Moterų pasakojimai apie pavežėjus sukrečia: vairuotojas bandė bučiuoti, nuvilkinėti marškinėlius

  • Teksto dydis:

Socialiniuose tinkluose bei žiniasklaidoje vis dažniau matomos istorijos apie nepriimtiną pavežėjų elgesį. Dažniausiai priekabiavimu skundžiasi moterys, kurios grįžta namo naktį, teigia LNK. 

Organizacija, siekianti užkirsti kelią seksualiniam smurtui, prieš keletą mėnesių ėmė rinkti anonimines istorijas, kuriose merginos atvirauja apie siaubingus vairuotojų poelgius.

„Konkrečiai su pavežėjimo paslaugomis susijusiu seksualiniu priekabiavimu ir prievarta, šiuo metu esame gavę šešias moterų istorijas“, – sakė „Ribologija.lt“ bendraįkūrėja Rugilė Butkevičiūtė.

Moterų pasakojimai – sukrečiantys. Vienas laikė užrakintas automobilyje, lietė ir ignoravo prašymus išleisti. Kitoms žėrė nepadorius prašymus. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Viena iš istorijų buvo, kai mergina tamsiu paros metu važiavo per miškingą vietovę ir miške vairuotojas kartas nuo karto sustodavo, atsisukdavo į ją ir sakydavo: „Gal tu nori pasibučiuoti?“ – pasakojo R. Butkevičiūtė.

Pavežėjų atstovams šios istorijos žinomos.

„Istorijų tokių pasitaiko. Aišku, reikia turėti omenyje, kad kiekvieną mėnesį Lietuvoje įvyksta milijonai kelionių. Ir tokių incidentų yra vienetai. Kiekvieną tokią istoriją vertiname neigiamai, visada bendradarbiaujame su policija, pateikiame visus duomenis“, – tikino „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

„Šitos situacijos niekam nėra malonios. Nei patiems pavežėjams, nei keleiviams. Tokie atvejai yra vertintini neigiamai. Iš kitos pusės, gerai, kad jie išeina į viešumą – iš to atsiranda teigiami sprendimai“, – svarstė Kurjerių ir vairuotojų asociacijos pirmininkas Dalius Rudoka.

Pasak „Ribologijos“ atstovės, moterys dalijasi ne tik priekabiavimo istorijomis, bet ir nuogąstavimais, jog šiuo metu baisu naudotis pavežėjimo paslaugomis.

Dėl vairuotojų priekabiavimo į pareigūnus kreipiamasi retai – esą moterys bijo pasmerkimo.

Ji pajautė, kad lyg ir užmigo, o kai atsibudo, vairuotojas jau bandė ją bučiuoti, nuvilkinėti marškinėlius.

„Merginos istorija buvo tokia, kad ji su „Boltu“ išgėrusi važiavo tamsiu paros metu. Ji pajautė, kad lyg ir užmigo, o kai atsibudo, vairuotojas jau bandė ją bučiuoti, nuvilkinėti marškinėlius. Ji labai išsigando ir šiaip ne taip sugebėjo pabėgti iš mašinos. Bet ji į policijos pareigūnus nesikreipė dėl to, kad buvo išgėrusi, nebuvo liudininkų“, – pasakojo R. Butkevičiūtė.

Tai, kad priekabiavimo aukos itin retai kreipiasi į teisėsaugą, patvirtina ir policija.

„Dėl priekabiavimo yra vienetiniai atvejai. Jei moterys rašytų ne socialiniuose tinkluose, o kreiptųsi į policiją, turbūt būtų žymiai naudingiau“, – sakė Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

„Turime tokių skaudžių istorijų, kai merginos nenorėjo niekur kreiptis, nes visuomenėje vis dar yra stigma: jei važiavai tamsiu paros metu, jei buvai išgėrusi, vadinasi su tavimi galima daryti vos ne bet ką. Merginos jaučiasi labai nedrąsiai“, – tikino R. Butkevičiūtė.

Nepaisant to, skundų dėl nepriimtino pavežėjų elgesio policija sulaukia gana nemažai.

„Praėjusiais metais, pirminiais duomenimis, yra gauti 58 pranešimai dėl nederamo taksi vairuotojų elgesio. Vyrauja konfliktinės situacijos, nemandagus elgesys“, – sakė R. Matonis.

Socialiniuose tinkluose neseniai nuskambėjo istorija, kai „Bolt“ pavežėjas esą sumušė keleivį. Į Kaune nutikusį įvykį buvo iškviesti medikai ir policija. Tiesa, pats vairuotojas aiškino, kad ne jis, o keleivis elgėsi netinkamai ir tą neva įrodys vaizdo registratorius.

„Yra gautas pareiškimas ir šiuo metu vyksta aplinkybių patikslinimas“, – teigė R. Matonis.

„Bolt“ vadovai tikina siekiantys užkirsti kelią netinkamam vairuotojų elgesiui ir žada periodiškai tikrinti visų pavežėjų tapatybę.

„Stengiamės spręsti technologiniu būdu. Naujausia priemonė – automatinis asmenybės patvirtinimas, kai vairuotojai reguliariai turi padaryti asmenukę. Šiuo metu pusei vairuotojų tas yra taikoma. Vasario viduryje tai jau turėtų būti pritaikyta pilnai“, – sakė A. Pacevičius.

„Bolt“ pavežėjų programėlėje veikia automatinis vairuotojo paskyros blokavimas. Tai nutinka tuomet, kai pavežėjo įvertinimas nukrenta žemiau 4,7 balo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vaikšto pusplikem šiknom ir po to stebisi, kad kažkas bandė išrūrinti. Ant rujojančios kalės irgi visoki šunes lipa.

Rita

Rita portretas
Presikabiavimas atsirado, kai Boltas pradėjo priimti į darbą visokių musulmonų, kurie net nežino valstybinio kalbos. Ira skundų kad nuo jų ir kvapas ne malonus ir mašinos nešvarius. Ir dar musulmonai dirba taip, kad atiduoda savo programėlė svetimam žmogui iš savo salės....

Rita

Rita  portretas
Ko jūs naudojaties tais Bolt. Yra normalių taxi firmų, dar net pigiau veža, nereikia visą kelionę isitempusiai ir į rankeną isikibusiai važiuoti
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių