Dar vienas nuostolis kontrabandininkams – perimta bene 2 tūkst. pakelių cigarečių

  • Teksto dydis:

Savaitė kontrabandininkams prasidėjo nesėkmingai. Šalčininkų rajone ir Druskininkų savivaldybės teritorijoje jie prarado meteorologiniais balionais skraidintų baltarusiškų rūkalų.

Pirmadienį anksti ryte Mangėliškių kaimo apylinkėse (Šalčininkų r.) pasieniečių vaizdo kameros užfiksavo iš Baltarusijos atskriejusį ir Lietuvos teritorijoje nusileidusį meteorologinį balioną.

Operatyviai sureagavę VSAT Varėnos pasienio rinktinės Purvėnų užkardos pareigūnai nuskubėjo į minėtą vietą ir ten aptiko baltą meteorologinį balioną su pritvirtintu ryšuliu ir dviem GPS siųstuvais.

Polietileno plėvele apvyniotame ryšulyje buvo 850 pakelių cigarečių „NZ Gold“ ir „Minsk“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Dar vieną iš Baltarusijos atskraidintą krovinį perėmė Kabelių pasienio užkarda. Tai įvyko ties Latežerio kaimu (Druskininkų sav.).

Apieškoję vietovę, apie 50 metrų nuo valstybės sienos, miško masyve, pasieniečiai aptiko ryšulį ir po teritoriją pasisklaidžiusias meteorologinio baliono atplaišas.

Oro keliu mėginta pristatyti 1 099 pakelius cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Cigaretės ir baliono liekanos su elektroniniais prietaisais kaip bešeimininkis turtas laikinai saugomi Purvėnų ir Kabelių pasienio užkardose.

Mėginimai gabenti kontrabandą meteorologiniais balionais populiarėja. Ir nors šio būdo privalumas – begarsis skrydis, jį įvaldyti reikia specifinių žinių, įgūdžių ir palankių oro sąlygų.

Dėl to balionai neprilygsta bepiločiams orlaiviams.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų teigimu, tokie pasieniečių perimti objektai primena jų naudojamus meteorologinius balionus.

Iš Kauno meteorologijos stoties kasdien leidžiami tokie balionai su radiozondu, matuojančiu oro temperatūrą, slėgį, vėją, renkantį kitus duomenis.

Meteorologinis balionas būna pripildytas helio arba vandenilio dujų. Kuo jis didesnis ir daugiau pripildytas dujų, tuo didesnė jo keliamoji galia. Įprastas Lietuvos meteorologų radiozondas sveria kaip išmanusis telefonas ir todėl pakyla net į 25–30 km aukštį. Tokiose aukštybėse balionai sprogsta, tuomet nukrenta.

Pasak meteorologų, reikia apskaičiuoti, kiek pripildyti dujų, kad balionas nenuskristų per aukštai ir per toli, nustatyti tikslią vėjo kryptį ir greičius skirtinguose aukščiuose.

Kontrabandininkams tenka palaužyti galvas ir visus minėtus skaičiavimus pritaikyti, atsižvelgiant dar ir į palyginti nemažą gabenamo krovinio svorį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių