Keturi žmonės dėl sukčiavimo patyrė daugiau nei 124 tūkst. eurų nuostolį

Keturi Lietuvos gyventojai pakliuvo į sukčiautojų pinkles ir patyrė bendrą 124,3 tūkst. eurų žalą.

Ketvirtadienį į Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi 54 metų vyras.

Jis pareiškė, kad nuo liepos 20 iki liepos 24 dienos nežinomi asmenys apgaulės būdu išviliojo 60 tūkst. eurų.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Tas, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo labai didelės vertės svetimą turtą, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Kaip penktadienį pranešė Policijos departamentas, liepos 14 dieną į Šilutės rajono policijos komisariatą kreipėsi 50-metis vyras.

Jis pareiškė, kad nuo pernai birželio iki šių metų birželio 19 dienos nepažįstami asmenys įtikino investuoti į kriptovaliutą ir apgaulės būdu išviliojo apie 20 tūkst. eurų.

Policija dėl sukčiavimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Ketvirtadienį į Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi 31-erių vyras.

Jis pareiškė, kad nuo pernai liepos 17 dienos iki šių metų gegužės 9 dienos mergina apgaulės būdu iš jo išviliojo 27 tūkst. 558 eurus.

Dėl sukčiavimo taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Taip pat ketvirtadienį į Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi 54 metų moteris.

Ji pareiškė, kad nuo birželio 14 iki liepos 26 dienos nepažįstamas asmuo įtikino investuoti į investavimo platformą ir apgaulės būdu išviliojo 16 tūkst. 781 eurą.

Surinkta medžiaga dėl sukčiavimo.

Kaip skelbė Lietuvos bankų asociacija, finansiniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių antrąjį šių metų ketvirtį išviliojo apie 2,5 mln. eurų, o sustabdytų bei atgautų lėšų suma siekė apie 1,9 mln. eurų.

Asociacijos teigimu, fiksuojama vis daugiau sukčiams sėkmingų incidentų: balandį–birželį finansų įstaigose užfiksuoti 2951 atvejis, kai nusikaltėliams pavyko išvilioti pinigus (pernai tuo pat metu – 2454), o vidutinė išviliota suma sumažėjo maždaug dukart – nuo 1588 pernai iki 856 eurų šiemet.

Finansų įstaigoms antrąjį ketvirtį pavyko iš sukčių atgauti apie 200 tūkst. eurų, dar apie 1,7 mln. eurų buvo sustabdyta.

Populiariausias sukčių būdas išvilioti pinigus tebėra vadinamasis „fišingas“ (angl. phishing), kai gyventojams siunčiama suklastota SMS žinutė ar elektroninis laiškas siekiant išvilioti asmens duomenis ir pavogti pinigus iš sąskaitos – antrąjį ketvirtį buvo 1698 tokie atvejai (pernai 1533).

Be to, šiemet dukart padaugėjo investicinio sukčiavimo atvejų – 440 (pernai 204), kai sukčiai gyventojams siūlo investuoti į patrauklią grąžą generuojančius investicinius produktus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių