją, Mauricijų, Serbiją, Singapūrą, Šveicariją, Turkiją, Jungtinius Arabų Emyratus, Jungtinę Karalystę ir Jungtines Valstijas.

Pasak pranešimo, be žalos dydžio šis PVM „karuselinis“ sukčiavimas išsiskiria tuo, kad gausioje įmonių grandinėje, be fiktyviai įsteigtų bendrovių, dalyvauja ir kiti iš pirmo žvilgsnio sąžiningi elektroninių prietaisų tiekėjai.

Schemoje  galimai dalyvavo bendrovės, kurios parduoda prekes internetinėse prekybos platformose, reikalauja iš nacionalinių mokesčių administratorių grąžinti PVM, vėliau už prekių pardavimus gautas pajamas nukreipia į užsienį ir „dingsta“, taip pat, įtariama, atlieka ir pinigų plovimo veiksmus.

Remiantis naujausiais Europolo vertinimais, karuselinis sukčiavimas PVM srityje, arba sukčiavimas „dingusio prekiautojo ES Bendrijoje“ (angl. Missing Trader Intra-Community, MTIC), yra pelningiausias nusikaltimas ES, dėl kurio valstybės narės kasmet patiria apie 50 mlrd. eurų mokestinių nuostolių.

Anot Lietuvos prokuratūros, tokio masto tarpvalstybinį sukčiavimą PVM srityje, panašų į nustatytą operacijos „Admiral“ metu, žvelgiant tik iš nacionalinės perspektyvos būtų sudėtinga išaiškinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bigcatwar

bigcatwar portretas
. o kiek pinigu is ES nugvelbe loviazmogiai ir seimo kolxozas?

Idomu tai,

Idomu tai, portretas
kad daug blogio i Europa atneseme butent mes,lietuviai! Kad ir kur dirbti pradejome : kaip tik imoneje musu daugyn,taip lietuviska vadyba,kuri visus apvagia! Ir viskas tik blogyn! O vakarieciai - mokosi ir pradeda po truputi ta pati!

Vienodos schemos

Vienodos schemos portretas
Kaip ir besikeičiantys Policijos akademijos pavadinimai iki MRU. Kaip ir dingsta nysikratė skrydžiai, nes kas gi ieškos prarastų pigių skrydžių pinigų . Kaip ir dingstantys žmonės. Pavyzdžiui. Ar apsidairyti, jog sparčiai mažėja 60-70 metų moteriškių, kuriomis visi žavėjosi, jog tokiuose metuose, o taip gerai atrodo, mašinas vairuoja, po tris verslus turi, Nuosavų namų po kelis ir dar nuosavybės turi ne tik žemės, bet ir miško bei kartu su drauge nusipirko butu ką Prancūzijoje ar dalį egzotinės salos ploto kur pasistatė spa centrą. Ar matote - jos dingsta . Negrįžta ...kartu su visais savo turtais, išsivaduoja turtą Lietuvoje ir jų nėra. Net jų vaikai nežino, kur tiksliai jos yra. Kaip manote, kas vyksta ir kodėl jos dingsta kartu su mažiausiai milijono turtu, bet dažniau ir kelių milijonų ir plius dar išsiveža ar patento kopiją, ar kokio virtuvės šedevro receptą, ar vaistų gamybos technologiją....išveža. Bet jų pačių nėra. Ir išvaizdos tokios žmonių nerasit, ir pavardės bus kitos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių