Du vyrai išteisinti dėl mažametės seksualinio prievartavimo

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį išteisino Andrej Jasevič ir Mindaugą Rulį, kaltintus dėl mažametės seksualinio prievartavimo.

Tokį sprendimą teismas priėmė nustatęs, kad nėra pakankamai įrodymų, leidžiančių kategoriškai teigti, kad A.Jasevič ir M.Rulys bendrininkų grupe seksualiai prievartavo nukentėjusiąją mažametę.

Kaip pranešė teismas, taip pat teisėjų kolegija šią bylą nusprendė perduoti prokurorui, kad jis imtųsi priemonių nustatyti kaltus asmenis, kurie padarė nusikaltimą.

Teismas nustatė, jog šioje byloje buvo ydingai atliktas ikiteisminis tyrimas, pažeistos jo atlikimo taisyklės, nenustatyta tiksli nusikalstamos veikos padarymo data, vieta, neatliktas asmenų atpažinimas ir neatlikti kiti procesiniai veiksmai, kurie būtų padėję greičiau ir išsamiau atskleisti nusikalstamos veikos aplinkybes, pavyzdžiui, nebuvo tikrinta, kur tam tikromis datomis buvo kaltinti asmenys, ar jie tikrai buvo ten, kur nurodė buvę.

Tuo tarpu pirmosios instancijos teismas įrodymus šioje byloje vertino selektyviai, išskirtinę reikšmę suteikdamas mažametės parodymams, teikiant jiems pirmumą prieš kitus įrodymus, ir jos psichikos būklei, nesugretino, nepatikrino įrodymų, nevertino jų visumos, nenustatė, kokiais konkrečiais veiksmais buvo atliktas nukentėjusiosios seksualinis prievartavimas, pakeitus kaltinimą nė vienas iš teisiamųjų nebuvo apklaustas, buvo pažeista jų teisė į gynybą, be to, teismas neatsižvelgė į tai, jog mažametės nurodyti ją prievartavusių asmenų fiziniai požymiai visiškai neatitinka kaltinamųjų išvaizdos ir amžiaus.

Teisėjų kolegijos vertinimu, byloje nėra objektyviai nustatyta, kur naktį, kai buvo seksualiai prievartauta, tiksliai buvo mažametė ir kokie tiksliai asmenys galėjo panaudoti prieš ją lytinę prievartą. Nukentėjusiosios parodymai buvo nenuoseklūs, prieštaringi, ji apklausiama nurodė skirtingose miesto pusėse esančias nusikaltimo padarymo vietas, skirtingą ją prievartavusių asmenų skaičių, amžių, išvaizdos požymius, atliktus veiksmus ir vis skirtingas aplinkybes. Jos parodymų nepatvirtina objektyvūs bylos duomenys, o apkaltinamasis nuosprendis negali būti pagrįstas spėlionėmis ar prielaidomis.

Dėl paminėtų aplinkybių M.Rulys ir A.Jasevič išteisinti neįrodžius, jog jie dalyvavo padarant nusikaltimą, nes visas abejones teismas privalo vertinti kaltinamųjų naudai.

Išteisinęs vyrus, teismas atmetė nukentėjusiosios civilinį ieškinį dėl 6,5 tūkst. eurų nusikaltimu padarytos neturtinės žalos atlyginimo.

Šiaulių apygardos teismo 2015 metų rugsėjo 7 dienos nuosprendžiu M.Rulys ir A.Jasevič buvo pripažinti kaltais dėl mažametės seksualinio prievartavimo. A.Jasevič buvo paskirta laisvės atėmimo bausmė 7 metams, o M. Ruliui – pusšeštų metų nelaisvės.

Nuosprendį skundę nuteistųjų gynėjai prašė vyrus išteisinti.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ko gero teisejas rusas buvo ir savus gelbeja ko noret juk mes gyvename lietuvos teritorijoje kur /tiesa/ randama tik/demokratisku/ teismu....

Jau

Jau portretas
Jau laikas iškrypėliams viešai pimpius kapot ir kastruot,nes teisėsauga išsigimusi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių